Anul 2020 a început cu avânt în tot ce ține de industria de turism. Sărbătorile se încheiaseră, companiile aeriene își lansaseră ofertele speciale de ianuarie așteptate de mulți călători dornici de călătorii în țări îndepărtate, unitățile de cazare răsuflau puțin după toată perioada aglomerată din decembrie, agențiile de turism erau pe poziții răspunzând noilor cereri de ofertă ale clienților dorinici să beneficieze încă de un procent bun de early booking și așa mai departe.
Nimic nu prevestea cum va fi, de fapt, anul 2020 pentru una dintre cele mai active industrii din lume, cea de turism.
Dacă prin luna ianuarie auzeam de Covid-19 ca fiind “un virus ce face ravagii în China”, iată că în luna februarie și Europa a ajuns pe primele locuri la știrile legate de noul virus, urmând să ajungă apoi pe întreg globul. Cum era de așteptat, virusul a ajuns și la noi în țară iar acum 9 luni (pe 16 martie 2020) intram în starea de urgență.
Cum a decurs anul acesta știm cu toții. A fost un an extrem de greu pentru industria de turism cu toate ramurile sale (touroperatori, agenții de turism, ghizi de turism, unități de cazare, restaurante, cafenele, baruri/winebaruri, balneo & wellness) în care noi toți am avut de pierdut de la clienți la angajați, la joburi, la furnizori, la o bună parte din business.
Cu toate acestea, o bună parte din aceste companii au supraviețuit. Cumva, în bătaia vântului, industria turismului continuă să existe chiar dacă șchioapătă rău și are foarte multe găuri de acoperit.
Este drept că unele businessuri s-au închis, însă mulți fie și-au redus capacitatea de lucru cât să se mențină pe linia de plutire, fie s-au reorientat. Ajutor specific pentru industria noastră din partea statului nu am avut (vedem ce se va întâmpla în mod concret pe viitor), însă nu despre asta vreau să vorbesc astăzi pentru că aici nu am ce concluzie să trag în afară de faptul că antreprenorii sunt obișnuiți să se descurce cu forțele proprii și nu să aștepte vreun ajutor de la stat. Sper însă ca într-o bună zi să se schimbe acest lucru și să avem și noi, companiile de turism din România, sprijin de la stat așa cum au foarte multe țări din întreaga lume.
Revin la ce voiam să îți spun astăzi. Este luna decembrie, iar cum finalul anului mă face mereu să mă gândesc la cum au fost ultimele 12 luni și la planurile de viitor, de câteva zile încoace am tot vrut să deschid subiectul concluziilor anului 2020 în turism.
M-am tot gândit cum să fac asta pentru că acesta a fost cel mai greu an cu care s-a confruntat industria noastră. Crize au mai fost însă una care să cuprindă întreg globul pământesc în același timp și care să dureze atât de mult nu am mai întâlnit și nici n-am auzit să fi fost vreodată (plus că va mai dura într-o formă sau alta cel puțin 1 an de aici încolo).
Pe toată perioada crizei am dorit să vin în sprijinul industriei de turism cu informații pe care le-am așternut în cadrul articolelor scrise aici pe site și sper că în felul acesta să fi ajutat măcar moral o parte dintre oamenii care lucrează în turism și care speră să existe totuși o portiță de ieșire pe undeva. Dacă nu ai citit toate articolele scrise de la începutul pandemiei până astăzi le găsești sub tagul “Coronavirus” aici pe site (sunt 59 cu tot cu articolul acesta pe care îl citești acum).
Pe tot parcursul anului am fost foarte atentă la ce se întâmplă în industria de turism la nivel mondial (și de aici au reieșit articolele din fiecare zi de vineri cu știri internaționale în turism), am urmărit însă și ce se întâmplă la noi în țară (cei care sunt abonați la newsletterul Turism Market le primesc și pe acestea tot vinerea), am discutat cu o bună parte din companiile de turism cu care am lucrat de-a lungul ultimilor 7 ani de când sunt antreprenor și am făcut tot posibilul să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în industrie în contextul Coronavirus, context care e clar că va continua și în următoarele luni dacă nu chiar ani.
