Ce pot face unitățile de cazare pentru a se menține în timpul crizei Coronavirus

Dacă acum 2 săptămâni scriam acest articol dedicat industriei de turism (și în special agențiilor de turism) în vremea Coronavirus, iată că astăzi a sosit timpul să scriu un nou articol, de data aceasta dedicat unităților de cazare.

Din 2013 de când lucrez pe cont propriu și fac traininguri și strategii de marketing și comunicare pentru companii de turism am lucrat îndeaproape cu o mulțime de unități de cazare diferite: hoteluri cu mai multe sau mai puține stele, pensiuni din diverse colțuri ale țării (dintre care una nisata în turism ecvestru) și chiar și cu un hostel.

Astfel, experiența de lucru din ultimii ani mă face să înțeleg mai bine nevoile unei unități de cazare și, mai ales acum, criza prin care trec.

Dacă în acest moment agențiile de turism se confruntă cu una din cele mai aglomerate perioade de până acum (perioadă în care fac modificări de sejururi pe bandă rulantă deși rezervări noi nu primesc-și, implicit, nu au nici venituri noi), ei bine, unitățile de cazare sunt închise pe perioada stării de urgență declarate și sunt nevoite să treacă peste această situație în mod diferit.

Bineînțeles, fiecare business este afectat într-o măsură diferită în funcție de mărimea acestuia, de numărul de angajați, de sezonalitate, de banii pe care îi are la dispoziție fiecare companie/antreprenor în parte pentru a-și susține cheltuielile în perioada asta și așa mai departe.

Cum vreau ca articolele mele să fie utile industriei de turism, nu voi enumera aici ce “nu merge” ci vreau să scot în evidență acele lucruri pe care unitățile de cazare le pot face în perioada asta. Așa cum ești obișnuit să citești aici pe Turism Market, întotdeauna am căutat soluții și asta voi face și de aici înainte pentru industria noastră.

Astfel, hai să vedem împreună în continuare ce POT face unitățile de cazare pentru a traversa perioada aceasta de criză și a se menține pe picioare.

Schimbare perioadă rezervări / credit voucher

În primul rând știu că deja o bună parte din unitățile de cazare din România dar și din străinătate fie au dat câte un voucher-credit pentru rezervări viitoare (cu o valabilitate îndelungată, pornind de la câteva luni la 1 an sau chiar și mai mult), fie au mutat rezervările clienților pentru o perioada viitoare aleasă de aceștia, când lucrurile se vor mai liniști.

Asta înseamnă că aceste unități de cazare au înțeles situația și au căutat să păstreze clienții care urmau să le treacă pragul și au găsit câteva soluții bune pentru aceștia. Iar clienții acestora sunt mulțumiți că au găsit totuși o soluție pentru a se bucura de vacanță (chiar dacă în viitor) și pentru a păstra investiția în vacanță intactă. Aici mă număr și eu printre clienții care au mutat sejurul (luna de miere mai exact – am scris întreaga poveste aici) pentru peste câteva luni și m-am bucurat din suflet că unitățile de cazare au fost receptive la cererea mea și a agenției de turism prin care am făcut-o și mi-au acordat modificarea perioadei în aceleași condiții, fără penalizări/diferențe de tarif.

Bineînțeles, au fost și în România și în străinătate unități de cazare care au penalizat 100% însă repet, vreau să mă concentrez pe ce PUTEM facem și pe SOLUȚII în acest articol.

Să lucreze îndeaproape cu agențiile de turism și touroperatorii

Chiar dacă unitățile de cazare din România își vând serviciile în mare parte direct sau prin sisteme de rezervări dedicate clientului final, e bine ca acestea să rămână în contact cât mai strâns cu agențiile de turism și cu touroperatorii. Acum e momentul să fim cu toții uniți, să găsim soluții împreună, să punem la punct modalități de colaborare mai eficiente și să învățam să colaborăm mai strâns pe viitor pentru a putea salva piața de turism și, implicit, companiile pe care le reprezentăm.

Recomandarea este valabilă cu atât mai mult cu cât unitatea de cazare respectivă face și business travel. În mare parte contractele legate de turism corporate vin prin agenții de turism așa că trebuie luat și acest aspect în calcul.

Oricum ar fi, în piață sunt mai mulți jucători: agenții de turism, unități de cazare, transportatori, restaurante/furnizori de servicii catering și așa mai departe. Cu toții ne dorim să supraviețuim și uite că acum avem șansa să legăm colaborări mai strânse care să ne ajute pe toți. Gândește-te la asta!

Vouchere de vacanță

După cum știm cu toții, guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor de vacanță până pe 31 mai 2021 așa că unitățile de cazare din România care acceptă aceste vouchere se pot considera norocoase. Iar cele care încă nu acceptă vouchere de vacanță ar fi timpul să facă demersuri să rezolve acest aspect.

Sunt mulți cei care vor folosi aceste vouchere mai ales că după ce stăm cu toții în casă în perioada asta o să avem dor de ducă. E drept că vor fi și clienți cărora nu le mai arde de vacanță în 2020 și care vor călători abia în 2021 însă să fiți siguri că aceștia chiar vor folosi acele vouchere.

