Suntem din nou in acea perioada speciala a anului: in luna ‘petrecerilor de craciun’ sau, asa cum s-ar spune mai ‘politically correct’, suntem in perioada petrecerilor corporate de sfarsit de an sau… de sarbatori.
Desi in Romania nu s-a ajuns inca sa ne ferim de a sarbatori in public Craciunul (din dorinta exagerata de a nu deranja pe cei care nu sarbatoresc Craciunul crestin), putem spune ca ne inscriem si noi in tendintele internationale.
Astfel, dincolo de criza sau adaptandu-se la ea, companiile (fie ele multinationale sau romanesti, mici sau mari, profitabile sau nu) organizeaza petreceri, cocktail-uri sau evenimente specifice prin care isi propun sa sarbatoreasca incheierea unui an plin de succese sau de probleme depasite si inceperea altuia cu planuri mari. E deja o traditie ca, in decembrie, sa se adune impreuna clienti, angajati, colegi si parteneri.
Salile de conferinte si intalniri din hotelurile de top sunt rezervate din timp si, in ciuda crizei si instabilitatii macroeconomice, la sfarsitul unui an greu, cu speranta ca va urma un an mai bun, multe companii vad in aceste petreceri de Craciun, atat o obligatie – fata de proprii angajati, clienti sau parteneri, cat si oportunitatea de a trage linie si a incheia anul relaxati si, nu in ultimul rand, sansa de a comunica stakeholder-ilor ca treaba merge bine si ca, dupa un an de munca, stim si meritam sa ne si distram’.
Desi efortul este unul remarcabil, atat din punct de vedere financiar cat si al resurselor umane si organizatorice implicate, nu de putine ori, o parte dintre invitati vad in aceste evenimente mai mult o alta ‘obligatie de serviciu’ decat o oportunitate de a se simti bine si a socializa cu cei prezenti.
Nu am scris acest articol pentru a promova divizia noastra de “Klever Events” si nu mi-am propus sa intram in detaliile organizatorice ale Managementul de Evenimente Corporate – de la idee, la concept, la planificare strategica si scenariu, la back-up plans, la implementare, monitorizare permanenta si follow-up.
In schimb, mi-am propus sa ma adresez, nu organizatorilor ci mai ales participantilor la aceste Petreceri Corporate! Dragii mei, invitati ai ‘petrecerilor corporate de sfarsit de an’, in special voi cei ce vedeti participarea la aceste evenimente ca o alta sarcina de serviciu, acest articol isi propune sa va ajute nu doar sa supravietuiti acestor evenimente cu fruntea sus, dar si sa va ofere ocazia sa va bucurati de ele din plin!
Cum sa supravietuiesti unei ‘petreceri corporate’ si Cum sa te bucuri din plin de ea?
Cand stii ca ‘trebuie’ sa participi la un eveniment corporate iti propui sa nu iesi prea mult in evidenta si sa nu faci sau sa nu spui ‘ceva gresit’.
Cand insa ‘iti doresti’ cu adevarat sa participi la un astfel de eveniment, vei cauta sa profiti de fiecare minut si sa socializezi cu cei prezenti acolo.
Iata cateva sfaturi despre cum poti sa te bucuri de o ‘petrecere corporate’ sau orice alt eveniment corporate.
Inainte de petrecere
Vii singur sau insotit?
Asigura-te din timp daca esti invitat singur sau poti veni insotit de cineva. La petrecere pot fi invitati numai angajatii, clientii sau partenerii companiei organizatoare sau se poate specifica ca acestia pot fi insotit de cineva. Partenerul sau partenera ta te poate pune in valoare… Iar daca nu ai cu cine sa vii, astfel de evenimente sunt o oportunitate de a intalni pe cineva special! 😉
Confirma-ti participarea
Confirma-ti participarea daca ti se cere RSVP (Repondez S’il Vous Plait). Chiar daca nu ai chef de asa ceva, nu rata petrecerea anului. ‘Efortul’ s-ar putea sa merite…
Ia-ti cu tine ceva bani
In aceste zile in care criza ne impune sa reducem cheltuielile, o invitatie la o astfel de Petrecere este, sa recunoastem, binevenita! Cu toate ca de cele mai multe ori, bauturile si chiar mancarea sunt oferite gratuit de organizatori, nu trebuie sa uitam ca reducerile costurilor au afectat si bugetele companiei organizatoare! Nu toate companiile vor oferi bauturi nelimitate in cadrul acestor evenimente. Daca vrei sa fi sigur ca nu vei ‘studia’ o bere sau un pahar de vin toata seara e bine sa fii pregatit. Si dupa o petrecere adevarata vei avea nevoie de bani si pentru taxi. Mai ales in situatia in care pleci insotit… 😉
Imbraca-te in conformitate cu stilul evenimentului la care esti invitat
Locatia desfasurarii petrecerii te va ajuta sa alegi ceea ce vei purta. Intr-un fel te imbraci pentru un cocktail de seara la Marriott si altfel pentru un party intr-un pub sau intr-un club de noapte. Daca nu stii exact in ce stil va fi petrecerea, nu ezita sa intrebi organizatorii.
