Turismul pare că începe să vadă luminița de la capătul tunelului. Încet, dar sigur, România a început deja să se deschidă turismului intern, iar mai multe țări din Europa deja au anunțat datele în care redeschid turismul pentru turiștii internaționali. Din ce în ce mai multe destinații încep să își redeschidă parțial sau total granițele și, în noul context dat post – Coronavirus noi, cei care lucrăm în industria de turism, trebuie să fim foarte atenți la consultanța pe care o oferim clienților noștri și la serviciile pe care le propunem. Acum, mai mult ca înainte de pandemie, cei care doresc să călătorească o vor face în destinații care sunt declarate sigure, își doresc condiții de călătorie mult mai flexibile (să fie siguri că dacă lucrurile nu merg conform planului își pot recupera banii), vor fi mult mai atenți la consultanța noastră și vor cântări mai bine lucrurile înainte de a lua o decizie.
În acest context m-am gândit să fac o scurtă serie de interviuri cu reprezentanți ai birourilor de turism din diverse țări prezente în România, dar și cu cineva care poate să vorbească în numele mai multor țări deodată-iar aici m-am gândit la destinațiile exotice și destinațiile îndepărtate care în acest moment par și mai departe decât sunt prin prisma faptului că pandemia a cuprins întreg globul pământesc iar turismul global depinde de gestionarea corectă a virusului în fiecare țară în parte.
Astfel, primul interviu este cu Cosmin Neacșu de la agenția de turism Fresh Holidays, agenție specializată în luni de miere și vacanțe în destinații exotice. L-am întrebat pe Cosmin despre situația punctuală a destinațiilor îndepărtate pe care le touropereaza ei iar mai jos găsești interviul.
Carmina: Aveți în portofoliu o mulțime de destinații exotice și țări îndepărtate pe care le operați alături de touroperatori locali de ani de zile. Spune-mi te rog, care este pulsul pieței de turism exotic/destiantii îndepărtate în acest moment? Care sunt destinațiile cele mai afectate de Coronavirus și care sunt cele mai puțin afectate?
Cosmin: Momentan, dat fiind faptul că încă nu se știe nici când, nici unde se va putea zbura, cel puțin din România, dar și din alte țări, pot spune că toate țările sunt afectate. Pentru că nu prea mai există călătorii în scop de leisure, cel puțin în acest moment.
Dar dacă ne referim la impactul coronavirus din punct de vedere medical, sau dacă ne referim la cum au gestionat țările această criză pe plan local, lucrurile stau cam așa.
Top cel mai puțin afectate țări și care au gestionat excelent criza: Mauritius, Vietnam, Costa Rica,Thailanda.
Cel puțin din portofoliul nostru. Sunt convins că se vor solicita vacanțe în aceste țări imediat ce zborurile se vor relua și vom avea cu toții o imagine clară asupra modului în care se va călători, eventualelor restricții sau condiții speciale, etc.
La polul opus, destul de afectate dar nu neapărat dramatic, adică cu posibilitatea de a reveni în interes foarte rapid ar fi: Peru, Africa de Sud, Chile, Singapore, India
Dar nu e o situație chiar critică-au multe cazuri, în unele dintre ele a venit și valul 2, însă se gestionează ok criza și eu cred că undeva prin toamnă lucrurile se vor așeza. Cel puțin în Singapore nu sunt probleme mari. Doar cazuri multicele dar gestionate bine de autorități.Repet, fac referire tot la destinații din portofoliul nostru.
Carmina: Ce destinații au anunțat deja date de redeschidere pentru turiștii internaționali și ce opțiuni oferă clienților pentru ca aceștia să se simtă în siguranță dar și că își pot recupera banii în caz că lucrurile nu merg în direcția potrivită?
Cosmin: Una dintre aceste destinații este Mauritius. Se deschide oficial de la 1.07, nu mai au cazuri de vreo lună, iar hotelurile deja au implementat măsuri de distanțare fizică, igienă specială, autoritățile vor filtra foarte bine pasagerii, etc. Însă nu avem încă informații clare asupra procedurilor de intrare în țară, din păcate. Poate facem un update când le primim și noi.