Poate unitățile de cazare vor putea interveni cu oferte personalizate/bonusuri pentru această categorie de clienți de îndată ce călătoriile vor fi din nou permise-iar pentru a atrage clienți cu vouchere de vacanță în 2020 (evident că în a două parte a anului, când sperăm să ne revenim din criză) ar putea oferi niște bonusuri suplimentare.

Vouchere cadou – susținem afacerile din România

Încă nu știe nimeni când se va termină criza aceasta și nici situația de urgență. Asta înseamnă că unitățile de cazare nu pot speră la rezervări în viitorul apropiat însă pot face ceva să vândă acum (sau în perioada imediat următoare) pentru o perioadă din viitor.

Am observat deja că sunt în piață companii ce oferă spre vânzare vouchere cadou care pot fi achiziționate acum iar serviciile pot fi solicitate la o data ulterioară, conform dorinței clientului, odată ce lucrurile se vor liniști. Funcționează tot ca un fel de “credit voucher” însă acesta nu este oferit de unitatea de cazare ca și compensație pentru un sejur achitat deja ci poate fi achiziționat acum pentru mai târziu cu scopul de a susține acea unitate de cazare.

Am văzut în ultimul timp o mulțime de persoane implicate în susținerea afacerilor mici din România iar achiziționarea unui astfel de voucher intră la această categorie. Unitatea de cazare care scoate pe piața un astfel de “produs” poate oferi pe viitor în contravaloarea voucherului respectiv orice fel de serviciu de care dispune: cazare, masă, activititati, servicii spa, etc.

Servicii de masă – restaurant – livrări

Dacă unitatea de cazare dispune de restaurant și se află într-o zonă urbană aceasta poate lua în calcul variantă livrării de mâncare. Evident, va avea o altă activitate în acest fel și cel mai probabil va fi nevoie să își ia niște avize noi, însă dacă situația crizei se prelungește aceasta ar fi o soluție bună pentru a-și susține măcar parțial activitatea.

Educație

Știu că situația curentă nu inspiră pe mulți să gândească pozitiv însă dacă tot avem afacerile și job-urile blocate momentan, cum ar fi să investim în noi? Puțină educație (citit cărți de specialitate, cursuri online) nu strică în perioada asta, ba chiar studiile de acum pot pregăti specialiștii de mâine.

Așa ca dacă ești unitate de cazare și nu ai cum să îți continui activitatea acum poți face altceva: investește timp și educație în oamenii tăi! Nu numai că îți vei păstra angajații în acest fel, însă le va fi și lor util să învețe lucruri noi, iar ție ca și business acești oameni îți vor duce afacerea la următorul nivel pe viitor.

Pregătește sezonul turistic așa cum poți

E valabil în special pentru unitățile de cazare mici, însă poate fi luat în calcul și de către cele mai mari. Dacă ai cum, continuă pregătirea sezonului turistic: asta poate însemna să faci niște reparații/modificări legate de confortul oaspeților, poate însemna să lucrezi puțin la designul interioarelor pentru a le face mai luminoase/primitoare, poate însemna să ai grijă de prezența în online (cine știe de când n-ai mai apucat să te ocupi de modernizarea siteului, de updatarea fotografiilor în mediul online atât pe site cât și pe toate platformele de rezervări în care este listată unitatea de cazare pe care o reprezinți).

Pentru foecare unitate de cazare “pregătirea sezonului” poate însemna altceva. Încearcă să găsești ceva ce poți face în perioada asta care să te țină activ, pe linia de plutire, și care să îți ofere șansa de a oferi pe viitor un plus oaspeților tăi.

Comunică în continuare cu clienții tăi

Ca și tine, și clienții tăi sunt speriați și nu știu ce urmează. Asta nu înseamnă că afacerea ta dispare. Așa că este bine să continui să comunici cu clienții tăi în perioada aceasta și să fii empatic. Evident că nu vei putea comunica același lucru ca și până acum pentru că nimeni nu poate face abstracție de situație(și nici n-ar fi indicat!), însă clienții tăi vor să știe că ești acolo pentru ei și că îți pasă. Și ție ți-e greu, și lor le este greu. Însă cu toții sperăm să treacă odată nebunia asta și să ne revenim la normal.

Călătoriile își vor continua cursul, chiar dacă mai încet în perioaa următoare. Bine ar fi însă să folosim perioada asta de pauză și pentru reflecție, pentru educație și pentru a deveni mai buni pentru clienții noștri. Apoi, când va veni momentul, să ne bucurăm de fiecare client care ne trece pragul și să îl servim pe cât de bine putem. Și clienții noștri așteaptă acum momentul asta la fel de mult ca și noi! Fiecare din motive diferite, însă tocmai asta e frumusețea: să se întâlnească cererea cu oferta!

La final îți las un link spre un articol care m-a inspirat zilele astea. Acesta se încheie așa: “Just look at history. We will always have travel. Not tomorrow. Not next month. But travel is resilient. See you on the flight to Paris.”

Credit foto: Unsplash.com

Tags : Carmina NitescuCoronavirushotelunitati de cazare
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response