Impactul coronavirus în turism – studii de caz ghizi de turism independenți

Criza Coronavirus afectează întreg globul pământesc încă de la începutul anului. Totul pare a se fi oprit. Pe parcursul lunilor februarie și martie o mulțime de țări și-au închis granițele, au declarat situație de stare de urgență, s-au concentrat pe rezolvarea situațiilor apărute în sănătate în principal și au lăsat în planul 2 tot restul.

Noi în turism suntem una din ramurile cele mai afectate și, având în vedere că nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație nu avem o rețetă de succes pentru a trece prin asta și nici un termen până la care să știm că acest Covid-19 ne va lăsa să ne întoarcem la viețile și activitățile noastre obișnuite.

În ultima lună am stat de vorbă cu o mulțime de oameni implicați în industria de turism: agenții de turism, touroperatori, unități de cazare de toate felurile și chiar și cu un avocat pentru a înțelege pe deplin prin ce trece fiecare segment turistic și ce soluții se pot aplica.

Astăzi a venit rândul ghizilor de turism și am plăcerea de a reda mai jos două interviuri cu 2 oameni extraordinari ce își iubesc meseria de ghid de turism pe care o fac în regim independent: Adela Dadu-Sibiu și Dan Chitilă-București.

Îi cunosc personal pe amândoi, aceștia își fac meseria cu cea mai mare dăruire, duc turiștii în locuri de poveste (mai mult sau mai puțin cunoscute), iubesc natura și locurile autentice. Lucrează în special cu turiști străini însă dacă ar vrea și turiștii români să îi însoțească în periplurile prin țară i-ar servi și pe aceștia cu plăcere.

Așadar, haideți să vedem cum se descurcă ei în perioada asta, care le este starea de spirit și ce soluții au găsit pentru viitor.

Adela Dadu

Ghid: Adela Dadu
Link site: www.visitsibiu.com

De cât timp faci ghidaj în România?
De la sfârşitul anului 2006, începutul lui 2007 când Sibiul se pregătea să devină Capitală Culturală Europeană. Primele mele grupuri au fost delegaţiile oficiale de la Bucureşti şi Luxemburg. Pe atunci eram ghid-voluntar în cadrul Asociaţiei Sibiu CCE 2007.

Zone pe care te-ai specializat?
Zona Sibiului şi întreaga Transilvanie, în general. Chiar dacă nu există conceptul îmi place să spun că sunt ghid regional. Transilvania are un patrimoniu cultural, antropic, architectural şi natural deosebit. Mă fascinează multiculturalitatea şi interculturalitatea ei, modul în care atâtea grupuri etnice au reuşit să convieţuiască împreună secole de-a rândul şi să ne lase o moştenire atât de bogată. Nu sunt un ghid „atotştiutor”, prefer să ofer experienţe acolo unde ma simt cel mai confortabil, adică acasă.

Căror tipuri de turişti te adresezi?
Cu câteva mici excepţii, practic turismul individual, privat să spun aşa. Mă adresez grupurilor mici, restrânse, familiilor, cuplurilor. Concep alături de ei itinerariul, îi ascult, văd ce preferinţe au şi încerc să le personalizez cât mai mult vizita. Vreau să le ofer experienţe autentice, în tihnă, fără grabă, fără un program încărcat. Sunt toate grupurile de vârstă, tineri curioşi (generaţia Millennials) dar şi turişti de vârsta a doua (mai ales cupluri) şi seniori.

Țari din care au venit majoritatea turiştilor cu care ai lucrat:
In toţi anii ăştia am avut turişti din peste 30 de ţări. Fac ture în engleză, franceză şi spaniolă astfel că am avut ocazia să întâlnesc călători din lumea largă. Majoritatea sunt, însă, din SUA, UK, Norvegia, Spania, Israel, Canada dar şi din ţări asiatice (Singapore, Hong Kong) sau chiar din America de Sud (Brazilia, Mexic).

Care este impactul Coronavirus asupra afacerii tale? Cum faci față situației?

Impactul este unul brusc şi categoric. Din luna februarie nu am mai avut turişti şi tot de atunci au încetat toate rezervările pentru anul ăsta.
Se pomeneşte mult în spaţiul public de agenţiile de turism specializate pe outgoing şi segmentul HoReCa care suferă mult. Insă, pe termen mediu şi chiar lung, agenţiile de incoming şi ghizii care lucrau exclusiv cu turişti străini vor avea şi mai mult de suferit.

Anul acesta se va promova mai mult turismul domestic, zborurile vor avea de suferit, oamenii se vor teme să călătorească; noi ne vom reveni foarte greu. Intr-un scenariu optimist cred ca într-un an-doi.

