M-am tot gândit dacă să abordez subiectul acesta. Informațiile de pe siteul Turism Market se adresează în principal celor care lucrează în industria de turism însă cum știu că printre cititori sunt și persoane care vor să înceapă un business în industria aceasta, dar și studenți și turiști, am zis că e momentul să vorbesc despre “circuitul banilor în turism” pentru a clarifica lucrurile pentru cei care nu sunt încă în domeniu și pentru turiști.
Criza medicală generată de Coronavirus a început în România încă din martie și, așa cum bine știm cu toții, aceasta a generat declararea stării de urgență la nivelul întregii țări, a “paralizat” o mulțime de afaceri și industrii, a generat un blocaj financiar fără precedent, iar industria de turism a fost și este una dintre cele mai afectate.
Având în vedere că această situație este valabilă nu numai în România ci la nivel internațional evident că lucrurile sunt mai complexe în multe domenii, iar în turism cu atât mai mult.
În turism am mai avut parte de-a lungul timpului de crize de tot felul generate în anumite țări (doborârea turnurilor gemene, atentate, cutremure, tsunami, erupția unui vulcan, etc) în anumite perioade însă niciodată nu ne-am mai întâlnit cu o situație în care totul să se închidă: granițe, zboruri, servicii de tot felul.
Am scris în ultima lună o mulțime de articole dedicate agențiilor de turism, unităților de cazare, ghizilor de turism precum și celor aflați în căutare de job în industria noastră (găsești întreaga arhivă de articole scrise pe aceste teme aici) iar astăzi revin cu câteva clarificări legate de cum circulă banii în turism între atâția furnizori de servicii și de ce majoritatea acestor furnizori nu pot returna bani în această perioadă ci mai degrabă pot face reprogramări sau emite vouchere pe sumele primite de la fiecare client în parte, vouchere ce au o valabilitate de la câteva luni la 2 ani (în funcție de decizia fiecărui furnizor în parte).
Astfel, având în vedere că întreg globul pământesc este acum în blocaj, este clar că banii nu mai circulă. Până la început de martie totul funcționa normal iar apoi, peste noapte, lumea s-a oprit.
Referindu-mă strict la turism, avem așa:
- din ce în ce mai multe state și-au închis granițele și s-au ocupat strict de criza medicală din țara lor (la momentul redactării acestui articol majoritatea țărilor lumii au granițele închise iar unele se gândesc deja la relaxarea condițiilor și stabilesc date pentru a face asta)
- zborurile au fost oprite, continuând numai câteva curse ce au avut rolul de a duce cetățenii unui stat la ei acasă și atât
- unitățile de cazare, restaurantele, terasele și toți furnizorii de servicii de cazare și masă au fost închiși, distanțarea socială fiind prima măsură luată de majoritatea statelor
- evenimentele au fost amânate, călătoriile au fost amânate, toate activitățile ce necesitau deplasare sau adunare de oameni au fost amânate
Cu toate acestea, aflându-se în blocaj financiar și în poziția de a nu mai putea genera business nou, toți furnizorii de turism au găsit soluții pentru toți turiștii, oaspeții și pasagerii zborurilor/transporturilor care aveau deja planificate sejururi/deplasări până în acel moment. Aș putea spune că într-un timp extrem de scurt toți cei care lucrează în turism au avut de-a face cu un volum de muncă cel puțin la cel de mare ca în vârf de sezon însă cu o singură diferență: bani nu au mai intrat în conturile companiilor de turism.
Cum banii sunt făcuți să circule fiecare companie a trebuit să se descurce cum a putut în situația dată.
Agențiile de turism: banii încasați de la turiști au fost plătiți mai departe furnizorilor de servicii – unități de cazare, transportatori, touroperatori. Lucrul acesta întâmplându-se în acest fel pe tot timpul anului, este ceva normal. Agenția de turism trăiește din comisioane însă aceste comisioane le primește la final, fie când clienții au achitat toate serviciile (iar ei la rândul lor au achitate serviciile mai departe), fie chiar după întoarcerea clienților din vacanțe (aici depinde de fiecare produs turistic în parte și de condițiile contractuale dintre agenția de turism și furnizorii săi).
Astfel, în momentul de față agențiile de turism nu au de unde să returneze banii clienților pe vacanțele nerealizate încă așa că au propus variante alternative viabile:
- fie mutarea sejurului pentru o perioadă viitoare când lucrurile se vor liniști,
- fie emiterea unui “credit-voucher” pe suma plătită de clientul final (voucher pe care clientul să îl poată folosi pentru același tip de servicii într-o perioadă dată destul de mare – de la câteva luni la 1 sau 2 ani).