Cum îmi stă în obicei, am căutat în tot acest timp să văd partea plină a paharului, să gândesc pozitiv (chiar dacă cuvântul “pozitiv” în acest an a căpătat cu totul alte conotații) chiar dacă în unele momente mi-a fost imposibil, să găsesc soluții atât pentru businessul meu, cât și pentru colaboratorii mei, iar acum caut să trag câteva concluzii orientate tot spre partea pozitivă.
După atâtea luni de pandemie, cred eu că putem să ne gândim la viitor cu ceva speranță.
Mai multă speranță decât aveam în martie-aprilie, iar în ceea ce urmează vreau să explic acest lucru pe îndelete.
Concluzii și Motive pentru a ne gândi la viitor cu speranță
Pe lângă criza medicală, pandemia a generat și o criză economică peste tot în lume. Cu toate astea, pe măsură ce fiecare țară începea să dea drumul din nou activităților economice, atât populația cât și autoritățile au pus foarte mult accent pe igienă și sănătate. Aș spune că acesta este unul din cele mai importante lucruri cu care vom rămâne și după ce această pandemie va fi trecut.
În industria de turism consider că atenția asupra igienei și a sănătății oaspeților și a personalului va fi una din priorități. Cumva, pandemia ne-a învățat să fim mai atenți la lucruri simple și de bază – cum ar fi să te speli pe mâini – care pot face diferența între a rămâne sănătoși sau a ne îmbolnăvi. Consider că toate ramurile industriei de turism vor pune accent și pe viitor pe partea de curățenie și siguranță medicală iar acest lucru este o veste extraordinar de bună. Am notat acest lucru pe lista de lecții învățate.
În procesul de adaptare la noile condiții, o bună parte din populație a conștientizat importanța igienei și a siguranței medicale. Asta înseamnă că pe măsură ce companiile de turism ce lucrează efectiv în destinații (unități de cazare, linii aeriene, vase de croazieră, transportatori, ghizi) respectă în continuare regulile de igienă și turiștii încep să fie interesați de acestea. Asta înseamnă că agențiile de turism și touroperatorii vor trebui să se asigure că normele acestea se respectă în continuare și vor ține la curent turiștii cu aceste aspecte. Pe viitor va trebui să fim cu toții mai atenți la ce comunicăm turiștilor, mai ales că ei sunt mai atenți ca oricând la aceste aspecte.
Un alt lucru cu care consider că rămânem după această pandemie este disciplina. Așa cum am învățat să fim mai atenți la igienă și să păstrăm distanța față de ceilalți (în industria noastră de turism acest lucru s-au putea citi și ca “să nu ne mai îmbulzim la intrarea/ieșirea din avion, să nu ne mai înghesuim la obiectivele turistice, în restaurante sau magazine din destinații”), am învățat să fim disciplinați și să conștientizăm că acțiunile noastre îi afectează și pe cei din jur. Sper eu că după toată povestea asta să rămânem totodată și cu o mai bună înțelegere față de oameni, să ajutăm acolo unde putem și să avem grijă la acțiunile noastre.
Speranță pentru o revenire rapidă a turismului pe viitor ne dau chiar turiștii. Am observat că anul acesta pe măsură ce restricțiile din diferite țări s-au relaxat, iar granițele s-au deschis, turiștii au mers în acele destinații. Putem să luăm exemplul țării noastre – care a fost mai vizitată în acest an de turiștii români decât a fost vizitată în trecut, dar și exemplul țărilor din jurul nostru. Câți turiști au luat cu asalt Grecia când și-a deschis granițele în iunie? Și câți turiști dornici să reia călătoriile ați întâlnit voi în aceste luni în care știu că ați stat de vorbă cu o mulțime de oameni?
