Turism post – Coronavirus: călătorii în Austria

Viena văzută de sus. Fotografie realizată de Călin Stan.

Austria s-a deschis turismului internațional pe 4 iunie pentru piețele- sursă cele mai imporante, apoi, din 16 iunie pentru încă 31 țări printre care și România. În contextul în care Austria este una din destinațiile preferate de români și una din destinațiile apropiate în care se poate ajunge ușor atât cu mașina cât și cu avionul, am stat de vorbă cu Oana-Ruxandra Pop, reprezentant al Oficiului Național de Turism al Austriei despre inițiativele luate de Austria în ceea ce privește susținerea turismului local și internațional în perioada următoare.

Găsești mai jos interviul dat de Oana căreia îi mulțumesc pe această cale.

Carmina Nițescu: Austria a gestionat foarte bine criza medicală generată de Covid-19: din aproape 17 000 de cazuri confirmate peste 16 000 s-au vindecat deja așa că Austria începe să lase în urmă ușor-ușor criza Coronavirus. Ce măsuri de siguranță au fost implementate pentru turiști, dar și pentru industria turistică?

Oana-Ruxandra Pop: Pachetul de măsuri implementat de Austria este unul complex, însă măsurile sunt clare, simple și bazate pe experiența antreprenorilor din domeniu. Acesta are trei piloni – pentru unitățile de cazare, pentru gastronomie și pentru facilitățile turistice și este un mélange de măsuri economice, de măsuri de prevenție, dar și de testare în masă a angajaților din turism. Pentru fiecare dintre pilonii de mai sus există un set de măsuri explicat pe larg și dezvoltat timpuriu de Ministerul Agriculturii, Regiunilor și Turismului: www.sichere-gastfreundschaft.at este actualizat la zi și poate fi consultat de austrieci și în curând și de turiști (este în curs de traducere în engleză). Pănă atunci toate măsurile de siguranță sunt de găsit aici.

Recomandările de distanțare și igienă includ marcaje în restaurante, ce asigură distanța minimă de 1 metru între turiști, reducerea timpului de check-în, dar și măsuri suplimentare de igienă, precum dezinfectant în punctele centrale, aerisire o dată pe oră, atenție deosebită la dezinfectarea camerelor după check-out șamd.

Pe lângă regulile sanitare de bun simț, în vigoare acum în întreaga Europă, la fel de importante sunt și măsurile economice implementate de Austria: pentru reactivarea afacerilor gastronomice a fost pus la punct un pachet de 500 de milioane de euro, care include scutiri fiscale și birocratice, de la sprijin special pentru tavernele din zonele rurale, scăderea impozitului pe venit, creșterea indemnizației de mobilitate în comunitățile mici, de până la 5000 de locuitori, creșterea valorii tichetelor de masă pentru a încuraja consumul, eliminarea impozitului pe vin spumant pentru micii producători austrieci.

Printre măsurile cele mai importante, deopotrivă pentru gazdele austriece și turiști, se numără și programul național de testare a angajaților din domeniul turismului, care începe la 1 iulie. Austria este una dintre primele țări care testează în masă, preventiv și regulat angajații din branșa turistică. 65.000 de angajați din industrie vor fi testați regulat, pentru ca turiștii care vin în Austria să se bucure de o vară fără griji. Procesul va fi simplu: vor exista stații walk-in/drive-in, iar companiile locale sunt responsabile pentru înregistrarea angajaților în acest program de testare. Rezultatele vor fi disponibile rapid, iar costurile sunt acoperite de Guvernul Austriei.

Printre măsurile importante se mai numără și bonusul la reangajare, pentru cei care au intrat în perioada aceasta în șomaj. Acest instrument este gândit pentru a susține în perioada următoare reangajarea a 20.000 de oameni în domeniul turismului.

Carmina: Din câte știu Austria a redeschis deja terasele și restaurantele de puțin timp. Care a fost planul pentru reactivarea turismului și ce estimări se fac privind prezența turiștilor străini?