- Bineînțeles, toate aceste soluții date de agențiile de turism au trebuit corelate, pentru fiecare client în parte, cu o discuție între agenția de turism – turoperatorul cu care a lucrat pentru sejurul acelui client și/sau cu unitatea de cazare și/sau transportatorul. În toate aceste cazuri TOȚI furnizorii acestor servicii au trebuit să găsească soluții optime și să se pună de acord că pot realiza acele modificări. Bineînțeles, toți acești păși au fost făcuți de fiecare companie implicată în parte în interesul clientului final – pentru ca acesta să se poată bucura de vacanță la un moment dat și să nu aibă, pe cât posibil, cheltuieli în plus.
Agenții touroperatoare (organizatoare): sunt acele agenții care pun cap la cap serviciile turistice, își asumă riscul financiar pentru acestea lucrând la rândul lor cu touroperatori din țările de destinație și iau în garanție locuri la avioane (charter sau de linie), camere la hoteluri, servicii la sol în țara de destinație (transport local, ghizi). Toate aceste servicii sunt plătite în avans (chiar și cu 1 an înainte de a se întâmpla) pentru a putea garanta un tarif mai mic pe care agenția să îl poată menține pe toată perioada ofertei (exemplu: un charter funcționează câteva luni pe an, de obicei vara, iar touroperatorul are cel puțin un zbor-dus întors pe săptămână – pentru toată perioada aceasta de câteva luni touroperatorul trebuie să garanteze toate serviciile de turism și face asta plătindu-le în avans).
În situația de față touroperatorii din România s-au trezit în poziția de a trebui să renegocieze cu furnizorii lor direcți și să găsească o soluție optimă pentru toată lumea. Evident că acest lucru durează și evident că rezultatul poate fi diferit de la o companie la alta, însă un singur lucru este cert: toate aceste companii acționează atât în interesul clientului final (cu toții vor să servească acel client cu serviciile lor – dacă nu ar avea clienți ei nu ar mai exista), cât și în interesul supraviețuirii companiilor de aici înainte.
Unitățile de cazare: chiar dacă au primit banii în avans pentru serviciile ce urmează să le presteze peste ceva timp, banii au intrat în circuitul economic normal. Acestea au investit în modernizări (mai ales hotelurile deschise sezonier, acestea pregătindu-se cel mai mult și având cele mai mari cheltuieli în această perioadă de extrasezon), și-au plătit angajații și așa mai departe.
Companiile aeriene: acestea primesc întotdeauna banii încă de la început (fie că e vorba de un charter negociat unde primesc banii în avans pentru a garanta disponibilitatea și rularea acelui charter în perioada stabilită, fie că e vorba de un zbor de linie care oricum se plătește imediat, la emiterea fiecărui bilet în parte) însă, dintre toate tipurile de companii de turism, au și cele mai mari costuri de operare. Și în cazul acestora banii au intrat în circuitul economic în momentul în care iau primit și au plătit cu ei întreținerea avioanelor și bazelor din fiecare locație, au plătit angajați, reparații/modernizări, etc
După cum vezi, fiecare tip de companie de turism (și încă nu le-am enumerat pe toate aici) funcționează diferit și după reguli specifice. Când a venit pandemia, totul a înghețat. Brusc, peste noapte.
Astfel, în această perioadă companiile de turism au trebuit să găsească soluții optime pentru clienții lor. Nimeni nu mai dorește să călătorească acum și e și normal să se întâmple așa până când avem o soluție clară de vaccin și tratament. Plus că și dacă cineva ar dori să călătorească nu ar avea cum atât timp cât avem granițe închise (fie în țara de plecare, fie în cea de destinație), nu avem variante de zbor/alt transport iar unitățile de cazare sunt închise.
Având în vedere că nimeni nu știe cât va dura situația aceasta de criză și nici când se va găsi un vaccin care să rezolve problema Coronavirusului, nicio companie de turism nu a putut garanta clienților că în perioada X sau Y va fi ok să călătorești. Așa că toți s-au văzut în situația de a face față unui val de anulări și de amânări de vacanțe.
Din păcate, în România, autoritățile statului nu au luat până acum nicio măsură concretă spre a ajuta industria de turism. Aici nu mă refer la emiterea acelor certificate de urgență, nici la măsurile de șomaj tehnic și nici la amânările de plată a impozitelor.
