Cum să vinzi vacanțe în România post-pandemie

Am trecut de jumătatea anului și ne aflăm în cea mai grea perioadă de criză în industria de turism din ultimii ani. Pandemia Coronavirus a închis granițe încă din martie și a dat peste cap la nivel internațional toată industria de turism (+ alte industrii) pe lângă criza medicală și cea economică.

Cu toate astea, cazurile de Coronavirus au început să scadă în multe state (cel puțin în Europa), multe țări au ieșit din starea de urgență, unele au trecut în starea de alertă, altele au deschis granițele cu anumite state, s-au inventat “travel bubbles” și “air bridges” și, cumva, turismul începe să se miște din nou.

Timid, cu multă incertitudine în ceea ce privește călătoriile internaționale și cu multe schimbări (în bine!) ce vor rămâne valabile mult timp de aici înainte.

Și totuși începe să se miște. Timid și după luni de zile de stat în casă, turiștii încep să se miște de colo-colo, să meargă în vacanțe scurte destul de aproape de casă.

Așa cum scriam și în articolul “Redeschiderea turismului în România” de la început de mai, majoritatea turiștilor români preferă vacanțe în România sau în țările din jurul nostru. Și asta datorită faptului că își doresc neapărat să iasă undeva și se orientează spre destinații “sigure” (cel puțin cele din care au cele mai mari șanse să se întoarcă acasă și sănătoși și fără să fie obligați să stea în autoizolare la întoarcere), la care să ajungă ușor cu mașina (sau avionul că tot s-au deschis câteva zboruri).

Și dacă tot destinațiile din România vor fi printre locurile cele mai cerute de turiști în acest an m-am gândit să scriu acest articol referitor la cum vindem destinația România post-pandemie.

Cred că este un subiect interesant, mai ales pentru cei care lucrează în turism și nu cunosc destinația sau nu o vindeau până în prezent și mai ales pentru cei care au lucrat cu destinația România în trecut și nu au avut neapărat experiențe plăcute cu furnizorii de la fața locului.

Da, în România avem atât locații bune de cazare și de luat masa (+ activități) dar și multe locații care lasă de dorit. Iar când faci o recomandare unor turiști este bine să știi (poate chiar din proprie experiență) ce să recomanzi și ce nu (de exemplu acum mulți ani am fost într-un infotrip pe litoralul românesc mai mult pentru a vedea și ce să NU recomand, dar și pentru a găsi câteva locații potrivite pentru cererile pe care le aveam în mod obișnuit în agenție).  Doar clientul tău vine să îi acorzi consultanță și să îl sfătuiești unde ar fi mai bine/mai sigur/mai frumos pentru el!

În primul rând trebuie să luăm în calcul faptul că atât locațiile de cazare cât și cele care furnizează mese (la terasă deocamdată) și activități au luat deja măsuri de siguranță și au pus accent pe curățenie și pe faptul că turiștii trebuie să se simtă în siguranță. O bună parte din acești furnozori au anunțat deja ce măsuri au luat tocmai pentru a îndemna turiștii să vină cu încredere.

Așa că dacă ești agenție de turism și analizezi posibilitatea diversificării serviciilor și introducerea României pe lista destinațiilor recomandate este bine să îți faci propriul research. Destinațiile din România au fost mereu la îndemână turiștilor români iar unii dintre ei le cunosc deja foarte bine (și apelează direct la furnizorii de servicii pe care îi cunosc deja-hoteluri, pensiuni, terase, furnizori de diferite activități).

Așa cum știm cu toții, agenția de turism se diferențiază atunci când oferă turiștilor pachete de vacanță mai complexe însoțite de consultanță și nu când vinde o cazare simplă pe care aceștia și-o pot cumpăra singuri dând un telefon, trimițând un email la hotel sau făcând o rezervare pe Booking. Așa că dacă vrei să ai succes la vânzarea destinației România este bine să stabilești parteneriate cu unitățile de cazare și furnizorii de activități din diverse zone pentru a putea crea pachete complexe pe care să le dedici celor care nu au timp să își caute singuri vacanța dar și celor care își doresc vacanțe “altfel”. Mai mult de atât, încearcă să creezi pachete unice pe care turiștii să le găsească numai în agenția pe care o reprezinți sau și la alte agenții de turism partenere cu care lucrezi.

Știu că o parte dintre cei care citesc acest articol nu vindeau destinația România ci se axau pe diferite alte destinații mai apropiate sau îndepărtate, însă anul acesta trebuie să ne adaptăm cu toții și trebuie să vindem și acele destinații pe care nu le vindeam înainte dar în care acum se poate călători în mod legal (avem granițe deschise) și în siguranță.

Timp de documentare la fața locului în destinație nu prea avem în acest moment însă dacă lucrezi în turism mă gândesc că e posibil să fi avut deja câteva experiențe frumoase în România și să poți contacta reprezentanții locali pentru o potențială colaborare.

România și-a dezvoltat multe unități de cazare unice în ultimul timp și au apărut totodată și activități din ce în ce mai diverse. Iar cum activititatile în aer liber realizate în zone mai puțin frecventate sunt chiar recomandate, eu văd în destinația România o oportunitate imensă de dezvoltare din punct de vedere turistic. România s-a dezvoltat frumos în ultimii ani: au apărut pensiuni și unități de cazare micuțe aflate în locuri mai puțin știute, din ce în ce mai mulți români au început să apeleze la activități în natură și astfel s-au obișnuit deja cu turismul activ.

Cu atât mai mult acum, după perioada de izolare, este bine să știm să recomandăm locuri cât mai aerisite și cât mai puțin frecventate de turiști. Asta înseamnă că atenția noastră ca și consultanți trebuie să se îndrepte asupra tuturor zonelor țării, poate mai ales spre zonele montane pentru că este clar că litoralul va fi destul de plin vara aceasta.

Nu în ultimul rând ar trebui să punem accent pe consultanța pe care o oferim clienților. Aceștia sunt chiar mai atenți în această perioadă la serviciile pe care le oferim dar și la informațiile pe care le primesc de la noi.

Scriam în articolul “Customer Service-ul oferit acum va determina modul în care ieșim din criză” la final de aprilie faptul că este foarte important să oferim consultanță, să fim alături de clienții noștri mai ales în această perioadă de incertitudine. Ca și noi, și clienții știu că nu putem avea răspunsuri și soluții concrete la întrebările lor. Însă contează mai mult să le fim alături, să le dăm informațiile pe care le avem și să revenim ori de câte ori avem informații noi care îi privesc decât să le dăm “o soluție clară”. Situația în care ne aflăm de 4 luni încoace este fără precedent însă în ceea ce privește vacanțe în România avem soluții deja destul de clare din moment ce putem călători fără restricții în România și avem locații de cazare deschise precum și obiective turistice și furnizori de activități-toți aceștia respectând condițiile de igienă și de distanțare cerute de lege.

Acestea fiind spuse închei articolul cu un singur gând: haideți să facem în continuare tot ce putem pentru clienții noștri și pentru ca ei să aibă parte de o vacanță frumoasă în perioada următoare. Poate anul acesta este vorba despre o vacanță în România, însă peste câteva luni mulți vor reveni în celelalte destinații pe care le preferau. Haideți să le arătăm concret că și România merită să fie vizitată, și România are locuri frumoase și servicii de calitate și poate în acest fel pe viitor din ce în ce mai mulți turiști vor alege ȘI România în vacanțele lor.

O vară cu spor!

Credit foto: CalinStan.com

Tags : Carmina NitescuCoronavirusRomania
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response