Astăzi, 16 martie 2021, se împlinește 1 an de la începerea celei mai provocatoare perioade dintotdeauna pentru industria de turism. Aleg să îi spun “provocatoare” și nu “grele” pentru că consider că 2020 a venit cu mai mult de atât. A venit cu o pandemie cum nu a mai fost vreodată, am avut parte de o situație nemaiîntâlnită căreia nu avem vreo rețetă să o depășim și căreia a trebuit și trebuie să îi găsim în continuare soluții. Și a mai venit cu schimbări care vor rămâne cu noi de aici înainte, lucru care nu e tocmai rău.
Dacă mă întrebai anul trecut pe vremea asta ce cred despre pandemia Coronavirus ți-aș fi spus că îmi pare a fi o situație urâtă care, pe lângă criza medicală generată, va afecta zona economică mai mult decât mult amintita “viitoare criză economică” despre care am tot auzit cu 1 an înainte. Nu mă gândeam că o să stăm în stare de urgență pentru 2 luni – urmată de 10 luni de stare de alertă, că ar putea fi posibil ca și după 1 an să fim în aproximativ același impas și nici că situația industriei de turism la nivel internațional va fi schimbată total.
Cu toate astea, iată-ne ajunși aici. Unii cu mai puțini bani în buzunar, dar cu afaceri ce au supraviețuit, alții cu afacerile închise și fără vreo perspectivă concretă de reluare pe viitor, iar alții cu domeniul de lucru total schimbat. Noi toți ne-am adaptat cât să ieșim din această situație atât la nivel personal cât și profesional.
Am fost optimistă tot timpul, iar în perioada stării de urgență pe care am luat-o foarte în serios (și chiar am stat în casă 70 de zile numărate), m-am dedicat să îi ajut pe alții cu o vorbă bună, chiar dacă la distanță. Am simțit imediat amploarea situației ce se va resimți în turism (a fost primul domeniu afectat 100%), am stat de vorbă cu oameni din industrie, am căutat soluții, am încercat să le fiu aproape și am scris pentru ei numeroase articole pe siteul Turism Market, articole care prezentau situația de fapt văzută prin ochii mai multor ramuri din industria de turism dar și idei de gestionare. Am făcut tot posibilul să ridic moralul oamenilor din turism dacă altceva nu puteam face. A fost modul meu de a fi aproape de comunitatea oamenilor de turism pe care am creat-o din 2011 încoace – comunitatea Turism Market din care faci parte și tu din moment ce citești acest articol. Sper că am făcut măcar puțin bine prin acest lucru.
Dacă nu ai citit încă articolele scrise de la începutul pandemiei și până în prezent le găsești aici (sunt 73 de articole cu tot cu cel pe care îl citesti chiar acum și voi continua seria).
Las mai jos linkuri directe către articolele pe care le consider cele mai importante din această serie:
- 16.03.2020: Industria de turism în vremea Coronavirus
- 25.03.2020: Cum ar fi să avem mai multe job-uri remote în turism
- 01.04.2020: Ce pot face unitățile de cazare pentru a se menține în timpul crizei Coronavirus
- 06.04.2020: Impactul Coronavirus în agențiile de turism. Opinie PSBH-Popescu, Nicolau & Asociații
- 08.04.2020: Impactul Coronavirus în turism – Studii de caz agenție de turism
- 13.04.2020: Impactul Coronavirus în turism – Interviu agenție touroperatoare
- 15.04.2020: Impactul Coronavirus în turism – Studii de caz unități de cazare
- 21.04.2020: Impactul Coronavirus în turism – Studii de caz ghizi de turism independenți
- 27.04.2020: Circuitul banilor în turism
- 29.04.2020: Customer service-ul oferit acum va determina modul în care ieșim din criză
- 07.05.2020: Redeschiderea turismului în România
- 09.06.2020: Turism post – Coronavirus: situate destinațiilor exotice și îndepărtate
- 16.06.2020: Turism post – Coronavirus: călătorii internaționale în cadrul lanțului hotelier ClubMed
- 17.06.2020: Turism post – Coronavirus: călătorii în Thailanda
- 18.06.2020: Turism post – Coronavirus: călătorii în Austria
- 02.07.2020: Cum să vinzi vacanțe în România post pandemie
- 16.12.2020: Concluziile anului 2020 în turism
- 11.01.2021: Tendințele anului 2021 în turism
Iar aici găsești secțiunea cu articolele din fiecare vineri cu știri internaționale în turism, articole pe care le scriu și acum săptămânal pentru a ajuta industria de turism din România să vadă cam ce schimbări sunt la nivel internațional în ceea ce privește turismul în vremea pandemiei.
În tot anul care a trecut, pe lângă amânarea unei bune părți a proiectelor pe care le aveam (dacă nu știi, activitatea mea este dedicată companiilor de turism) , cel mai greu mi s-a părut faptul că nu puteam să “văd” în viitor. Nu puteam să îmi dau seama ce urmează, cât durează și, mai ales, cam de când aș putea planifica…orice. Lipsa aceasta de claritate, cel puțin pentru mine, a fost un blocaj. Însă, forțată de împrejurări, m-am adaptat. Chiar dacă sunt o fire foarte organizată, gândesc lucrurile și le planific din timp, a trebuit să dau deoparte tot ce știam ca să fac loc adaptării. Așa că am făcut asta. Da, nu mi se pare o soluție pe termen lung însă acum, punctual, este cea mai bună soluție. Așa că tot anul 2020 am mers pe modul “adaptare și supraviețuire”, iar anul 2021 simt că va fi axat tot pe adaptare, dar și ceva creștere.
Am scris acest articol gândindu-mă la un fel de “retrospectivă a lui 2020” (pe care am cuprins-o de fapt destul de amplu în articolul cu concluziile anului 2020 citat mai sus) și punându-mi întrebarea “Încotro se îndreaptă industria de turism?”.
Sincer la această întrebare nu știu ce alt răspuns să dau decât că viitorul industriei ține de adaptare la situația actuală, de muncă la fel de multă ca și în 2020 pentru a oferi servicii și informații corecte și complete clienților noștri și de speranța că, încet încet, lucrurile încep să se miște.
Speranța mea stă atât în faptul că oamenii își doresc enorm să călătorească și au continuat să o facă acolo unde au putut (cu îndeplinirea tuturor normelor în vigoare atât în România cât și în stratinatate, acolo unde s-a putut ajunge), cât și în faptul ca există deja mai multe opțiuni de vaccinuri în întreaga lume iar populația a început să fie imunizată. În plus, tot mai multe țări încep să își deschidă granițele pentru cei vaccinați sau pentru cei ce prezintă teste PCR negative. Sper eu că anul acesta să poată fi numit unul de redresare. Apoi sper la o revenire concretă a industriei începând de anul viitor încolo.
Credit foto: Unsplash.com