Craciunul se apropie cu pasi repezi. Sezonul petrecerilor corporate de Craciun a inceput si deja toata lumea cauta sa isi incheie treburile pe la locul de munca fiindca se apropie mini-vacanta de Craciun sau vacanta de Craciun si Revelion, in functie de planurile pe care si le-a facut fiecare.
Craciunul… acea perioada speciala din finalul fiecarui an in care ne revedem cu totii si ne adunam in jurul mesei cu cei dragi. Acea frumoasa perioada in care ne promitem sa fim mai buni, mai calmi, mai veseli, mai curati… si de care profitam fiecare in felul nostru: ne intoarcem acasa, ne intalnim cu prieteni vechi sau cu rude mai mult sau mai putin indepartate, ne odihnim sau plecam in vacanta, cantam colinde sau doar primim colindatori, citim o carte uitata pe noptiera de atata vreme sau ne uitam la filmele clasice de Craciun, primim si oferim cadouri.
Craciunul are pentru fiecare dintre noi partile lui frumoase si cele pe care cateodata ne-am dori sa le evitam.
Craciunul ne aduce aminte de copilarie si de asteptarea mosului cu nasul in geam, dar ne si arunca in febra cumparaturilor si in aglomeratia din malluri si hipermarketuri.
Craciunul ne aminteste de bucuria zapezii, a saniusului si a primilor oameni de zapada, dar ne si trimite in case din cauza frigului…
Craciunul ne ofera sansa sa primim si sa daruim cadouri dar ne si pune in situatia sa pregatim cadouri din obligatie si sa acceptam ipocriti cadouri care nu ne plac…
Craciunul inseamna bucuria revederii cu cei dragi dar si necesitatea de a-i suporta pe cei pe care nu ni-i prea dorim aproape in restul anului…
Craciunul, in vreme de criza, poate aduce liniste si bucurie sau poate, din contra, sa ne aduca frustrari si neliniste, fiindca nu ne ajung banii, nu ne ajunge timpul, sau, pur si simplu, fiindca uneori realitatea nu este asa cum ne-am dori noi sa fie…
Pana la urma, Craciunul nu este neaparat o sarbatoare ci o stare de spirit! Daca reusiti sa fiti calmi, sa uitati de criza, de probleme si de stress si sa va bucurati de ceea ce este frumos, cald, viu si luminos in jurul vostru, aveti toate sansele sa asteptati cu nerabdare acesta perioada a anului…
Pana la urma, chiar daca e criza, chiar daca nu avem destui bani, chiar daca vremea e groaznica, daca mancarea e proasta, daca partenerul sau partenera nu este alesul sau aleasa, daca stai singur in casa sau alaturi de intreaga familie, daca esti la munca sau in vacanta, nu exista nici un motiv pentru care sa nu simti spiritul Craciunului in inima ta.
Si chiar asa, stiti voi care este Adevarata Poveste a Craciunului? Stiati de unde a aparut Mos Craciun in viata noastra si cum de aducem bradul in casele noastre? Iata care sunt Povestile sarbatorilor noastre de Poveste:
Povestea Craciunului
Povestea Craciunului incepe cu nasterea Copilului Sfant in Betleem (Bethleem).
Se spune ca Hristos s-a nascut pe data de 25, desi nu se stie luna exacta. A fost aleasa luna decembrie pentru ca atunci aveau loc sarbatorile pagane romane iar Biserica trebuia sa faca ceva pentru a putea ‘concura’ cu aceste sarbatori si pentru ca luna decembrie era foarte aproape de Solstitiul de Iarna, o perioada cunoscuta drept perioada de sarbatoare pentru multe culturi din antichitate. Asta desi se pare ca unii cercetatori sustin in ultimul timp ca Iisus s-ar fi nascut pe 17 iunie…
In rest, povestea nasterii Mantuitorului in iesle, vizita celor trei magi si steaua care le ghida pasii, va sunt cu siguranta cunoscute fie ca sunteti sau nu crestini.
Povestea lui Mos Craciun
Povestea lui Mos Craciun incepe in secolul 4 cu Sfantul Nicolae, Episcop de Myra. Sf. Nicolae era un om generos, ocrotitorul copiilor. Dupa moartea sa in jurul anului 340 i.Hr. a fost ingropat in Myra. Moastele Sf. Nicolae au fost luate in anul 1087, de catre negutatorii italieni (desi unele legende spun ca au fost recuperate de cruciati) si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sfantului Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.Astfel Sf. Nicolae devine tot mai cunoscut in Europa.
Bunatatea si reputatia sa de om generos au condus la ideea ca el ar putea face minuni si increderea in el a crescut. Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Vestul Europei, a devenit unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si “Facatorul de Minuni”(Taumaturgul).
Legenda a fost tinuta in viata in Olanda unde numele de Sf Nicolae – Sint Nicolaas a devenit pana la urma Sinterklaas. Astfel, copii din Olanda isi lasau traditionalii lor pantofi de lemn langa soba si Sinterklaas le lasa acolo dulciuri copiilor cuminti. Coloniile olandeze au dus cu ele aceasta traditie in America in secolul 17 si iata cum a luat nastere cuvantul anglosaxon Santa Claus (Mos Craciun).