Ideea e că în Mauritius, oricum hotelurile sunt foarte curate și aerisite, igiena e foarte importantă la nivelul întregii țări, oamenii foarte curați și atenți și nu e ca și când ar fi fost necesare măsuri foarte diferite decât cele de până acum. Mici ajustări dar acolo oricum mergeau lucrurile foarte bine din punctul de vedere al siguranței și igienei și înainte de pandemie.
Uite, noi publicăm când primim informații noi, pe pagina noastră cu Mauritius, aceste informații. Poate sunt de interes. Chiar e de urmărit-mai avem de urcat câteva comunicate noi primite zilele astea.
Carmina: Povestește-mi puțin de Mauritius. Știu că lucrați cu această destinație de mulți ani și că aveți parteneriate locale bine închegate. Cum abordează touroperatorii din Mauritius situația și ce fac pentru a atrage turiștii străini post-coronavirus?
Cosmin: Așa este. Și cum scriam și mai sus, cred că dintre destinațiile exotice, Mauritius va reveni pe val foarte rapid.
În primul rând, partenerii ne-au ajutat excelent să găsim soluții pentru clienții afectați până acum. Adică, am putut recupera banii, sau am putut muta rezervările pe alte date, chiar dacă ele erau inițial în low season, le-am putut muta chiar și în vârf de sezon fără niciun cost suplimentar. Deci aici tot respectul-ajutorul lor a contat enorm.
Apoi, hotelurile și partenerii au plafonat prețurile pentru 2021 la nivelul celor din 2020, ba chiar au venit pe alocuri cu oferte speciale-de exemplu unele hoteluri oferă vouchere valorice pe care le pot folosi clienții la SPA, sau alte servicii în hotel și le oferă cadou celor care rezervă vacanțe noi.
Ca să îți faci o idee, în general prețurile creșteau pe Mauritius cam cu 10% de la un an la altul. Acum, 2021 rămâne la nivelul lui 2020 ba chiar cu multe facilități și bonusuri. De asemenea se oferă upgrade-uri gratuite la tipuri superioare de camere, excursii cadou, o mulțime de beneficii.
Carmina: Cum sunt celelate țări pe care le operați în zona Oceanului Indian, pe lângă Mauritius? Ce se aude despre Africa de Sud, dar și zonele insulare Reunion, Seychelles, Maldive?
Cosmin: Maldive înțeleg că se deschide undeva prin august sau septembrie. Nu am foarte multe informații. Și nici despre Seychelles. Reunion nu e chiar o destinație comună printre români-fiind o destinație de aventură și explorare, nu e un volum foarte mare dar se supune oricum legilor Franței, fiind teritoriu Francez și au fost și ei afectați-nu la nivelul Franței continentale dar au suferit un pic.
Legat de Africa de Sud, înțeleg de la colegii de acolo că undeva prin septembrie cel mai probabil să se reia turismul internațional. Au cam 40.000 de cazuri dar pe scădere acum. Am înțeles că se intră în etapa 3 de relaxare la ei-începe turismul de business să se miște în primă fază și se redeschid hotelurile. Africa de Sud va reveni și ea bine zic eu, prin toamnă. Noi avem deja rezervări și aici și am mutat clienții pe lunile octombrie și noiembrie. Să vedem acum. Informațiile care ne vin de acolo sunt destul de bune dar cine poate știi cu siguranță?
Carmina: Aș îndrăzni să te întreb și despre țările din Asia pe care le operați. Cum se situația acolo având în vedere că acestea au fost lovite primele de Coronavirus? Cum se prezintă estimările legate de turismul post-Coronavirus acolo?
Cosmin: Păi, pe Asia e altă poveste. Acolo deja a fost și un val 2 pe alocuri. Dar e greu de spus. Uite, de exemplu Vietnam a fost poate cea mai puțin afectată țară din lume-a gestionat criza excelent și e cred singura țară care nu a înregistrat niciun deces. Acolo lucrurile au revenit la normal din câte am înțeles. Myanmar la fel, foarte bine s-a descurcat. Singapore a fost foarte ok până a venit valul 2 și i-a închis pe toți în case din nou, dar de data asta mult mai restrictiv. Acum trece și valul 2, deci probabil că până în toamnă o să fie liniște prin zonă.
