Cum ar fi să avem (mai multe) job-uri remote în turism?

Odată cu criza generată de Coronavirus la nivel mondial industria de turism este una ce vede efecte imediate.

Scriam în articolul de săptămâna trecută legat de ce putem face noi, companiile de turism, cât să începem să ne redresam, că lucrul de acasă (work from home) este posibil în industria noastră pentru că suntem oricum dependenți de internet în tot ce facem.

Așa că articolul de astăzi este dedicat job-urilor remote. Sau de acasă. Sau de oriunde altundeva numai de la birou nu.

Chiar așa, oare ce-ți trece prin minte citind aceste rânduri? Chiar sunt curioasă și m-aș bucura ca, după ce citești acest articol, să îmi lași părerea ta fie în comentarii, fie pe email.

Noi, cei care lucrăm în turism (și în special agențiile de turism), depindem de internet în munca noastră așa că hai să vedem cum ar fi dacă ar exista mai multe job-uri remote în industria asta. Ar fi de ajutor? S-ar schimba ea oare cu ceva? Eu zic că da!

Mai întâi însă, dă-mi voie să îți povestesc prima mea amintire legată de lucrul cu o agenție de turism – asta ca să îți dai seama cât de mult s-a schimbat lumea turismului din 2003 până în 2020 (17 ani).

Lucrez din 2006 în turism însă îmi amintesc când am fost prima dată clienta unei agenții de turism: a fost în 2003 când mi-am dorit să ies din țară pentru prima dată și am luat un circuit cu autocarul cu destinația finală la Paris. Fusesem la Târgul de Turism de la Romexpo să mă documentez însă am ales pachetul de vacanță de la o agenție din Pitești pentru ca mă ajuta mult plecarea din orașul meu natal în care încă locuiam pe timp de vară (eram la facultate în București însă vara nu aveam chirie plătită așa că tot la Pitești reveneam). Și îmi amintesc și acum că am intrat atunci în 2 agenții de turism să cer oferte și în fiecare am întâlnit același peisaj: niște birouri mari și golașe ce aveau un telefon fix (din acela cu rotiță și fir îmbârligat), un maldăr de foi xerox alb-negru, un caiet și agentul de turism care te întâmpina din spatele biroului. În prima agenție știu că am stat vreo jumătate de oră să aștept agentul de turism să prindă la telefon pe cineva de la agenția parteneră din București să afle dacă mai sunt locuri disponibile la circuitul despre care discutam. Apoi a notat pe caiet cererea mea, mi-a dat o foaie xeroxată cu programul pe zile al circuitului și a rămas să îl anunț când iau decizia. N-a fost să fie decizia pozitivă în acel caz ci a fost abia în cea de-a doua agenție care își touropera singură pachetul și mi-a confirmat pe loc disponibilitatea. A contat și ce scria în programul pe zile, dar ca și idee, am optat pentru cea de-a doua agenție pentru că știa despre ce vorbește (detalii din program, informații despre ghidul care va însoți grupul, etc), avea plecarea din Pitești și locuri disponibile.

În 2006 când am început să lucrez în agenție de turism “lumea turismului” era deja schimbată. Se lucra de pe calculator, aveam cu toții acces la internet și sisteme de rezervări – puține cu locuri disponibile în timp real (vorbesc de touroperatorii români), dar mai erau. Unele confirmări de rezervări la hoteluri încă mai veneau pe fax, însă destul de puține (era obligatoriu să ai fax pentru a obține licența agenției de turism), majoritatea activității fiind deja online. Aaa, da, și aveam încă bilete de avion tipărite cu imprimante speciale – unde era o adevarată problemă dacă apuca să ți se blocheze în timpul tipăririi unui bilet.

Anii au trecut iar eu m-am întrebat mereu cum reușeau oare în anii anteriori să lucreze cei din turism. Totul depindea de telefon/fax și așa mai departe?

Se pare că accesul la internet a revoluționat și industria noastră(ca pe multe altele), ne-a făcut viața mai ușoară, ne-a dat posibilități nenumărate de informare în timp real și ne-a dus munca la un alt nivel.

