Călătorii în Thailanda în 2021 – interviu și chestionar

Din ce în ce mai multe țări încep să își redeschidă granițele pentru turism. Bineînțeles, luând în calcul faptul că pandemia de Coronavirus nu a fost încă depășită, majoritatea acestor țări au anumite reguli ce trebuie îndeplinite, cum ar fi: prezentarea unui test PCR negativ, prezentarea unei dovezi de anticorpi sau a unui vaccin anti Covid-19 sau efectuarea unei perioade de carantină. Unele state aplică și un cumul din aceste măsuri, cum ar fi prezentarea unui test PCR negativ și efectuarea unei perioade de carantină.

Cum cel mai probabil aceste măsuri se vor schimba în cursul anului 2021 pe măsură ce pandemia va fi ținută în frâu, avem speranța că într-un an sau doi vom reveni la condițiile de călătorie de dinainte, adică cele fără restricții.

Până atunci însă este clar că toți cei care vor  să călătorească o vor face într-o mai mică sau mai mare măsură și în funcție de cât de restrictive sunt condițiile de călătorie de la o țară la alta.

În acest sens, având în vedere că întreaga poveste cu Coronavirus a apărut în Asia, am căutat să aflu cum se prezintă în prezent mai multe țări din regiune în ceea ce privește criza medicală și gestionarea ei. Și, cum am observat că Thailanda a gestionat bine criza medicală (în prezent având numai câteva zeci de cazuri noi în fiecare zi și un total de sub 30 000 de cazuri de la începutul pandemiei), am rugat-o pe Mădălina Nan de la Tourism Authority of Thailand să îmi dea câteva informații în cadrul unui interviu realizat special pentru cititorii Turism Market.

În cadrul interviului am vrut să aflu în ce stadiu se află în acest moment Thailanda în ceea ce privește opțiunile de călătorie și ce planuri există pentru perioada următoare.

Găsești mai jos interviul luat zilele trecute, iar la finalul acestui articol am pregătit un chestionar pe care tare mult m-aș bucura să îl completezi. Chestionarul este realizat cu scopul de a afla cam ce condiții ar fi potrivite și acceptate de români pentru a călători în Thailanda în 2021.

Carmina: Mădălina, mulțumesc că ți-ai făcut timp pentru acest interviu. Thailanda a gestionat foarte bine criza medicală generată de Covid-19, având relativ puține cazuri față de alte țări (sub 30 000 la momentul acestui interviu). Totodată, știam că destinația a fost deschisă pentru turism. Dă-mi te rog mai multe detalii despre aceste lucruri.

Mădălina: Thailanda este deschisă turiștilor încă de la sfârșitul anului 2020, dar cu obligativitatea prezentării unui test PCR negativ și a carantinării timp de 14 zile la sosire. În aceste 14 zile se fac două teste PCR, unul la 7 zile, al doilea la sfârșitul celor 14 zile. Dacă ambele teste sunt negative, turiștii își pot continua vacanța în Thailanda.

Carmina: Care este procedura în cazul în care unul sau ambele teste ies pozitive? Sau dacă numai una din persoane  este confirmată pozitiv?

Mădălina: În cazul în care unul dintre teste iese pozitiv, persoana în cauza intră sub monitorizarea spitalului cu care hotelul de carantină are contract. Persoana va rămâne în carantină la hotel (sau, dacă situația o impune, la spital) până în momentul în care testul PCR va da rezultat negativ.

Tratamentul și eventuala spitalizare sunt acoperite de asigurarea obligatorie de călătorie, asigurare fără de care nu se emite viză pentru Thailanda.

În cazul în care numai una dintre cele două persoane care călătoresc împreună este testată pozitiv, și cea de a două persoană va fi obligată să rămână în carantină și poate solicita mutarea într-o altă cameră, ceea ce i-ar permite, dacă testele ies negative până la 14 zile, să iasă din carantină la finalul celor 14 zile, independent de persoana testată pozitiv.

Carmina: Am auzit diferite discuții despre condițiile de intrare în Thailanda: cu vaccin (dar nu mai vechi de 4 luni), cu test PCR negativ și carantină de 14 zile în hoteluri desemnate, cu carantină redusă la 10 zile, etc. Spune-mi te rog care este situația în acest moment și ce planuri sunt. În ce condiții se va putea călători în Thailanda?

Mădălina: După cum spuneam, în momentul de față regula este test PCR negativ plus 14 zile carantină. Se discută diverse variante pentru reducerea numărului de zile de carantină sau redeschiderea fără obligația de a intra în carantină la sosire. Momentan nu a fost adoptată nicio măsură. Thailanda încearcă din răsputeri să limiteze răspândirea virusului, ceea ce cred că o face o destinație foarte sigură din acest punct de vedere…chiar dacă, sigur, condițiile impuse pot părea drastice.

Carmina: Dă-mi te rog mai multe detalii despre hotelurile desemnate pentru carantină. Care sunt acestea, cum sunt desemnate, în ce orașe/localități se găsesc și cum pot ajunge turiștii să aleagă dintre ele. Există o lista undeva? Unde și cum se pot face rezervările? Există vreo procedură de abordare a acestor hoteluri? Sunt ele intermediate de agenții de turism?

Mădălina: Lista hotelurilor incluse în programul Alternative State Quarantine (ASQ) poate fi consultată aici.

Important de menționat ar fi că pentru România sunt de interes doar hotelurile din Bangkok având în vedere faptul că turiștii trebuie să între în carantină în primul punct de sosire iar momentan nu există zboruri spre alte destinații din Thailanda.

Rezervările se pot face fie direct cu hotelurile, fie (mai nou) prin intermediul agențiilor de turism care se pot ocupa și ele de aceste rezervări.