Malaezia a fost ceva mai tare afectată și nu am informații cu privire la cum vor evolua lucrurile.
Thailanda în schimb deja s-a dechis destul de mult și probabil că în toamnă când începe sezonul la ei o să fie totul ok.
Indonezia încă e în creștere din câte văd pe cifre dar majoritatea turiștilor merg în Bali / Lombok / Insulele Gili iar aceste locații nu sunt foarte afectate. Cazuri izolate, nu foarte mari probleme. Probabil că Indonezia se va deschide treptat pe anumite insule doar în primă fază și mai târziu la nivelul întregii țări. E greu de anticipat, din păcate.
India număra multe cazuri dar acolo fiind populația enorm de mare și dispersată pe zone întinse, nu cred să fie foarte mari probleme. Discut frecvent cu colegii din India și ei deja au rezervări noi pentru octombrie, noiembrie și chiar pentru la anul. Par să miște lucrurile binișor și în India.
Carmina: Ce îmi poți spune despre restul țărilor din lume pe care le operați?
Cosmin: Păi am cam abordat majoritatea destinațiilor. Mai e America Latină-care e foarte lovită acum. Mai ales Brazilia. Doar că noi nu operăm prea mult pe Brazilia. Mai mult Peru și Chile-acestea 2 sunt și ele destul de afectate dar par să își revină ușor ușor.
Colegiii din Peru și Chile sunt optimiști că vor putea primii turiștii pe care îi avem cu rezervări confirmate la toamnă.
Costa Rica, ca de obicei, domină America Latină, gestionând excelent criza și deja acolo lucrurile încep să revină la normal. Dar nici nu mă așteptăm la altceva din partea Costa Ricai, care e în general un exemplu pozitiv în o mulțime de domenii, pentru toată planeta.
Carmina: Ce recomandări faci în acest moment celor care sunt tentați să călătorească dar care evită destinațiile mai îndepărtate sau care vor să își amâne vacanța spre final de 2020 sau iau în calcul ca aceasta să aibă loc cel mai devreme în 2021?
Cosmin: În primul rând, realist vorbind, în acest moment e greu să faci planuri noi pentru destinații îndepărtate, cel puțin cu plecare anul acesta, pentru că nu se știe încă cum, când se va putea zbura. Dar după ce se vor clarifica aceste aspecte și se dă drumul oficial la zboruri, trebuie analizat punctual unde vrei să mergi și care vor fi condițiile. Eu cred ca până la jumătatea lunii iulie lucrurile vor fi clare cam peste tot.
Recomand să se orienteze în primul rând la zboruri cu companii aeriene de top, care oferă condiții de igienă și securitate foarte bune. Cum sunt de exemplu cele din orientul mijlociu dar nu numai.
Recomand să ia în calcul rezervarea unor hoteluri de bună calitate, cu teritorii mari și aerisite sau aflate în zone cu multă natură și vegetație. Pentru a avea intimitatea și relaxarea pe care și-o doresc, fără să fie stresați că se întâlnesc frecvent cu alți oameni.
Recomand să discute cu consultanții de turism și să ia în calcul recomandările acestora. Noi suntem la curent cu tot ce se întâmplă, pe cât posibil pentru că e în interesul nostru și e meseria noastră. Să apeleze acum, mai mult decât oricând, la un consultant de turism profesionst, pentru că doar așa pot să aibă garanția că vor beneficia de o vacanță sigură, că vor primi toate informațiile și că vor putea să se bucure de relaxare și tot ceea ce își doresc în vacanță.
Recomand totodată să ia în calcul cu prioritate destinațiile menționate mai sus ca fiind cele mai puțin afectate. Pentru că sunt și cele mai sigure în aceste moment dar și pentru că au un nivel foarte bun calitativ al serviciilor.