Intarzie sfertul academic
Evita sa fii primul care soseste dar nu fii nici ulltimul venit. Cauta sa nu ai alte obligatii sau alte locuri in care trebuie sa fii in aceasi seara. Acorda-ti timpul necesar sa intri in atmosefara, fara sa ai parte de momentele stanjenitoare in care esti acolo doar tu si organizatorii.
In timpul petrecerii
Socializeaza cu fiecare
Poate ti se pare ca ‘a socializa’ este doar un ‘buzz word’ al ultimilor ani. Sau un concept pe care il folosesc cei din Comunicare si Vanzari. Insa, spus mai simplu, nu te duce intins catre bar sau catre bufet odata ce ai ajuns. Intra in vorba cu lumea. Discuta cu clientii sau partenerii pe care ii cunosti. Cauta sa schimbi cateva vorbe cu sefii tai. Incearca sa acorzi atentie si partenerilor colegilor tai. E de presupus ca acestia nu cunosc mai pe nimeni si s-ar bucura sa aiba cu cine discuta. Evita sa stai de vorba numai cu colegii de birou si cauta sa nu ramai intr-o ‘bisericuta’ intr-un colt al petrecerii. Asigura-te ca ai la tine carti de vizita si cauta sa intri in vorba si cu cei pe care nu ii cunosti – foarte probabil nici ei nu cunosc prea multa lume de acolo si, discutia cu tine ii va bucura.
Cunoaste-ti colegii mai bine
Incearca sa descoperi cate ceva nou despre fiecare coleg cu care discuti. Puteti vorbi despre sport, moda sau vacante. Cauta sa iti cunosti sefii la un nivel personal. Acum ai ocazia sa discuti cu managerii de top la care poate nu ai acces zi de zi. Nu rata ocazia sa discutii cu sefii cei mari insa nu monopoliza discutia. Adapteaza-te, treci de la subiecte corporate la hobby-uri si, asculta mai mult decat vorbesti. In fond, ai doua urechi si o singura gura, asa ca foloseste-le proportional! 😉
Nu exagera cu bautura sau mancarea
Ai grija sa nu cazi in tentatia bauturii si mancarii, chiar daca sunt gratis… Cauta sa nu bei niciodata mai mult decat stii ca poti duce si…stii foarte bine cat de periculos este sa amesteci bauturile. Da, poate vrei sa gusti din fiecare sortiment oferit la open bar, insa nu uita: nu esti in competitie cu nimeni si nu este rusinos sa refuzi un pahar. In plus, nu te vei simti bine daca ai mancat mai mult decat trebuie. Si o pata pe cravata sau pe camasa ar putea sa iti strice cheful sau imaginea, asa ca ai grija cum servesti antreurile, salatele sau ‘canapeurile’ speciale.
Distreaza-te
Daca se organizeaza concursuri sau jocuri, fii primul/prima care se ofera voluntar sa participe. Mai mult decat atat, incearca sa ii implici si pe ceilalti. Macar la distractie sa fii primul si sa te dovedesti un adevarat lider. Oamenii te vor privi altfel la munca si relatiile create in astfel de activitati amuzante, se vor dovedi extrem de utile si in activitatile profesionale.
Dupa petrecere
Multumeste gazdelor si organizatorilor.
Nu uita sa iti iei ramas bun de la ‘top management’, multumeste direct si sincer organizatorilor petrecerii, fata in fata sau poate chiar in public (cu siguranta au muncit mult si s-ar bucura sa stie ca v-ati simtit bine si ca le apreciati efortul).
Iarta si uita
Dupa petrecere cauta sa rezisti tentatiei de a povesti tuturor cum vicepresedintele s-a impiedicat si a darmat masa peste care a cazut sau cum sefa de la PR a cazut de pe boxa pe care dansa. Chiar daca ai fost martorul unor ‘situatii’ deosebite in toaleta sau in afara petrecerii caua sa fi discret/a pana la capat. Cu siguranta cei in cauza vor aprecia asta. What happens in Vegas… stays in Vegas. Mai ales ca, oricand poti fi tu cel care poate deveni subiect de barfa.
Bucura-te de petrecerile si evenimentele corporate la care esti invitat! Anul asta, mai mult decat oricand, meriti sa te relaxezi si sa te bucuri ca ai rezistat cu success pana la final!
Te sfatuiesc sincer si entuziast sa profiti de orice eveniment corporate la care esti invitat sau ai ocazia sa participi, fiindca toate acestea: traininguri, conferinte, seminarii, team building-uri, sunt organizate special pentru tine. Ai multe de castigat daca iti cunosti mai bine colegii si daca le dai sansa sa te cunoasca.
A face afaceri de success in secolul 21 se traduce prin a realiza, construind si mentinand relatii personale directe cu colegii, partenerii, furnizorii, clientii si… toti cei implicati in domeniul tau de activitate.
Credit foto: unsplash.com