Noi toți am petrecut primăvara stând în case, fiind nerăbdători să ieșim. Vara ne-am mai mișcat puțin (atât la nivel personal, cât și la nivel de business), însă pe măsură ce al doilea val de Coronavirus a început să apară în diverse țări, au apărut noi restricții. Din nou am luat la rând destinațiile care ne primesc, cer sau nu test Covid și așa mai departe. Cumva, în tot jocul asta și noi și turiștii ne-am obișnuit cu ideea găsirii unei soluții, fie ea de moment sau pe termen la lung. Am devenit mai înțelegători, mai răbdători.
În ceea ce privește destinațiile din România, consider că acum avem o oportunitate foarte mare de creștere. Și aici mă refer în primul rând la dezvoltarea serviciilor de turism astfel încât acestea să se ridice la nivelul așteptărilor turiștilor ce până mai ieri preferau să își facă vacanțele în alte țări unde beneficiau de servicii excelente. Este clar că, la fel cum s-a întâmplat și anul acesta, și în următorii ani turiștii români vor călători din ce în ce mai mult în România, dar și în țările din jur. Iar asta înseamnă o creștere în turismul din România, chiar dacă, odată cu trecerea timpului și cu stabilizarea situației Coronavirus la nivel mondial, turiștii vor reîncepe călătoriile în afara țării. Dezvoltând serviciile de care dispunem în fiecare colț al României vom convinge pe viitor din ce în ce mai mulți turiști – români sau străini – că avem ce să le oferim iar ei se vor putea bucura de serviciile dorite într-o țară ce are multe locuri extraordinare de arătat.
O oportunitate în plus pe care o văd pentru viitor în România este dezvoltarea turismului de nișă. Cum din ce în ce mai mulți turiști români ce căutau turismul activ în vacanțele lor din străinătate vor începe să exploreze mai mult țara noastră, pe lângă servicii de calitate (cazare, mese, transport), vor dori să aibă și activități cu care să își umple timpul în vacanță și prin intermediul cărora să își transforme vacanța într-o adevărată experiență. Personal cred foarte tare în turismul de nișă și am spus asta de nenumărate ori de-a lungul timpului atât în articole, cât și prin câteva workshopuri pe care le-am organizat pe această temă, cât și prin câteva călătorii experențiale pe care le-am organizat în ultimii ani alături de colaboratorii mei.
Și dacă tot vorbim de turism de nișă îți pot da 2 exemple prin preajma cărora mă aflu și eu de câțiva ani și le-am văzut crescând: turismul ecvestru și enoturismul (turismul la crame/turismul viticol).
- De 4 ani încoace am lucrat îndeaproape cu centrul de echitație și pensiunea Potcoava Mountain Hideaway (deschise într-o zonă total neștiută cu scopul de a o pune pe harta destinațiilor din România – lucru care s-a și întâmplat până în prezent) și am văzut cu ochii mei ce înseamnă perseverența (e nevoie de timp și răbdare pentru a crește un business de turism de nișă), dar și cunoștințele dobândite de către turiști despre un domeniu atât de nișat – România nu are tradiție în echitație și cu toate astea s-au deschis o mulțime de centre de echitație, cerere existând. Așa că cei care au deschis un business de turism ecvestru, care au investit atât în serviciile proprii cât și în educația turiștilor, de aici înainte au calea bătătorită, plimbările călare fiind experiențe din ce în ce mai solicitate în întreaga țară. Și cum ar fi să ai o vacanță întreagă în care să înveți echitație și nu doar o lecție de o oră? Iar dacă vrei să ai parte de o vacanță întreagă te vei duce într-un loc în care ai atât cazare cât și masă, pe lângă activitatea de echitație, nu?