Sunt conştientă că trecem printr-o altă etapă; cred că trebuie să ne reinventam atât noi ca destinaţie dar şi ca prestatori de servicii turistice. Va trebui să ne cream noi strategii, să venim în întâmpinarea noilor nevoi. Lumea este într-o continuă schimbare, la fel şi turismul.

Ne vom concentra şi noi mai mult pe turismul domestic. După ridicarea carantinei aş vrea să organizez vizite prin regiunea Sibiului alături de turişti români – să descoperim locuri şi oameni, să facem drumeţii, să ne bucurăm de gastronomia locală.

Am văzut că te-ai gândit deja la nişte tururi online. Spune-ne câte ceva despre asta.

Da, am organizat deja primele tururi virtuale pentru turiştii străini alături de un partener care mă susţine cu partea tehnică şi de marketing. In perioada următoare voi organiza câteva şi în limba română. Propun turiştilor o altfel de abordare. Nu contează că trebuie să stau acasă; asta nu mă împiedică să fac ceea ce-mi place. Cu ajutorul tururilor live (alături de fotografii 360) sau a tururilor înregistrate vizităm Sibiul şi împrejurimile. Incerc să le fac cât mai interactive, dinamice pe cât se poate astfel încât să atragă, să nu plictisească.

Chiar dacă nu suntem împreună aici, prin aceste tururi virtuale încerc să mă apropii de turişti, să le ofer o mostră din ceea ce înseamnă o vizită prin Transilvania, să le stârnesc curiozitatea.

Turismul nu va mai fi ceea ce a fost, mai ales în ultimii doi-trei ani. Tendinţele în călătorii oricum au dat semne de schimbare de ceva timp. Mulţi turişti străini fiind mai atenţi la destinaţiile pe care şi le aleg, la modul de a călători şi chiar la bugete. In ultima perioadă am remarcat o preocupare mai mare pentru natură, protejarea mediului, pentru schimbările climatice şi poluare. Toate aceste preferinţe vor creşte în anii următori, turiştii fiind, în plus, preocupaţi de siguranţa şi sănătatea lor.

Cum estimezi că va fi anul 2020 din punct de vedere al turiștilor care ajung in Romania? Când crezi că turiștii străini vor reîncepe să revină?

Încerc să fiu realistă. Sondajele TripAdvisor, de exemplu, spun că dorinţa oamenilor de a călători este în continuare mare. Turişti care au anulat vizitele în perioada martie-iunie doresc să reprogrameze anul viitor. Cei care au rezervări în a doua parte a anului nu au anulat, speră să poată călători.

Eu cred e posibil să avem ceva turişti străini în perioada august-octombrie. Asta depinde de mulţi alţi factori. O să-şi revină uşor turismul de business şi corporate, apoi turismul individual însă turismul de grup, cel de masă va avea cel mai mult de suferit. Acesta era practicat, în general, de seniori ori ei sunt cei mai vulnerabili în faţa Covid 19, deci cei care trebuie protejaţi cel mai mult. Va fi foarte dificil pentru agenţii să refacă aceste grupuri în câteva luni.

Încă e devreme pentru a ne lansa în analize, aşteptăm să vedem ce urmează. Cert e că turismul se va reseta, piaţa de servicii însăşi se va filtra. Turiştii vor fi mai atenţi, mai selectivi, vor alege calitatea şi siguranţa, îşi vor alege cu grijă serviciile. Nu se va mai merge pe principiul „cantităţii” ci pe cel al „calităţii”.

Dan Chitilă

Ghid: Dan Chitilă
Link site: www.outdooractivities.ro

De cât timp faci ghidaj în România?

Ghidaj în România fac în mod oficial din 2013. Spun oficial pentru că în anul de dinainte am făcut niște experimente pe prieteni. I-am dus în diverse tururi de o zi sau de weekend, în toate anotimpurile, ca să văd cum mă descurc și să văd dacă îmi place să lucrez cu oamenii și dacă pot să am grijă de ei.

În 2013 și 2014 am lucrat ca PFA iar în 2015, deoarece treaba mergea foarte bine, am înființat firma “Outdoor activities in Romania”.

Zone pe care te-ai specializat:

Mai întâi trebuie să îți spun ce fel de tururi face Outdoor activities in Romania. Am început cu tururi strict montane (făceam doar hiking, nu aveam nici un fel de parte culturală) dar ulterior, în urma cererilor venite, am dezvoltat paleta de activități. Astfel, Outdoor activities in Romania oferă: hiking, tururi culturale, experiențe rurale, mers cu rachete de zăpadă, ski de tură, tururi de bicicletă, caiac în Delta Dunării, tururi de aventură, tururi foto, tururi culinare, hidden gems (asta este o particularitate a tururilor noastre, căutarea de comori deosebite), și altele. Mai toate sunt cum îmi place mie să zic, dincolo de potecile cunoscute.