Și mai ales, recomand să profite în această perioadă de ofertele bune disponibile. În momentul în care cererea va crește, prețurile vor crește și ele și vor fi mai mari decât au fost vreodată, pentru că toată lumea trebuie să recupereze pierderile. Când vor începe să plece primii turiști în Mauritius, în maxim o lună cererea va exploda și când se va întâmplă asta, vor exploda și prețurile.
Nu spun că trebuie să își facă planuri de acum pt septembrie, când e încă incertitudine, dar nu văd de ce să nu îți faci planuri pentru noiembrie, sau februarie 2021 de exemplu.
Până la urmă, și acum în plină criză, s-au găsit soluții bune pentru amânare, reprogramare, etc.
Dacă va fi cazul, se vor găsi soluții bune și pentru acele vacanțe. Riscurile de a pierde bani dacă rezervi de acum sunt minime. Dar beneficiile de care te poți bucura rezervând acum, enorme.
Noi chiar avem pe Mauritius o astfel de campanie, prin care primești garantat 80% din bani înapoi, dacă anulezi indiferent de motiv cu până la 15 zile înainte de plecare. Normal că dacă nu se mai poate călători, atunci nu se pierde nimic. Dar această campanie se referă la anulări din orice motiv. Rezervi acum și cu 15 zile te gândești tu și zici-“parcă nu aș mai pleca pentru că nu mai am chef”-nicio problemă. Primești garantat 80% din cât ai plătit înapoi. De avut în vedere că în mod normal, cu 15 zile înainte penalizările ar fi fost de 100%. Și chiar cu 30 de zile înainte, ar fi fost de 50 sau 70%. Deci flexibilitate există de toate părțile.
Carmina: Mulțumesc frumos pentru raspunduri și lasă te rog un mesaj celor care își doresc să călătorească la un moment dat în acest an în destinații îndepărtate. Ce să ia în calcul? Cum să se pregătească mai bine pentru a fi în siguranță oriunde s-ar duce?
Cosmin: În primul rând, să nu renunțe la planuri. Sau nu în avans. Să aștepte cât mai mult și să ia decizia finală având toate informațiile necesare. Să nu se lase conduși de panică în luarea deciziilor. E foarte important să rămânem lucizi și raționali, pentru că panica ne face mult mai mult rău. Să se informeze din surse oficiale, să discute cu consultantul de turism, să nu cadă pradă fake news-urilor.
Nu cred că e nevoie de pregătiri speciale. Probabil că masca va deveni ceva obișnuit în avion și în spații închise, peste tot. În rest, nu văd ce altceva ar fi necesar să facem.
Și noi avem planuri-avem un grup organizat de familii cu copii la final de octombrie în Mauritius. Toată lumea din grup abia așteaptă plecarea asta, mai ales că cu toții mai aveam și alte plecări programate anul ăsta și nu ne-am putut bucura de ele.
Dacă se va putea pleca, vom pleca cu siguranță, cu toții. Oamenii sunt dornici să călătorească, nici nu se gândesc să anuleze. Visează la momentul când ne vom urca în avion și apoi vom ajunge în Mauritius. Dar mai e până atunci, așteptăm și vedem ce se întâmplă.
Cred că dacă alegem cu grijă destinația, discutăm cu specialiști, ne informăm din surse oficiale, nu ne panicăm și ne luăm măsuri minime de precauție-igienă, mască, etc. totul va fi bine și vom călători din nou și ne vom bucura de experiențe minunate.
Mauritius, Costa Rica, Vietnam dar și restul destinațiilor exotice abia ne așteaptă. Le e dor de noi:) Vor face tot ce pot mai bine ca să revenim și să ne simțim bine la ei acasă.
Trebuie doar să se mai liniștească un pic apele și să prindem și noi un pic de curaj.
Aveți grijă de voi, nu vă stresați, nu vă panicați, continuați să visați la locuri frumoase, faceți planuri și discutați cu specialiștii din domeniu pentru că aceștia chiar știu să vă îndrume 🙂
Credit foto: Unsplash.com