Mă întrebai cum sunt alese hotelurile participante în acest program de ASQ: pentru a fi incluse în program, hotelurile au fost obligate să creeze coridoare speciale pentru turiștii sosiți pentru ASQ, să includă în pachetul de cazare toate mesele în regim de room service și testările PCR la 7 și 14 zile. Fiecare hotel participant în program trebuie să aibă contract cu spitale care se pot ocupa de testare PCR și (dacă se impune) tratare a cazurilor de COVID-19.

Carmina: Cu greu îmi pot imagina că perioada de carantină petrecută la un hotel poate fi considerată “vacanță”. Spune-mi te rog, hotelurile desemnate pentru carantină oferă anumite facilități turiștilor pentru ca aceștia să treacă mai ușor prin perioada aceasta? Cum ar fi camere în vile/parter cât aceștia să aibă acces pe plajă sau în locuri special amenajate pentru luat masă(cu respectarea distanțării și a tuturor normelor în vigoare, bineînțeles)? Sau sunt hoteluri în care trebuie să stai efectiv în cameră fără a avea acces într-o zonă exterioară dedicată exclusiv ție?

Mădălina: Există hoteluri care au camere cu balcon generos sau camere cu terasă și piscină proprie, însă accesul la plajă sau la piscina comună este restricționat. În condițiile actuale turiștii pot să iasă din camere după cea de-a 7-a zi de carantină. Au o oră pe zi în care se pot plimba în grădina hotelului ales sau la piscină, dar nu mai mult de o oră pe zi. Accesul în restaurant este restricționat turiștilor aflați în carantină, iar mâncarea le este adusă în fața camerei. Vom vedea cum se vor schimba aceste restricții în perioada următoare.

Carmina: Să înțeleg că în acest moment se poate totuși călători în Thailanda dacă vii cu test PCR negativ și stai în carantină timp de 14 zile? Adică, dacă ai timp practic să stai o perioada mai lungă în Thailanda.  Ce alte acte și formalități mai sunt necesare pentru a merge în această perioadă în Thailanda?

Mădălina: Corect! Va mai fi nevoie de viză, desigur. Plus asigurare medicală de călătorie, plus un Certificate of Entry (COE) pentru care se poate aplica după obținerea vizei.

Lista completă de documente necesare și proceduri poate fi obținută direct de la Ambasada Regală a Thailandei la București.

(Notă: Am văzut clipul filmat de Lorena și George Buhnici în recenta lor călătorie în Thailanda în care explicau tot parcursul pe care l-au făcut pentru a se bucura de o vacanță în Thailanda în perioada aceasta plină de restricții. Recomand să îți iei și tu 30 de minute să îl urmărești.)

Carmina: Ce schimbări s-au adus în ceea ce privește obținerea vizei pentru Thailanda? În trecut știam de opțiunea de “visa on arrival” însă nu știu dacă în contextul pandemiei acest lucru mai este valabil.

Mădălina: încă de anul trecut a fost sistată acordarea vizei “on arrival”, astfel că ea nu mai reprezintă o opțiune. Toți cei care doresc să călătorească în Thailanda vor fi obligați să obțină viză de la secția consulară a Ambasadei Regatului Thailandei la București. Cel mai probabil Visa on arrival se va reintroduce abia în momentul în care situația medicală se va fi stabilizat și ne vom reîntoarce la o oarecare normalitate.

Carmina: Știu că tu primești tot felul de noutăți din Thailanda în această perioadă. Spune-mi te rog cam ce planuri au autoritățile pentru redeschidere. Să ne așteptăm la o deschidere cu multe restricții care vor fi adaptate pe parcurs ce se va stabiliza situația medicală în Thailanda și în întreaga lume?

Mădălina: Categoric condițiile de intrare în Thailanda nu vor fi relaxate imediat, ci gradual. Se discută, după cum îți spuneam, diverse variante și etape în care se va întâmpla asta. Momentan nu avem însă un acord, motiv pentru care mă feresc de la a face previziuni. Pot să îți spun însă că este foarte posibil ca de la 1 aprilie să se reducă numărul de zile de carantină la sosire (la 10 sau chiar 8 zile), urmând ca din a doua parte a anului să se relaxeze și mai mult restricțiile (în sensul eliminării perioadei de carantină pentru persoanele vaccinate care călătoresc în regiuni pilot-printre ele: Phuket, Krabi sau Chiang Mai).

Carmina: Mădălina, eu îți mulțumesc că mi-ai oferit acest interviu și sper să îmi dai vești bune legate de redeschiderea turismului în Thailanda cât de curând. Dacă vrei să adaugi ceva pentru cititorii Turism Market te rog să îmi spui acum. 

Mădălina: Mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a vorbi despre Thailanda și, dacă tot am discutat despre condițiile actuale de călătorie, i-aș ruga pe cititorii Turism Market să completeze un chestionar ale cărui rezultate ar putea să “miște” un pic lucrurile în direcția dorită!


Așa cum spuneam mai sus, la final îți las un chestionar realizat de Turism Market împreună cu Tourism Authority of Thailand. Scopul acestuia este de a afla cam ce condiții ar fi potrivite și acceptate de români pentru a călători în Thailanda în 2021. Ne-am bucura dacă l-ai completa pentru a ne ajuta să avem o viziune de ansamblu asupra posibilităților reale pe care le au românii de a vizită Thailanda pe parcursul anului 2021.

Chestionarul este aici  și este deschis până pe 31.03.2021, ora 23:59. Mulțumesc anticipat!

Credit foto: Unsplash.com

Tags : CoronavirusThailanda
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response