Revin cu povestea în zilele noastre. Astăzi toți cei din turism suntem chiar dependenți de internet: gestionăm totul online, avem atât acces la sisteme de rezervări ale touroperatorilor români și străini, avem sisteme proprii de gestiune a facturilor/rezervărilor/etc și suntem din ce în ce mai independenți de locul în care lucrăm efectiv. Mulți lucrăm de pe laptopuri, majoritatea sistemelor cu care lucrăm funcționează direct pe câte un link, nefiind necesar să avem prea multe sisteme instalate în calculatoare.

Așa că aș zice că industria de turism este una norocoasă pentru că, având activitate online, job-urile se pot reinventa. Înțeleg că deja în alte industrii apar tot mai mule joburi remote și mă gândesc că după ce depășim criza generată de Coronavirus ar fi minunat ca din ce în ce mai mulți angajatori și antreprenori din industria de turism să ia în calcul lucrul de acasă măcar parțial. Dacă tot ne putem face treaba bine remote în condiții de criză, oare nu ne-am face-o la fel de bine și în condiții normale de lucru (a se citi vremuri mai bune)?

Din 2013 lucrez pe cont propriu (dacă vrei să știi ce fac exact găsești aici un articol scris acum 4 ani care e la fel de valabil și astăzi) și am rămas în turism, chiar dacă job-ul îmi este foarte diferit decât era înainte (între 2006 și 2013 am lucrat în agenții de turism). În 99% din cazuri sunt departe fizic de companiile cu care lucrez (agenții de turism, unități de cazare) însă în toate colaborarile pe care le-am avut a contat enorm să fiu altfel alături de ele: prin empatie, prin cunoașterea lor ca oameni și a businessurilor lor, prin punerea pe primul loc a clienților lor (cumva clienții lor sunt și clienții mei pentru că tot ce fac se adresează acestora din urmă), prin faptul că și atunci când nu sunt fizic în aceeași locație cu ei îmi fac treaba cu același profesionalism și eficiență.

E clar că răspunsul la întrebarea de mai sus va fi diferit în funcție de fiecare persoană care răspunde (angajat vs angajator), așa că tocmai din acest motiv i-am cerut părerea Oanei Diaconu-Țigău de la RTT România despre acest subiect. Pe Oana o știi deja prin prisma companiei sale de recrutare specializată pe agenții de turism, RTT România.

Iată ce răspuns mi-a dat Oana.

Până în acest moment, martie 2020, în 10 ani de recrutare specializată am avut sub 10 cereri pentru poziții remote. Știu însă candidați care, odată angajați într-o agenție, au reușit să își facă jobul de acasă. Toamna trecută am ajutat la angajarea unui agent de ticketing cu experiență, care locuiește în Constanța, într-o agenție cu HQ în București. Acest lucru a fost posibil pentru că în acel moment cererea de agenți de tickenting experimentați era mult mai mare decât numărul candidaților disponibili și pentru că directorul operațional de la acea vreme era o persoană care lucrase în companii în care acest tip de lucru era destul de frecvent.

Până acum, probabil că 90% dintre cei care lucrau remote, erau angajați loiali agenției, care pot lucra independent, fără să aibă nevoie de echipă pentru realizarea sarcinilor. Lucrul de acasă devenea pentru aceștia un beneficiu meritat.

Sunt două tipuri de agenții care își puteau permite acest tip de angajare (atenție, tip de angajare la modul de înțelegere între părți, căci altfel contractul de muncă continua să fie același): sunt agențiile mici, în condițiile în care clienții nu mai vin atât de frecvent în agenție, iar portofoliul este bine stabilit pentru fiecare agent. Un senior responsabil, care și-a dovedit loialittea și eficiența, își poate face jobul de acasă (dacă are condițiile necesare).

Agențiile mari, în care munca este foarte divizată, dar în acest caz doar anumiți angajați s-ar putea bucura de independență în lucru.

În schimb, în ultima vreme înainte de martie 2020, am discutat cu cel puțin 3 agenții, dintre cele mari, care au introdus lucrul de acasă minim 1 zi/luna, urmând să mărească treptat numărul de zile.

Sigur că forțați de împrejurări, multe agenții își lasă acum agenții să lucreze de acasă. Știu modele de succes, care au stabilit foarte repede și clar procedura de lucru în această perioadă. Este greu de estimat acum dacă lucrul de acasă este unul eficient, căci sarcinile din această perioadă sunt, din păcate, prea puțin productive.