In 1822 Clement C. Moore a scris o poezie ‘O vizita a Sfantului Nicolae’, publicata sub numele ‘Noapte dinainte de Craciun’ (‘The Night Before Christmas’) dedicata copiilor lui. Mos Craciunul lui Moore este un batran spiridus vesel care zboara intr-o sanie in miniatura cu opt reni minusculi. Moore chiar a denumit renii cu numele pe care le cunoastem astazi, si el a precizat metoda prin care Mosul se reintoarce in cos. Practic, imaginea de astazi a Mosului Craciun i se datoreaza in mare masura.
Hainele mosului erau prezentate in diferite culori in partile lumii. Imaginea mosului imbracat in haine rosii cu guler alb au fost prezentate ca ilustratii ale lui Thomas Nast pentru poemul lui Clement C. Moore. Mos Craciunul Coca-Cola, promovat in campaniile concernului inca din 1931, a fost stilizat de catre Haddon Sundblom, un designer american de origine suedeza, avand ca baza de inspiratie personajul bonom al lui Nast.
In lume exista diferiti “Mos Craciuni” : La Befana in Italia, Cei trei magi in Spania, Puerto Rico si Mexic, Christkindl sau Copilul Cristos in Elvetia si Austria, Father Christmas in Anglia, Pere Noel in Franta. Totusi, Mos Craciunul descris de Moore ca un batranel vesel si plin de viata, imbracat intr-un costum rosu ramane neschimbata pana astazi si este aceeasi pentru fiecare adult si copil din orice colt al lumii.
Stiati ca?
… Mosul are 31 de ore de lucru datorita diferentelor de fus orar si a rotatiei Pamantului in jurul Soarelui
…in Polonia Mos Craciun da cadouri pe 6 decembrie
…in 1866 artistul Thomas Nast a realizat un montaj denumit “Mos Craciun si munca sa” unde l-a intruchipat pentru prima data pe Mosul ca ‘producator’ al jucariilor pe care le daruieste
…imaginea moderna a lui Mos Craciun a fost facuta cunoscuta prin campaniile Coca Cola in intreaga lume.
…Mos Craciun trebuie sa se deplaseze cu 5800 km pe secunda pentru a putea duce cadouri copiilor din lumea intreaga? Viteza a fost calculata considerand o densitate medie de 48 de locuitori pe kilometru patrat de planeta si o distanta medie de 20 de metri intre locuinte. Mosul are de facut aproximativ 2,5 miliarde de opriri in 48 de ore.
Povestea Pomului de Craciun
In secolul 16, in Gemania, brazii erau decorati, atat inauntru cat si afara, cu mere, trandafiri, bomboane si hartie colorata.
Martin Luther a fost primul care a impodobit bradul cu lumina. In drum spre casa intr-o seara de decembrie, frumusetea stelelor straluncind printre crengile de brad l-au inspirat sa puna lumanari in bradul lui de acasa si sa recreeze aceeasi senzatie de stele stralucind.
Pomul de Craciun a fost adus in Anglia de sotul Reginei Victoria, Printul Albert, din tara sa natala, Gemania. Obiceiul bradului de Craciun s-a raspandit apoi foarte repede in clasa mijlocie, spre muncitori, si prin colonii. In America, a fost adus de colonistii germani si mercenarii platiti sa lupte in Razboiul de Secesiune.
Stiati ca?
… brazii de Craciun se vand comercial in Statele Unite ale Americii din 1950
… asistentului lui Thomas Edison, Edward Johnson, a venit cu ideea de beculete pentru bradul de Craciun in 1882
Povestea Felicitarilor de Craciun
O prima idee de felicitare de Craciun a aparut in Anglia cand tinerii isi exersau scrisul creand texte de Craciun pentru parinti, dar Sir Henry Cole este primul care a realizat prima felicitare de Craciun. Fiind primul director la Muzeul Victoria, Sir Henry era prea ocupat sa trimita texte personalizate de Craciun.
Asa ca in 1843 l-a rugat pe bunul sau prieten John Calcott Horsley sa deseneze felicitarea. Felicitarea nu a fost primita fara controverse, pentru ca infatisa o familie ridicand paharele pentru toastul de Craciun. Puritanii le-au denuntat imediat. Ideea era excelenta pentru altii. Felicitarile de Craciun au devenit foarte populare, si alti artisti au urmat imediat conceptul lui Horsley.
Stiati ca?
… in 2004 Posta germana a ‘pus la bataie’ peste 20 de milioane de abtibilduri parfumate pentru a face felicitarile de Craciun sa miroasa a brad, scortisoara, turta dulce si a lumanare cu ceara de miere.
… multe organizatii fac felicitari de Craciun speciale pentru scopuri caritabile. Cea mai faimoasa astfel de actiune este probabil programul felicitarilor de Craciun UNICEF lansat in 1949
Ei bine, mai sunt doar cateva zile pana la Craciun. Si dincolo de obisnuintele sociale, de febra cumparaturilor, de criza si de bucuria unei binemeritate vacante, ar trebui sa nu uitam traditiile.
Dincolo de Petrecerea de Craciun ar trebui sa nu uitam de Sarbatoarea Nasterii Domnului. Indiferent daca ramaneti acasa sau calatoriti undeva catre sau alaturi de cei dragi, as avea o intrebare pentru voi: ‘Craciunul: il petreceti sau il sarbatoriti?’
Credit foto: unsplash.com