Așa cum spuneam și în articolul anterior când discutam despre situația călătoriilor internaționale în țări exotice și îndepărtate, zilele acestea simțim cum parcă turismul începe să își revină treptat. Iar în acest sens continui seria de articole cu un interviu special cu Jean Paul Bottcher, reprezentant din România al lanțului hotelier Club Med ce deține hoteluri în 80 de destinații din întreaga lume.
Nu știu dacă știai, însă lanțul de hoteluri Club Med este prezent în lume încă din 1950, acesta revoluționând industria de turism cu crearea conceptelor “all inclusive” și “mini club”. Am scris despre povestea Club Med în 2017 când am avut ocazia să vizitez unul din hoteluri în Italia așa că găsești mai multe detalii aici.
Având în vedere că Club Med este prezent în atât de multe destinații din întreaga lume mi s-a părut foarte interesant să le cer părerea despre cum s-au descurcat pe perioada aceasta de pandemie, precum și ce planuri de redeschidere au. Găsești mai jos interviul.
Carmina Nițescu: Bună Jean Paul și îți mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp pentru acest interviu. Din câte știu, lanțul hotelier ClubMed deține unități de cazare în 80 de destinații și, ca toată industria de turism din lume, a fost afectat pe perioada pandemiei. Cum sunteți acum?
Jean Paul Bottcher: Mă bucur că te-ai gândit la noi și vreau să încep prin a-ți spune că anul acesta Club Med sărbătorește 70 de ani de la înființare ! În toți acești ani, am trecut prin nenumărate crize, fie ele geopolitice, climatice sau altele. Așa că am știut cum să ne adaptăm și acestei perioade dificile. Am fost nevoiți să închidem termporar 79 din cele 80 de cluburi (singurul care a rămas deschis este Kabira din insula Ishigaki din Japonia). Asta s-a întâmplat după ce Club Med a repatriat prin 8 zboruri dedicate peste 3000 de clienți din Maroc, Tunisia, Senegal și Republica Dominicană. În ciuda acestui context trebuie să ținem cont de un aspect : Club Med are o capacitate extraordinară de rezistență, cu o cifră de afaceri de peste 1.7 miliarde de euro, 1.49 milioane de turiști în 2019 și un excedent din exploatare de 306 milioane de euro. Așadar suntem un grup solid, și asta datorită clientelei fidele.
Carmina: În funcție de fiecare țară în parte, granițele se vor deschide treptat. În acest moment aveți cluburi deschise? Dacă da, unde?
Jean Paul: Da, am deschis la sfârșitul lunii aprilie 3 cluburi în China, și avem un grad de ocupare de 80%. Iar pe 4 iulie vom deschide Gregolimano în Grecia, Kamarina și Cefalu în Italia, Da Balaia în Portugalia, Sant Ambroggio în Corsica, Opio en Provence lângă Nisa și aproapte toate cluburile pe care le avem la munte în Franța.
Carmina: Ce planuri pentru anul 2020 aveți la nivel de lanț hotelier? Cum estimați că va fi cea de-a doua jumătate a anului?
Jean Paul: Am limitat capacitatea pentru toate cluburile care se deschid pe 4 iulie la 65% astfel încât să evităm aglomerația, iar în funcție de evoluție vom mari capacitatea.
Pentru cluburile din Maldive, Rep Dominicană, Mauritius, Cancun am prevăzut o deschidere pe 29 august pentru piața din Europa.
Iar noul Club Med Seychelles se va deschide așa cum a fost prevăzut inițial pe 10 dec 2020.
Iar cifrele arată foarte bine pentru ultimul trimestru al anului, cu o creștere de 5% comparativ cu anul 2019 în aceeași perioadă.
Carmina: Am observat că în întreaga lume sunt deja companii de turism (mă gândesc la croaziere acum) care au pus deja accentul pe vacanțele din 2021 și se pregătesc intens pentru acestea. Cum se pregătește ClubMed pentru 2021? Ce schimbări/adaptări ați făcut în ceea ce privește condițiile de rezervare/anulare, atragerea de turiști care să fie siguri că vor avea o vacanță așa cum visează în momentul în care vor putea călătorii în destinațiile alese?
Jean Paul: Pentru că ai adus vorba de croaziere, pot să îți spun că și pe acest segment avem o clientelă fidelă : Club Med are și un vas de croazieră, acesta se numește Club Med, este un velier cu 5 catarge, de altfel cel mai mare velier din lume. Iarna acesta călătorește în Caraibe și vara în Mediterană.
Revenind la întrebare ta, majoritatea clienților noștri rezervă cu 6-7 luni înainte de plecare, ceea ce le permite să beneficieze de tarife speciale și să poată alege tipul de cameră pe care îl doresc, mai ales cele comunicante pentru familii, în condiții foarte avantajoase : avansul pe care îl percepem este de 10% iar soldul cu 30 de zile înainte de plecare.
La nivelul nostru am avut mână liberă pentru a gestiona anulările cauzate de Covid 19 și iată cum am procedat, îți dau câteva exemple:
Am avut clienți care ar fi trebuit să plece la Gregolimano în luna mai, le-am propus să plece în iulie în aceleași condiții tarifare și s-au bucurat foarte mult!
Avem un grup de mai multe familii pentru sfârșitul lui august la Club Med Kamarina în Sicilia, iar o parte dintre ei din păcate și-au pierdut locul de muncă și nu mai pot pleca! Carmina, în această situație, ce am fi putut face? Să le dau un voucher? Nu cred că la vreun supermarket îți acceptă un voucher Club Med pentru cumpărături!
Așa că am rambursat integral avansul pe care îl plătiseră. Și sunt convins că în momentul în care situația se va ameliora, acești clienți vor pleca din nou la Club Med!
Iar pentru 2021 avem aproape toate cluburile pentru ski full, acestea sunt foarte solicitate. Suntem singurii care propunem în packete ski pass-ul, cursuri de ski pentru adulți și copii, cluburi pentru copii organizate în funcție de vârstă, astfel încât părinții să se poată bucura și ei liniștiți de vacanță.
Carmina: Pentru cei interesați de vacanțe în cadrul hotelurilor ClubMed din întreaga lume știu că aceștia pot apela la agenția de turism dedicată pe care o aveți în București. Unde altundeva mai găsim hotelurile ClubMed? În anumite sisteme de rezervări, la alte agenții de turism partenere?
Jean Paul: Din păcate foarte puține agenții de turism din România cunosc Club Med. În general află de Club Med când intră un client și cere produsul și nu vrea un alt hotel. Atunci agenția ia legătura cu noi și ne auzim cel puțin o dată pe an când în mod repetat revine același client Club Med.
Carmina: Lasă te rog un mesaj pentru cei care citesc acest interviu, oameni care lucrează în industria de turism dar și turiști care caută vești bune pentru vacanțele viitoare.
Jean Paul: Oameni care lucrează în industria noastră concretizează VISURI, mă explic :
Un client se uită pe net sau într-un catalog la o destinație, la poze, la descriere. El începe să viseze cum va fi la fața locului, apoi intră într-o agenție să facă rezervarea, să plătească avansul, visul lui devine mai clar, și sosește și ziua plecării cînd visul devine realitate. Clienții trebuie să-și construiască în continuare visuri, pentru ca noi, cei din industria turismului, să le putem transforma în realitate !
Credit foto: Club Med Gregolimano – Grecia