Cu siguranță este însă un exercițiu bun, iar cei care vor ieși încă învingători din această criză, vor fi avut multe de învățat.

La final mai am un singur lucru de spus.

Chiar dacă acum ne este greu, noi cei din turism suntem norocoși în mod obișnuit:

  • Lucrăm cu oamenii în unele din cele mai plăcute momente de peste an pentru ei – “vacanța” sau “concediul” lor (pun ghilimele pentru că fiecare se regăsește în unul din aceste cuvinte și, chiar dacă eu voi folosi cuvântul “vacanță” în continuare – cu acesta rezonez eu cel mai bine – , te rog să iei în calcul cuvântul cel mai reprezentativ pentru tine; și atenție ce cuvinte folosești în discuțiile cu clienții-ideal ar fi să “împrumuți” cuvinte folosite de ei ca să ajungi mai ușor la aceștia)
  • lucrăm cu sisteme de rezervări care ne pun la un loc zboruri, cazări, rent a car, croaziere, excursii. Iar multe au disponibilități în timp real și putem îndeplini vise de vacanță aflate la un click distanță de noi.
  • avem ocazia să cunoaștem lumea mai bine decât cei care nu lucrează în domeniul acesta: tradiții și obiceiuri, civilizații demult apuse, cum e lumea astăzi, ce diferențe sunt între diverse destinații. Cu ajutorul acestor informații ne facem meseria și ne ajutăm clienții să își găsească vacanța potrivită de fiecare dată.
  • avem ocazia să mergem să vizităm atât destinațiile la care am visat cât și destinații noi, poate mai puțin cunoscute, dar care par a fi destinațiile de mâine
  • avem ocazia să fim la curent cu tot ce e nou în ceea ce privește tehnologia în domeniul nostru (sisteme de rezervări, avioane noi, vase de croazieră noi, etc) și astfel să răspundem rapid și eficient cerințelor clienților noștri
  • chiar dacă acum traversăm o perioadă grea și nu știm nici încotro mergem și nici cât va dura ține minte că oamenii vor călători din nou. Iar când o vor face vor pune și mai mult preț pe serviciile noastre, celor care lucrăm în turism. Și ei ca și noi, abia așteaptă să iasă din casă și să meargă undeva. Hai să continuăm să fim buni pentru ei. Și să fim chiar și mai buni pe viitor – simt că de data asta vor fi mai mulți turiști care să aprecieze efortul și specializarea noastră.

Hai să vedem cum putem aborda lucrurile mai bine pe viitor. Și așa în acest moment industria de turism stă rău la capitolul joburi. World Travel & Tourism Council anunța zilele trecute că în industria de turism se pierd câte 1 milion de joburi pe zi la nivel internațional din cauza crizei generate de Coronavirus.

Oare putem face lucrurile diferit de aici înainte dacă lucrăm remote? Sau dacă măcar o parte din joburile din agenții de turism ar putea fi remote de aici înainte.

Aș zice că am redirecționa în acest fel o mulțime de costuri pornind de la chirii și tot ce ține de întreținerea unui spațiu de birou (aici vorbesc din punct de vedere al angajatorului). Pe de altă parte într-adevăr, cei care vor lucra remote trebuie să fie oameni dedicați care să își facă treaba în aceste condiții. Iar angajatorii lor să își asume faptul ca au oameni ce lucrează remote și să le ofere încredere că își vor face treaba bine.

Și totodată o bună parte din cei care vor lucra de acasă se vor simți mai responsabili de ceea ce fac (tocmai pentru că nu îi verifică nimeni și trebuie să livreze rezultate și nu prezența fizică într-un birou) și vor fi mai fericiți cu viața lor tocmai pentru că își pot organiza timpul altfel (aici vorbesc din punct de vedere al angajatului – un angajat dedicat în ceea ce face, un om care apreciază atât timpul personal cât și munca pe care o prestează).

În loc de încheiere te invit să îți spui părerea în comentarii. Crezi că industria de turism poate avea mai multe joburi remote pe viitor?

Aștept răspunsul tău. Hai să găsim soluții împreună și o să ne fie bine tuturor: angajați, angajatori, antreprenori. Toți din turism. Și nu numai.

Tags : cariera in turismCarmina NitescuCoronavirusjob in turismOana Diaconu TigauRTT Romaniaspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response