Aici mă refer la faptul că autoritățile din România, spre deosebire de cele ale altor state, nu au luat măsuri prin care să infuzeze bani în companiile de turism pentru ca acestea să se poată menține în această perioadă și să poată să returneze bani clienților. Și nici nu au luat vreo decizie legată de despăgubirea în vreun fel a tuturor celor care au cumpărat vacanțe măcar în România (cum au făcut alte state ale căror autorități au pus la dispoziția turiștilor a căror vacanță a fost afectată de criza medicala vouchere cu valabilitate de 12 -18 luni pe care le pot folosi pentru orice servicii de turism în interiorul acelor țări). Fără un astfel de ajutor major companiile de turism trebuie să se descurce numai cu banii pe care …de fapt nu îi mai au. Adică trebuie să își gestioneze activitatea cu resurse proprii.
Având în vedere că banii încasați pe vacanțe de la turiști au fost dați mai departe la furnizorii implicați încă de când au fost primiți, aceștia intrând în circuitul economic normal, este clar că aproape nicio companie nu a avut de unde să dea înapoi bani turiștilor în condițiile în care rezervări (și, deci, bani) noi nu au mai venit.
Așa că au încurajat amânarea sejururilor în locul anulării. Lucru care salvează atât vacanțele clienților (pentru că până la urmă aceștia vor beneficia de ele), cât și companiile de turism de la colaps financiar.
Foarte puține dintre companii pot returna bani iar dacă au făcut-o, acest lucru nu poate continua pentru toate rezervările – atât timp cât nu ai o sursă de bani (reamintesc aici că rezervările noi întârzie să apară, deci și încasările noi) tu ca și companie nu ai de unde să dai înapoi din moment ce tot ce ai încasat a intrat în circuitul economic și ai plătit și tu la rândul tău mai departe diferite servicii/oameni/întreținerea hotelului/avionului, etc.
Scriu aceste rânduri atât din poziția de consultant de marketing, comunicare și vânzări în turism (lucrez de 7 ani de zile cu companii de turism din poziția asta) ca să te asigur că știu foarte bine cum funcționează lucrurile, cât și ca și călător a cărui vacanță a fost dată peste cap.
În luna aprilie (da, chiar în perioada asta când scriu acest articol) trebuia să fiu în luna de miere, vacanța fiind personalizată în cele mai mici detalii și achiziționată în luna ianuarie de la Fresh Holidays, agenție de turism specializată în luni de miere. La momentul achiziției nimic nu anunța că acest Coronavirus va pune stăpânire pe întreaga lume, destinația aleasă neavând niciun caz raportat la acel moment (a durat 2 luni până când acesta a apărut și acolo) iar noi în România abia ce auzisem că “e un virus în China și pare destul de nasol”. Ce am făcut? Am modificat perioada, bineînțeles, mutând vacanța la final de 2020 în speranța că până atunci se va putea călători. Nici eu și nici agenția nu avem cum să știm dacă totul va fi ok la acel moment însă am lucrat împreună cu calm, agenția a contactat fiecare furnizor de servicii în parte (și aveam câteva avioane și hoteluri de schimbat) și până la urmă am rezolvat cu costuri minime generate de o diferență de tarif la zbor. Ce fac dacă nu va fi ok să călătoresc nici în noua perioadă? Mai mut o dată. Altă opțiune mai bună nu am și sunt sigură că și agenția de turism va face tot ce îi stă în putință să mă ajute, așa cum a făcut și până acum. Am spus povestea mai pe larg aici împreună cu alte câteva gânduri legate de perioada aceasta în care ne aflăm.
Acestea fiind spuse, în loc de concluzie te las cu un gând.
Cum ar fi ca vacanța pe care ai dorit-o pentru primăvară/vară să se amâne? Eu zic că nu ar fi așa o tragedie, mai ales că vrei să călătorești în condiții de siguranță și nici să stai cu stres la destinație. Ca și tine, și companiile de turism sunt în aceeași situație și blocaj financiar. Nimeni nu caută să “țină banii” turiștilor cu forța și dacă companiile ar avea posibilitate financiară să returneze bani ar face-o.
Am stat de vorbă în ultima lună cu mai multe agenții de turism (vezi aici articolul cu interviuri), cu un touroperator (vezi aici interviul), cu mai multe unități de cazare (vezi aici articolul cu interviuri) și chiar și cu un avocat (vezi aici articolul) pentru a vedea ce e de făcut pentru a gestiona mai bine situațiă de față. Toți cei cu care am discutat au spus că au lucrat contra cronometru să rezolve situațiile punctual, au recomandat turiștilor să amâne și să nu anuleze vacanțe și că până la urmă au reușit să rezolve aproape tot, majoritatea clienților lor înțelegând situația.
Suntem în pandemia asta cu toții, hai să fim înțelegători, să căutăm împreună soluții și vom ieși învingători. Cu toții. Și mai toleranți unii față de alții. Și vom călători de aici înainte fiind mai conștienți de bucuria ce ți-o oferă călătoriile.
Călătorii frumoase îți doresc!
Credit foto: unsplash.com