Toate tururile pe care Outdoor activities in Romania le face includ acel active twist, o componentă activă cât de mică (o altă particularitate a businessului nostru).

Când lucrăm ca PFA și chiar și la începuturile Outdoor activities in Romania, mă limităm la zonele pe care le știam cel mai bine: Bucegi, Făgăraș, Ciucas. Apoi, din dorință de a căpăta un avantaj net față de concurență precum și din dorință de a oferi oaspeților o experiență cât mai deosebită, am pus la punct tururi pe tot cuprinsul României. Am căutat și găsit colaboratori de încredere în toate zonele turistice din țara astfel că acum Outdoor activities în România oferă prin aceștia, la cerere, tururi peste tot.

Dacă este să vorbim strict de niște zone pe care suntem cel mai stăpâni aș zice Ciucas, Piatră Craiului, Buila Vanturarita, Retezat, anumite zone din Sud Vestul României, din Maramureș și Bucovina. Și eu și ghizii colaboratori avem suficientă experiență în spate încât să nu refuzăm nici un țur, indiferent de zonă din țara. Ne putem descurcă oriunde, chiar dacă mergem într-un loc pentru prima oară.

Căror tipuri de turiști te adresezi?

Ne adresăm oamenilor semi activi și activi, turiști individuali, cupluri, grupuri de prieteni și familii active. În general, toată lumea vrea și o componentă activă într-un tur, chiar dacă acela este preponderent cultural. Îmi place să cred că i-am ,,educat’’ pe oaspeții noștri să își dorească asta. Știi cum e, dacă nu îi povestești omului că poate face ceva activ, măcar la nivel de bază, cel mai probabil nu îți va cere asta.

Eu personal am reușit să schimb percepția multor persoane in tur, și să le insuflu încrederea că pot face un pic de hiking chiar dacă ei nu fac asta in mod curent. Asta îmi aduce aminte cu drag de un turist evreu american, Andy, care m-a provocat la o cursă pe bicicletă în Apuseni-el avea 70 de ani, eu 36. Am făcut o cursă între două sate vecine (mă rog, vecine la câțiva km) și am câștigat la mustață. Ideea e că Andy, care avea și un început de Parkinson, nu mai făcuse demult nimic solicitant fizic, dar cumva l-am convins să își aducă aminte de cum mergea odată pe bicicletă.

Ca și grupă de vârstă, am avut oaspeți cu vârste cuprinse între 7-83 de ani. Preponderent, în ultimii 3 ani, segmentul nostru este 30-60 de ani.

Țări din care au venit majoritatea turiștilor cu care ai lucrat:

Cei mai mulți oaspeți ne vin din UK, SUA, Australia, Hong Kong, Israel, Croația, Slovenia, Belgia, Olanda. Am mai avut, dar puțini, din zona de nord a Spaniei, Malta, Taiwan, Danemarca și Norvegia.

Care este impactul Coronavirus asupra afacerii tale? Cum faci față situației?

Este o expresie americănească ce-mi place și pe care o folosesc des când vorbesc cu străinii: “life hit me in the head with a brick”. Cam așa este cu impactul Coronavirus: m-a lovit cu cărămida în cap.

O să dau un timpul un pic înapoi, cu vreo câteva luni. Atunci am intuit că anul 2020 va fi unul propice pentru Outdoor activities in Romania. Cu o analiză la rece a businessului urmată de strategie de marketing, investiții considerabile în reclamă, parteneriate cu bloggeri din străinătate care să promoveze Outdoor activities in Romania, discuții foarte avansate cu agenții de turism din Israel și UK, lucrurile aveau să înflorească.

Apoi, a apărut Coronavirus în China. Apoi a început să se răspândească în Europa. Imediat, partenerii externi ai Outdoor activities in Romania au pus STOP colaborării cu noi și m-au anunțat că din păcate anul acesta cel mai probabil nu vom mai putea lucra împreună.

Practic, în decurs de o săptămână, mi s-au năruit toate planurile iar tururile care erau în discuție s-au anulat. A mai rămas în picioare unul singur, de 10 zile, în luna Iulie. Oaspeții, repetitivi, sunt niște oameni minunați și am avut ocazia să fac un tur de două săptămâni cu ei anul trecut. Deși au rezervat pentru Iulie și au plătit totul în avans, mi-au spus că vor veni în România când se va putea, și tot vom face turul împreună.

În mod clar, am rămas fără obiectul muncii. Mi-am plâns de milă vreo câteva zile apoi am realizat că am fost și în situații mai dificile de când am pus pe picioare firma.