Oana: Austria a fost prima țară din Europa care a redeschis restaurantele, pe data de 15 mai, iar hotelurile pe 29 mai. Primul pas de reactivare a mers în direcția turismului intern, din acest motiv și prima parte a campaniei de comunicare a Oficiului de Turism al Austriei s-a concentrat pe inițiativele curajoase ale hotelierilor locali, pe ideea de coeziune a branșei turistice și pe activarea austriecilor pentru un concediu acasă.

Un exemplu bun pentru redeschiderea gastronomiei a fost programul Gastro – voucherul Viena: toate gospodăriile din Viena au primit vouchere de 25 sau 50 de euro, care s-au putut utiliza strict în restaurante vieneze. În acest fel, un prim sprijin prin încurajarea consumului local a fost asigurat până la primele valuri de turiști internaționali.

Apoi, au avut loc concomitent negocieri cu piețe-sursă importante, precum Germania, Cehia, Ungaria, Slovacia pentru prima etapă a redeschiderii granițelor, începând cu 4 iunie. Apoi, din 16 iunie Austria și-a redeschis granițele pentru alte 31 țări, printre care și România. A fost un timeline de implementare coerent, previzibil și gradual.

Legat de numărul turiștilor este greu de făcut estimări atât de devreme, la doar 2 săptămâni de la deschiderea granițelor cu primul calup de țări. Situația actuală ne indică însă, că vor fi diferențe regionale în Austria și că land-urile sau zonele turistice, care în mod tradițional au o pondere mare de turiști din DACH (Germania, Austria, Elveția), vor avea o cotă mai generoasă de turiști, atât datorită apropierii, dar și datorită avansului de aproape două săptămâni la deschiderea sezonului de vară. În același timp, există orașe cu o pondere mare de turiști internaționali și de călătorii de afaceri, iar ele vor beneficia de turiștii din alte regiuni europene, printre care și CEE.

Legat de turiștii români, cred că Austria va fi printre preferințele lor în această vară – îi așteaptă o destinație cu standarde înalte de igienă (pe care le implementa și înainte de aceasta criză), apropiată și care oferă o mulțime de variante la un raport calitate-preț excelent.

Carmina: Ce recomandări ai pentru turiștii care vor să viziteze Austria vara aceasta?

Oana: Mi se pare interesant cum piața ne creionează o anumită dinamică de comunicare. Am primit multe întrebări despre regiunea Salzkammergut, regiunea alpină cu salba impresionantă de lacuri alpine. 76 de lacuri sunt aici și merită să le vezi, să faci baie în ele, să mănanci la briza lor și să te bucuri de culorile lor de poveste. Să nu mai spun că la o aruncatură de băț se află Salzburg, un oraș child friendly, pe care poți să-l explorezi cu ușurință din șaua bicicletei, mai ales că acum poți zbura direct București-Salzburg.

Viena e și ea întotdeauna o idee bună, mai ales că este simplu de ajuns aici și oferă o mulțime de facilităti, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Viena a fost declarată cel mai verde oraș al lumii, conform companiei de consultanță Resonance, care a analizat calitatea apei, numărul de parcuri și accesul la transport public. Cu un city management istoric, implementat metodic, 50% spații verzi în oraș și rute ciclistice pop-up la tot pasul, Viena are acel spațiu în plus de care avem nevoie acum, în perioada de după lockdown.

Sunt multe de explorat în Austria pe timp de vară, te invit pe www.austria.info/ro/vara ca să descoperi tot.

Iar în încheiere aș vrea să adaug eu pe lângă cuvintele Oanei faptul că găsești câteva idei despre petrecerea vacanțelor de vară în Austria în acest interviu din seria Turism Market Insider pe care l-am filmat tot cu Oana in 2017:

Tags : Carmina Nitescucompanii de turismCoronavirus
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response