Întrebarea “când redeschidem turismul în România?” este pe buzele tuturor de ceva vreme. Și, dincolo de a avea o situație clară pentru perioada următoare, toți furnizorii de turism speră ca lucrurile să reintre încet în “noul normal” cât de curând.
Așa cum știm cu toții, începând cu 15 mai 2020 se încheie starea de urgență, măsurile luate se vor relaxa puțin, însă turismul nu se poate redeschide cu totul.
Cum situația medicală este departe de a fi rezolvată, este clar că toate companiile care își vor reîncepe activitatea în 15 mai trebuie să fie pregătite să ofere în primul rând siguranță clienților și angajaților lor. Iar cei care urmează să redeschidă în perioada următoare (iunie) trebuie să se pregătească pentru asta.
În ultima lună am urmărit o mulțime de siteuri cu știri internaționale, am discutat cu oameni de turism din România și, dacă ar fi să fac o sintetizare, un lucru este cert: cu toții ne dorim ca turismul să se reia. Și aici vorbesc atât în numele companiilor de turism (de toate tipurile), cât și al turiștilor. Și vorbesc la nivel internațional, nu neapărat raportat la România.
Majoritatea statelor (din Europa, de exemplu) estimează și speră că vor deschide sezonul turistic undeva de la 1 iulie pentru turismul internațional. Până atunci însă vor începe cu pași mici cu vacanțe dedicate cetățenilor lor. Unele state rămân însă închise pentru turiștii străini (cel puțin deocamdată-Noua Zeelandă este un exemplu), concentrându-se pe turismul intern.
Am stat și am analizat și situația României, ba chiar am și dezbătut subiectul într-un webinar la care am fost invitată săptămâna trecută alături de alți oameni din industria de turism și concluzia a fost asemănătoare cu toate celelalte state.
România se va adresa cu serviciile turistice în primul rând turiștilor români în acest an.
Este clar că majoritatea dintre cei care doresc să călătorească (și sunt mulți, mă număr și eu printre ei și am o mulțime de oameni în jur care îmi spui ca “abia așteaptă să iasă undeva în natură, să călătorească”) vor face asta în apropiere de casă lor: la munte, la mare, la o distanță de 100-200-400 km de casa lor. Asta înseamnă că, odată ce “se dă undă verde” la călătorii, o bună parte din clienți vor face rezervări în România.
România are o mulțime de locuri frumoase de vizitat, are unități de cazare, restaurante și furnizori de activități ce oferă servicii de calitate (da, știu, o să îmi spui că nu toți și așa este însă avem și multe locații cu servicii foarte bune) însă, odată repornit turismul, nu cred că sunt suficiente pentru cererea pe care o vor întâmpina cel puțin în această vară.
De ce spun asta? În principal, din 2 motive:
- Pentru că românii sunt obișnuiți să călătorească și, dacă momentan este mai sigur să facă asta în apropiere de casă, cel mai probabil vor renunța la ideea unei vacanțe mai lungi și vor face călătorii scurte, de o zi sau două ceva mai des. Și, cum mulți dintre aceștia lucrează în timpul săptămânii, weekendurile vor fi cele mai aglomerate.
- Pentru că, cel mai probabil, unitățile de cazare, restaurantele/terasele și furnizorii de activități vor trebui să respecte norme noi de distanțare astfel încât să ofere clienților și angajaților lor siguranță. Asta înseamnă că vor accepta mai puține persoane decât de obicei pentru a putea oferi acea distanțare.
Mă gândesc însă la cele două motive de mai sus și din punct de vedere al oportunității de business pe viitor.
Cred cu tărie că toată povestea asta cu pandemia va aduce turismului și ceva bun: locuri mai aerisite, proceduri legate de curățenie și siguranță mai riguroase,mai bine implementate și verificate.
Așa că văd în sezonul următor de vară o oportunitate pe care o au companiile de turism din România și în special unitățile de cazare, restaurantele (furnizorii de alimentație publică în general), furnizorii de activități de agrement de a crește și de a oferi servicii mai bune în condiții mai bine ținute sub control.
Iar asta înseamnă că pe viitor majoritatea se vor obișnui deja să ofere sevicii în acest fel atât pentru turiștii români cât și penru turiștii străini care vor începe și ei să vină treptat în țara noastră odată ce se liniștește situația la nivel internațional. Important este ca atenția față de client să devină o obișnuință și asta pentru că și clienții vor fi mai selectivi în alegerile pe care le fac și cu atât mai mult în vacanțele în care merg.
Acum mai mult ca niciodată, noi cei care lucrăm în turism, avem o oportunitate imensă: aceea de a lucra cu clientul în unul din cele mai importante momente de peste an – vacanța lui. Uite că odată cu încheierea pandemiei lucrul acesta devine și mai important, pe umerii noștri fiind pusă această responsabilitate care, pentru mine cel puțin, este o mare oportunitate.
Am scris despre importanța grijei față de client (a customer service-ului) chiar săptămâna trecută așa că îți las aici articolul pentru că vine în susținerea ideilor din acest articol.
Gândindu-mă dincolo de anul 2020, în funcție de cum gestionăm cu toții “noul normal” companiile de turism au șanse să se dezvolte. Estimez că locații mai puțin cunoscute vor fi din ce în ce mai căutate, la fel și unitățile de cazare de tip “sat de vacanță”, căsuțe, vile și orice formă de cazare ce oferă mai mult spațiu personal. La fel și restaurantele mai aerisite sau cele care au spațiu exterior – terasă și îl amenajează astfel încât să dea încredere clientului ca este în siguranță. Și, la fel de important, va crește zona de activități de agrement pe care clienții să le facă în vacanțe.
Mai mult de atât, în perioada asta am găsit tot felul de inițiative care vin în ajutorul zonei de turism. Și una dintre ele, cea mai recentă pe care am descoperit-o, este a platformei Romanian Journeys. Platforma Romanian Journeys a fost concepută incă de la bun început pentru promovarea unui turism durabil, atât la nivel local, național, dar și extern, la nivel internațional. Astăzi Romanian Journeys promovează destinația România împărțită pe zone și activități și, pe lângă asta, oferă oportunitatea celor care dețin o unitate de cazare sau sunt furnizori de diferite servicii de agrement (ghizi, tururi montane, echitație, drumeție, alpinism, etc) să își afișeze locația și/sau activitatea la ei pe site (cu tot cu detalii, fotografii și date de contact), turiștii care ajung pe siteul Romanian Journeys putând accesa direct fiecare unitate de cazare/furnizor de activități pentru a achiziționa serviciile.
Ei bine, începând cu această lună și până la finalul lui 2020 Romanian Journeys oferă în mod gratuit companiilor de turism din România (unități de cazare, furnizori de activități și experiențe) spațiu pe siteul lor. Detalii găsești aici pentru unități de cazare și aici pentru furnizori de activități.
După cum vezi, avem speranța că pe viitor turismul va supraviețui și am certitudinea că se va dezvolta într-o direcție pe care nu am anticipat-o până acum: mai ecologică, mai durabilă, cu mai multă atenție la natură și la calitatea serviciilor oferite. Însă va fi bine pentru acele companii care știu să se adapteze, care pun clientul pe primul loc și îi arată asta, care știu să ofere servicii ireproșabile fiind conștiente că și clientul le-a ales pentru asta.
Credit foto: Unsplash.com