- Al doilea exemplu este legat de turismul la crame. Am făcut cunoștință cu acest tip de turism în 2015 într-o călătorie la cramele Republicii Moldova unde am observat că fiecare cramă vizitată nu numai că organiza vizite ghidate în mai toate secțiunile cramei, dar aveau și o unitate e cazare (de obicei mică, cu 5-6 camere) și un restaurant. Ofereau experiențe complete de vizite cu degustare de vin și asociere cu mâncare iar cu această ocazie am făcut cunoștință cu o nouă categorie de turiști-cei iubitori de vin care, deși aveau de unde să își cupere vinul, veneau la crame pentru experiența completă. Am observat cel puțin din vară 2020 că și la noi în țară cramele au început să fie mai active din acest punct de vedere – turismul, au început să facă tururi ghidate, unele (puține) au și o unitate de cazare însă cele mai multe au în plan partea de turism. Legat de turismul la crame sunt sigură ce voi reveni cu articole și vești noi, mai ales că în domeniul viticol am lansat și eu un proiect în acest an – Winesday.
Așa că turismul de nișă care oferă experiențe unice ar trebui să fie în mintea noastră a tuturor celor care lucrăm în turism și care dorim să oferim clienților noștri experiențe aparte. Mai ales după pandemia asta oamenii vor dori să “recupereze” timpul pierdut și să se bucure de o vacanță!
Odată stabilizată pandemia de Coronavirus, oamenii vor dori să călătorească mai mult ca oricând. Avem pe viitor o foarte bună șansa de stabilizare a situației prin intermediul noului vaccin (personal îmi este clar că vor fi mai multe vaccinuri însă numai timpul va decide care este cel mai eficient; plus că va dura până când acesta va ajunge la întreaga populație a lumii), dar și al tratamentelor ce sunt aplicate. Odată cu trecerea timpului medicii încep să înțeleagă mai multe despre cum pot combate virusul, ce vaccin și ce tratamente au fost și sunt cele mai potrivite în situația dată și, încet încet, vom reveni la normal. Un “nou normal” așa cum se spune de multe luni de zile.
Odată stabilizată situația, oamenii vor alege să călătorească puțin mai departe de fiecare dată. Sunt convinsă că destinațiile din jurul României dar și cele din Europa se vor afla printre cele mai căutate în următorii 1-2 ani, turiștii căutând să ajungă în locuri cu transport individual în principal. Pe de altă parte, odată ce situația la nivel mondial se stabilizeaza iar diferitele țări îndepărtate își vor fi stabilit procedurile permanente de acces, călătorii se vor îndreptă și către acele destinații.
Rămâne de văzut sub ce formă vom avea un “pașaport de sănătate” (“health passport”) cu ajutorul căruia să putem călători în diverse țări pentru că este clar că ceva de genul acesta va fi necesar – nicio țară nu va risca să readucă Coronavirus printre cetățenii săi. Cel mai propabil în următorii 1 – 2 ani vom călători fie cu o dovadă de vaccin, fie cu câte un test Covid-19 negativ realizat cu 72 – 96 de ore înainte de sosirea în destinație (depinde aici de regulile fiecărui stat). Mă aștept ca în următoarea perioadă să avem mai multe proceduri de îndeplinit pentru a ajunge într-o destinație sau alta, însă, atât timp cât vom putea călători, eu cred că nu ne vor reține niște detalii precum aceste proceduri.
Atât timp cât există oameni nerăbdători să călătorească cred că industria de turism își va reveni printre primele odată ce lucrurile se stabilizeaza la nivel mondial, apoi la nivel local, în fiecare țară în parte.
Pandemii au mai fost și vor mai fi, din păcate. Din punct de vedere al tehnologiei și cunoștințelor științifice pe care le avem acum suntem cu mult peste tot ce au avut cei dinaintea noastră care s-au luptat cu pandemii. Și totuși vedem ce greu ne este să răzbim dintr-o astfel de situație. Cu toate astea, șansele sunt în favoarea noastră iar anul acesta a fost despre adaptare, găsirea soluțiilor punctuale și speranța că pe viitor va fi mai bine. Propun să facem fiecare ce ține de noi să respectăm noile reguli, să ținem la igiena și sănătatea noastră și a celor din jur, să conștientizam lecțiile învățate din acest an și să mergem mai departe cu toată energia pe care o avem. Este timpul să ne ridicăm și să răzbim să trecem de această situație.
Credit foto: Unsplash.com