Prin urmare, am decis să reinventez businessul și totodată să îi fac reclamă în continuare. Am fost cumpătat în ultimii ani așa că am reușit să pun deoparte niște resurse care să țină firma pe linia de plutire. Asta în condițiile în care, se înțelege, avem ca firmă zero încasări de vreo 2 luni de zile iar încasări în următoarele (cel puțin 2 luni) nu vom avea cu siguranță.

Cum fac față situației, concret? Lucrez la partea de psihic, fiindcă de aici pleacă întotdeauna problemele.

Mă gândesc la lucruri pozitive și îmi țin mintea ocupată. Am acum ocazia să învăț noi softuri de calculator, să mă perfecționez in diverse arii care mă interesează, să citesc cât mai mult din cât mai multe domenii, să mă apuc să editez miile de poze din ultimele tururi Outdoor activities in Romania.

Un lucru foarte important pe care îl fac este că țin in mod constant legătura cu foștii noștri oaspeți, în special cei cu care am fost eu personal în tururi. De la ei mai aflu situația la nivel internațional, aflu ce planuri de călătorie au și încerc să îmi dau seama cum își vor schimba comportamentul în privința călătoriilor.

În același timp încerc să mențin viu, prin diverse moduri, interestul străinilor pentru tururi in Romania. Situația aceasta va trece iar turiștii de-abia așteaptă să colinde din nou. Și atunci, pregătesc terenul în acest sens. Deci eu văd partea plină a paharului și mă gândesc la soluții, nu mă gândesc la problemă prea mult.

Am văzut că există o tendință în afara României (și a apărut și în România) de a face tururi online. Te-ai gândit să faci și tu?

Am intuit această tendință acum vreo câteva săptămâni; e interesant că pomenești și tu de ea.

Da, m-am gândit la asta și am început deja să lucrez în acest sens.

Pregătesc materiale video care să prezinte tururile Outdoor activities in Romania, străinilor. Îmi este clar că oamenii vor călători virtual o bună perioadă de timp de acum încolo.

Apetitul pentru călătorii și vizitat locuri frumoase nu a scăzut, ba dimpotrivă. Cu cât omul este ținut mai departe de ceea ce îi place, cu atât va fi mai dornic să evadeze odată ce scăpam de această situație grea. Până atunci, plănuiesc să prezint tururile și activitatea noastră prin intermediul postărilor video. Și sunt multe de prezentat. În același timp, am observat interes și din partea românilor (unii din ei expați) cu privire la turism în țara noastră. Ceea ce mă bucură foarte tare.

Eu personal, dar și ghizii cu care lucrez, am bătut în lung și în lat țara astfel încât am și avem povești de peste tot. Iar dacă adaugi partea vizuală, vei avea parte de un tablou complet :). Cum ar fi să stai pe creasta Builei într-o zi de Octombrie, și să contemplezi pădurea colorată? Sau să te plimbi prin cătune din Valea Cernei în luna Mai, când totul e verde? Vei putea face asta prin poveștile Outdoor activities.

Cum estimezi că va fi anul 2020 din punct de vedere al turiștilor care ajung în România? Când crezi că turiștii străini vor reîncepe să revină?

Spuneam mai devreme că țin legătura cu mulți din foștii noștri oaspeți. Unii dintre ei vroiau să vină și anul ăsta însă deocamdată toți sunt în expectativă. Pot să îți zic că cei mai mulți se gândesc să vină în 2021; un număr extrem de mic, aproape de zero, mai ia în considerare călătorii anul ăsta. Dacă vor călători în 2020, probabil că o vor face cât mai aproape de casă.

Cei care vor veni în Romania, în cel mai bun scenariu o vor face din Iunie-Iulie încolo. Logic ar fi ca primii care vin în România să fie cei care călătoresc pentru business, iar cei interesați de leisure să fie mai precauți și să mai aștepte.

Odată ajunse aici, ambele categorii vor alege să călătorească mai puține zile și în zone care să nu fie foarte turistice; și deci, nu aglomerate.

Cred, în felul ăsta, că am răspuns la ambele întrebări.

În încheiere, aș vrea să las un mesaj pozitiv. Va trebui ca jucătorii din turism, de orice talie, să se reinventeze. Asta nu este ceva de speriat ci dimpotrivă; această situație grea va pune la încercare imaginația, capacitatea de rezistență și flexibilitatea jucătorilor din turism. Vom avea posibilitatea să încercăm lucruri noi, să redescoperim, să învățăm, să aprofundăm, să ne perfecționăm.

Până la urmă, antreprenoriatul nu este doar despre povești sclipitoare și răsunătoare de succes. Este și despre trudă, eșecuri și reziliență.

Credit foto: Unsplash.com

Tags : Carmina Nitescucompanii de turismCoronavirusghid de turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response