Importanța acțiunilor de promovare a destinațiilor din România. Studiu de caz: Tulcea

La începutul lunii iunie povesteam în acest articol despre organizarea ediției a doua a festivalului “Scrumbii de Rusalii“, eveniment ce a avut loc în weekendul de Rusalii, în perioada 6-8 iunie 2025 la Tulcea.

Am avut plăcerea ca cu această ocazie să descopăr atât festivalul cât și orașul Tulcea și să revăd o mică parte din Delta Dunării în cadrul infotripului “Tu și Tulcea” organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea, Tu si TulceaHotel EsplanadaEuropolis, Restaurant La Liman, Restaurant Ivan PescarLe Pelican SportifCrama Histria.

Pentru că lucrez în industria de turism din 2006, pe cont propriu din 2013 (în zona de marketing și comunicare pentru companii de turism) și am avut de-a lungul timpului ocazia să particip și totodată să organizez mai multe călătorii de informare atât în România cât și în străinătate, vin cu câteva lucruri observate în cadrul acestei ediții a infotripului.

Sper ca informațiile să ajute atât la vizibilitatea orașului Tulcea cât și la a activa mai multe inițiative de acest tip in mai multe orașe și regiuni din România – pentru că e nevoie!

Tu și Tulcea

Îl cunosc pe Alex Filip de mulți ani de zile. De numele lui se leagă acțiunile de promovare legate de #prineamt, Enjoy Bucharest și, de 1 an încoace, cele din Tulcea prin proiectul Tu Și Tulcea. Alex este un profesionist în turism cu mulți ani experiență în turism și în antreprenoriat și pe oriunde a ajuns cu proiectele sale a lăsat ceva durabil în urmă.

Alex este astăzi reprezentantul OMD Tulcea – Organizația de Management a Destinației – Municipiul Tulcea, unul din puținele OMD-uri funcționale din România, iar aportul său la promovarea orașului Tulcea începe să fie din ce în ce mai vizibil.

Anul trecut vorbeam (în acest articol) despre lansarea aplicației mobile TuSiTulcea.ro. Aplicația face parte din strategia de promovare a orașului, a apărut la numai 3 luni de la lansarea brandului turistic al orașului și este numai una din acțiunile inițiate de OMD Tulcea.

Cu ajutorul aplicației poți descoperi atât ce poți vizita în oraș, cât și în județul Tulcea, poți găsi recomandări de vizite și activități și în Delta Dunării, poți contacta direct mai multe unități de cazare, restaurante, cafenele și chiar și locuri de făcut cumpărături și poți accesa evenimente ce au loc fie în oraș, fie în județ. Pe scurt, este o aplicație ce îți arată cam tot ce e de făcut și de văzut în Tulcea. Este o aplicație utilă atât locuitorilor orașului cât și călătorilor care ajung aici fie pentru a vizita orașul, fie pentru a porni către Delta Dunării. Aplicația poate fi descărcată de aici în Appstore și de aici în Google Play.

De-a lungul timpului, Tulcea a fost considerat “locul de pornire spre Delta Dunării” însă acest oraș este mai mult de atât. Orașul are o istorie bogată, o întrepătrundere a mai multor culturi – Mahalaua Turcească, Mahalaua Grecească și Mahalaua Bulgărească fiind numai 3 regiuni ce pot fi văzute și astăzi.

Despre istoria orașului am aflat de la ghidul local Adrian Dan (poți urmări aici proiectul său, Urbea Dunării, iar aici găsești review-uri despre tururile sale pe Tripadvisor) pe care l-am cunoscut într-un tur de oraș de 2 ore organizat în octombrie 2024 și cu care m-am reîntâlnit în infotripul din luna iunie pentru un tur extins de aproximativ 4 ore. Dacă ai să te întrebi “ce să faci 4 ore într-un tur al orașului Tulcea?” să știi că orașul are suficiente locuri de văzut și povești de aflat pentru a sta chiar mai mult de 4 ore. Adrian a condus grupul nostru pornind de pe Faleză, de la Hotel Esplanada (acest hotel ne-a fost gazdă pe parcursul infotripului), prin tot centrul vechi al orașului, ne-a arătat Casa Avramide – “Cea mai frumoasă casă din Tulcea” (pe care am avut ocazia să o vizităm), precum și Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării (cunoscut ca și “Acvariul din Tulcea”, însă acesta reprezentând mult mai mult decât acvariul, aș spune mai degrabă că este o variantă mai mică a Muzeului Antipa din București).

În turul pietonal am avut ocazia să vedem prezența brandului turistic Tu și Tulcea în mediul outdoor. Alex ne-a însoțit în turul de oraș și ne-a povestit că începând cu acest an brandul turistic al orașului este disponibil și în mediul outdoor, spre deosebire de anul trecut când acesta a fost cunoscut numai în online. Astfel, pentru a îmbunătăți experiență turiștilor, OMD Tulcea a conceput un sistem de semnalizare stradală ce cuprinde (momentan) 3 panouri informative și noua hartă a orașului în dimensiuni mari (2,3 x 1,5 m).

