10 ani de Turism Market

De 10 ani încoace ziua de 16 august este una specială: este ziua în care a luat ființă Turism Market.

Pe 16 august 2011 am lansat Turism Market, proiect ce la momentul respectiv și-a dorit a fi o platforma utilă pentru industria de turism în care atât eu, cât și co-fondatorul proiectului, Mădălin Măncilă, precum și autorii invitați (toți oameni de turism), să își poată expune parte din expertiză în texte utile tuturor celor care lucrează în industria de turism sau vor să intre în “acest domeniu frumos al călătoriilor” cum îmi place să îi spun.

Dacă ne urmărești încă de pe atunci sau dacă ne-ai descoperit pe parcurs, știi că proiectul și-a îndeplinit și își îndeplinește menirea aceasta și astăzi, dar că de-a lungul timpului s-a transformat într-o companie de marketing și comunicare dedicată companiilor de turism.

Nu voi relua ce am scris la aniversarea de 6 ani Turism Market (găsești articolul acela aici, iar informațiile sunt valabile și astăzi), însă, având în vedere că au mai trecut încă 4 ani de atunci, vreau să completez ce am scris acolo.

După cum spuneam mai sus, Turism Market și-a continuat pe de o parte partea editorială și publică peridic articole utile industriei de turism, însă aceasta este o activitate secundară. Chiar dacă articolele nu mai sunt la fel de multe (s-au înmulțit, de fapt, proiectele de turism la care lucrez iar timpul de scris a rămas foarte limitat), fac tot posibilul să vin aici cu articole utile precum:

 • cele legate de job-urile în turism disponibile lunar (care lună de lună sunt parcă din ce în ce mai citite)
 • cele legate de știrile internaționale în turism (am început această serie la începutul anului 2019 mai întâi sub forma unor newslettere dedicate exclusiv celor abonați, iar ulterior, din martie 2020, sub forma unor articole săptămânale – care vara au fost transformate în articole lunare, știind că cei din industria de turism au mai puțin timp la dispoziție pentru citit articole pentru că sunt ocupați cu sezonul turistic)
 • cele legate despre târguri naționale/internaționale și evenimente de interes pentru industria noastră (cum au fost cele de la atb.virtual din Austria, de exemplu)
 • cele legate de situația creată de Coronavirus în întreaga lume începând cu martie 2020: am început această secțiune din nevoia de a fi alături de industria de turism cum știu eu mai bine – prin consultanță, informare, transmiterea informațiilor utile în vremurile acestea. Primul articol scris în această secțiune a fost publicat în 16 martie 2020, include până în prezent 87 articole, iar secțiunea va continua cât va fi nevoie. Sper totuși că în curând să pot schimba această secțiune cu una cu vești bune legate de turism, creștere și abordarea unui turism cât mai responsabil și în siguranță.
 • articole legate de teme de interes general pentru cei care lucrează în turism sau care vor să intre în acest domeniu fie că angajați, fie ca oameni de afaceri ce doresc să dezolte business-uri noi.
 • nu în ultimul rând, articole legate de cursuri sau workshopuri pe care fie le organizez pentru cei care lucrează în turism

Lăsând deoparte activitatea editorială, Turism Market are ca obiect principal de activitate consultanța de marketing și comunicare pentru companii de turism, iar consultantul principal sunt eu, Carmina, cea care semnează acest articol.

Pe scurt, lucrez atât cu agenții de turism, cât și cu unități de cazare și companii conexe (ex. restaurante, crame, asociații de turism, etc) în realizarea strategiilor de marketing și comunicare și implementarea acestora alături de echipele companiilor respective. În mod obișnuit lucrez cu companii mici și medii pentru că acestea au nevoie de ajutor punctual iar colaborarea mea ca și consultant se întinde pe câteva luni.

Totodată, pentru acele companii care au nevoie de consultanță punctuală, este posibilă colaborarea punctuală, în baza unor ședințe de consultanță sau a unor pachete de ședințe customizate la cerere.