Poate ai să spui “ok, sunt niște panouri!“. Așa este, însă dacă am avea o semnalizare adecvată în toate orașele din România am putea dezvolta aceste orașe din punct de vedere turistic. Spun asta gândindu-mă la locuitorii unui oraș (oricare oraș din România) care, deși locuiesc de ani buni în orașul lor, nu ajung niciodată să îl cunoască “cu ochi de călător”. Spun asta totodată și gândindu-mă la turiștii care ajung într-un oraș singuri (fără ghid, fără vreun plan de vizite sau vreo informație de la o agenție de turism sau punct de informare turistic) și care, în lipsa unei semnalizări corespunzătoare în oraș, nu prea știu ce să caute să viziteze (da, internetul e accesibil oriunde însă e altceva când ajungi într-un oraș și găsești câteva informații orientative). Lucrezi în industria de turism și sunt convinsă că știi despre ce vorbesc.

Tulcea și antreprenorii săi

Tulcea este un oraș turistic, o “poartă către Delta Dunării”, dar și un oraș care se dezvoltă.

Am participat la o acțiune de promovare a orașului atât în octombrie 2024 cu ocazia festivalului Vinuri și Bucate Dobrogene, cât și în iunie 2025 cu ocazia festivalului Scrumbii de Rusalii. În ambele cazuri, pe lângă partea de promovare a orașului și a județului, am observat implicarea în dezvoltarea orașului a oamenilor cu care am avut plăcerea să interacționez.

Turismul este un business și trebuie adaptat la piață

Menționez în primul rând Hotelul Esplanada care ne-a fost gazdă și partener de nădejde în infotrip. Hotelul are 104 camere și este situat chiar pe Faleză “Ivan Patzaichin” din Tulcea, loc turistic central și poartă de plecare spre Delta Dunării. Hotelul se adresează atât turismului leisure cât și de business, 70% dintre turiști fiind români, iar 30% turiști străini veniți din Germania, Italia și Franța. Citată de Forbes, Elena Arnăutu, reprezentanta hotelului, a spus că în prezent Hotelul Esplanada investește într-o piscină interioară și un centru spa, proiecte care urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2026. „Este o investiție ambițioasă în acest context economic complicat, dar credem că va aduce un plus semnificativ locației”, a adăugat aceasta.

Chiar dacă efectele pandemiei încă se simt, la fel și apropierea geografică față de conflictul din Ucraina, hotelul caută să se reinventeze și să ofere servicii actuale cerințelor de acum. Hotelul lucrează în parteneriat cu operatorii de ambacațiuni ce fac excursii în Delta Dunării și promovează pachete integrate care includ cazare, excursii în Delta Dunării, vizite la cramele din Dobrogea, vizite la mănăstirile din zona, precum și drumeții în Munții Măcinului.

Adrian Gemănaru este un alt antreprenor pe care vreau să îl menționez aici: proprietar al restaurantului La Liman, cât și al sălii de sport Le Pelican Sportif. L-am cunoscut în toamna anului trecut când a fost gazdă cu restaurantul La Liman pentru festivalul “Vinuri di Bucate Dobrogene”, Adrian fiind unul din antreprenorii pasionați de ce face din regiune. A pus în restaurantul pe care îl conduce multă pasiune, a avut grijă la preparate (acesta servește mâncare cu specific local, precum și vinuri din regiune, restaurantul având sloganul “bucătărie dobrogeană aleasă pe sprânceană“) și la serviciul oferit către clientul care îi trece pragul. Terasa resaurantului aflat pe faleza din Tulcea este mereu plină, iar locul este recunoscut și pentru concertele ce au loc aici vară de vară.

Cu Adrian m-am reîntâlnit și cu ocazia sosirii de Rusalii în Tulcea, la el având loc cină din prima seară a grupului nostru. Mâncarea a fost atât de bună, locul atât de inspirat așezat pe faleză, încât mare parte din grupul nostru a venit aici și în următoarele zile pentru a savura câte un moment de relaxare sau un preparat local.

Și dacă tot am revenit la Tulcea, Adrian a mai avut ceva să ne arate: în ziua sosirii noastre a inaugurat cea mai nouă sală de sport din Tulcea: Le Pelican Sportif. Acesta este un complex sportiv de 2200 metri pătrați cu multiple servicii: fitness, squash, tenis, spa, biliard și loc de joacă pentru copii (mai multe detalii sunt în acest articol din Ziarul Financiar). Este un nou tip de complex în Tulcea, un loc premium în care deja tulcenii au făcut abonamente. Îi urez mult succes lui Adrian în noua provocare, cât și în a continua să facă lucrurile cu mult bun gust în cadrul restaurantului La Liman.

Turismul este întregit întotdeauna de Gastronomie & Vin

Și dacă tot vorbim de mâncare locală nu pot să nu menționez și restaurantul Ivan Pescar pe care l-am vizitat în acest infotrip la Tulcea. Situat tot pe faleza “Ivan Patzaichin” din Tulcea, însă pe la jumătatea ei (față de restaurantul La Liman și Hotel Esplanada aflate unul lângă altul în capătul falezei dintre Port și Gară & Autogară), restaurantul este recunoscut pentru preparate gustoase pregătite cu ingrediente locale. Am savurat aici atât platoul cu delicatese “Ivan Pescar”, cât și 2 rețete noi inspirate de dorința publicului: mici și burgeri din pește. Dacă nu ai mai încercat până acum cel mai bine îți faci un drum la Tulcea să guști și tu. Avem și în București restaurantul “Ivan Pescar & Scrumbia Bar”, parte al aceluiași grup, însă nu știu dacă au în comun chiar toate rețetele cu cel din Tulcea.

Cum de 10 ani am intrat în lumea vinului iar din 5 ani încoace semnez și proiectele Winesday & Winesday App, nu avea cum să lipsească vinul din ecuație în această călătorie la Tulcea. Astfel, în drumul nostru către Tulcea am oprit să facem o vizită unei crame dobrogene și anume Crama Histria situată în Cogealac. Aici am fost așteptați de Paul Fulea, antreprenorul care crează vinurile la Crama Histria.

Îl cunosc pe Paul de mai mulți ani, întâlnindu-mă cu vinurile sale încă de la începuturile cramei, în 2017. Astăzi crama face parte din grupul Vintruvian Estates alături de cramele Caii de la Letea (Dobrogea), Crama DeMatei (Dealu Mare) și Crama Olterra (Drăgășani) și a trecut printr-un proces de rebranding, numele complet al cramei fiind astăzi “Histria Wild Yeast Winery”.

Numele cramei este sugestiv pentru tipul de vinuri pe care le produce și anume vinuri realizate numai cu drojdii sălbatice (adică cele care se află în mod natural în vie), iar Paul este un creator pasionat de ceea ce face. Își cunoaște via, îi place să experimenteze lucruri noi cu vinurile sale și are succes cu ele atât în România cât și peste hotare. Paul ne-a așteptat în sala de degustare amenajată într-un foișor acoperit la crama din Coagealac, ne-a povestit vreo 2 ceasuri despre vinuri, ne-a făcut un tur de cramă și ne-a oferit la degustare 6 vinuri din mai multe game ale cramei. În plus, știind că mergem la un festival de gastronomie, a pus lângă vinuri și 2 preparate locale care au mers foarte bine alături de vinuri: plăcintă machidonească cu brânză de oaie și praz și miel în cocă. Asta apropos de ospitalitate și de a îmbina producția locală de vin cu preparate culinare din aceeași regiune – toate acestea spun atât povestea locului, cât și a întregii regiuni, două lucruri apreciate de turiști care fac diferența într-o călătorie.

Tulcea – Poartă spre Delta Dunării

Am cunoscut Tulcea, ca mulți alții, cu ocazia călătoriilor în Delta Dunării, orașul fiind recunoscut a fi o “poartă spre Delta Dunării”. Din experiența avută în acest oraș și din ceea ce am povestit mai sus este clar că Tulcea este un oraș de sine stătător ce merită a fi vizitat și cunoscut ca atare. Cu toate acestea, faptul că turiștii ajung aici cu ocazia unei excursii în Delta nu este un lucru rău, ci unul deschizător de drumuri.

Anul acesta Delta Dunării a primit distincția Destinația Anului și este un moment tare potrivit să ajungi aici dacă nu ai fost în Delta până acum. Sau să le povestești clienților tăi despre această destinație.

În cadrul infotripului “Tu și Tulcea” am făcut o excursie de 1 zi cu vasul de croazieră asigurat de compania Europolis. Plecarea a fost chiar de pe Faleza din Tulcea iar excursia a fost făcută cu viteză mică, în tihnă, pe canalele Deltei Dunării. Ne-am bucurat de priveliște, precum și de mâncare locală servită pe barcă și ne-am întors relaxați după o zi însorită în Delta Dunării.

Acestea fiind spuse închei povestea mea în speranța că acest articol poate servi ca inspirație în ceea ce privește acțiunile de promovare dintr-o destinație. În România avem nevoie de o organizații precum OMD Tulcea – Tu și Tulcea, dar și de antreprenori care să dezvolte businessuri și să lucreze alături de alți antreprenori care le pot completa serviciile.

Și mai este nevoie de comunicare, multă comunicare despre locuri noi descoperite (destinație, hotel, restaurant, prestator de diverse servicii, etc), despre noutăți apărute într-o destinație sau altă, motiv pentru care încurajez antreprenorii din toate regiunile țării noastre să lucreze unii cu alții și să își pună în calendarul anual cel puțin o acțiune de comunicare pe care să o facă împreună cu colegi de-ai lor.

Despre Tulcea și despre experiența acestui infotrip poți citi mai multe și pe:

Tags : #ConsultantaTMinfotripspecialisti in turismTu si TulceaTulcea
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response