Și, pentru că încerc să ajut cât de mult posibil companiile de turism cu care lucrez, fac tot posibilul să integrez mai multe servicii de care aceștia au nevoie. Astfel am adăugat serviciilor de consultanță, servicii foto și video, precum și de creare de websiteuri – toate acestea oferite prin colaboratorii cu care lucrez îndeaproape de ani de zile. Completarea portofoliului de servicii cu foto/video și websiteuri a venit natural, datorită nevoilor observate în cazul companiilor de turism cu care lucrez: toți cei din turism au nevoie de fotografii și video profesionale, precum și de website.

Un alt lucru de notat în activitatea Turism Market a fost și este organizarea de cursuri și workshopuri dedicate companiilor de turism (atât deschise la care se pot face înscrieri punctuale – poți urmari calendarul acestora aici, cât și cursuri/workshopuri realizate la cererea anumitor companii pentru echipele lor), în special a cursului “Vânzări și customer service în turism“, o tema care face diferența când vorbim despre pregătirea oamenilor de vânzări din companiile de turism.

E drept că pandemia a pus pe pauză această activitate în mare parte, însă tot ea m-a făcut să trec și în online cu două variante mai scurte de curs și anume “Gestionarea Reclamațiilor” și “Fidelizarea clienților în turism”.

Și pentru că la aniversarea fiecărui nou an de Turism Market trag linie și aflu ce a fost bine și ce pot îmbunătăți, cu atât mai mult acum, la aniversarea de 10 ani, fac planuri pentru următorii ani.

În primul rând gândindu-mă la cei 10 ani care au trecut îți mulțumesc în primul rând ție, cel/cea care citești acest articol și sper că cel puțin o parte din articolele pe care le vei găsi aici pe site să îți fie utile.

În al doilea rând mulțumesc colegilor cu care am împărțit de-a lungul anilor acest proiect:

 • Mădălin Măncilă – cofondator Turism Market și cel cu care am gândit acest proiect dedicat oamenilor din industria de turism
 • Andrada Crângus și Cristian Francu – primii autori ce s-au alăturat Turism Market la puțîn timp de la lansare și au rămas alături o lungă perioada de timp
 • Izabela Glomnicu – specialistul nostru în evenimente și omul de la care am învățat atâtea!
 • Oana Diaconu Țigău – mulțumesc pentru că ai fost alături de Turism Market atât cu articole legate de carieră în turism, cât și cu informațiile pe care ni le dai și astăzi legate de job-urile disponibile luna de luna în turism
 • Simona Bâlea, Vasilica Maria Margalina, Dragoș Pîrnog, Alex Hampu, Alexandra Mateuță, Cosmina Voichița Meseșan, Delia Constantinescu, Horia George Szabo, Manuela Scripcariu, Maria Cristina Mihuț, Raluca Mureșan, Veronica Crăciun, Marius Iliescu – va mulțumesc pentru toată implicarea.

Ce urmează?

Fiecare an din cei 10 ce tocmai s-au scurs a fost diferit, iar activitatea Turism Market s-a adaptat schimbărilor, fiind mereu aproape de cititorii și clienții săi.

Pe viitor nu pot face decât un singur lucru: să continui ce am început, să fiu alături de industria de turism în care lucrez de 15 ani și de colegii mei.

Așa că pentru următorii 10 ani îmi propun ca Turism Market:

 • să fie cel puțin la fel de activ în zona de consultanță de business dedicată companiilor de turism
 • să reia seria cursurilor workshopurilor dedicate industriei de turism în sala de curs (îmi doresc să pot realiza acest lucru în această toamna/iarnă însă depinde mult de situația medicală viitoare)
 • să publice în continuare articole pe teme utile pentru industria de turism

Să ne citim cu bine mulți ani de aici înainte!

Tags : #ConsultantaTMantreprenoriat in turismCarmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response