De ce petrec turistii sarbatorile de Paste in mediul rural?

Sarbatorile de Paste reprezinta, pe langa semnificatia religioasa, o oportunitate de a petrece mai mult timp cu familia si prietenii.

Multi dintre cei care locuiesc in marile orase isi doresc sa aiba parte de putina liniste si relaxare departe de zgomotul si stresul cotidian. Din fericire, Romania beneficiaza de un spatiu rural autentic, bine definit si cu oameni primitori, unde traditiile inca se mai pastreaza. Fie ca este vorba de Maramures, Bucovina, Moldova, Apuseni – zone recunoscute ca si spatii rurale autentice, turistii se pot bucura de o reintoarcere la origini, la natura si pot lua parte la obiceiuri si ritualuri specific sarbatorilor de Paste.

In opinia mea, satul romanesc merita o promovare mai agresiva atat pe piata interna (romaneasca) cat si pe cea externa deoarece este unul din atuurile turismului romanesc.

Am observat la cateva agentii de turism ca promoveaza sejururi turistice in zone traditionale rurale si sunt sigura ca turistii sunt interesati sa-si petreaca timpul liber in mediul rural.

Printre principalele motivatii ale acestora se numara:

  • Reintoarcerea la origini – multi dintre cei care si-au schimbat mediul de viata de la cel rural la cel urban se pot simti dezradacinati, cuprinsi in valtoarea vietii si agitatiei urbane isi doresc sa revina din cand in cand la sat si sa retraiasca anumite momente din copilarie si adolescenta. Acestia pot fi in prezent persoane cu varsta cuprinsa intre 40-60+, parinti si bunici, iar la randul lor vor sa le arate copiilor si nepotilor partea rurala, sa descopere si redescopere impreuna viata la tara;
  • Stresul cotidian – acesta este una dintre cele mai mari motivatii. Viata agitata a orasului ii determina pe multi sa-si petreaca timpul liber intr-un mediu mai putin agasant si poluat, iar o vacanta in mediul rural este cea mai buna alegere;
  • Odihna si refacerea organismului – plimbarile lungi in natura si mancarea sanatoasa ajuta cu siguranta la restabilirea echilibrului, ajutand la recuperarea pe plan fizic si psihic a organismului uman;
  • Traditiile si implicarea in viata satului – turistii isi doresc sa observe si chiar sa ia parte la activitatile desfasurate la sat. Traditiile de Paste cum este cea a incondeierii oualelor atrage atentia turistilor si totodata admiratia acestora pentru persoanele care reusesc sa impresioneze prin maiestria lor;
  • Diversitatea activitatilor din spatiul rural – in ultimii ani, oferta turistica rurala nu se limiteaza doar la cazare si masa ci se incearca diversificarea serviciilor oferite in vederea prelungirii sejurului turistic. Multe dintre amenajarile si pensiunile rurale pun la dispozitia turistilor spatii special amenajate in aer liber pentru servirea mesei, foisor, loc pentru gratar, terenuri sportive, piscine, dar si servicii agrementale cum sunt reprezentatii de muzica si dans ale unor artisti si grupuri populare, seri cu petreceri si muzica populara, degustare de mancare si bautura traditionala specifica fiecarei zone. Cei care ofera o gama cat mai variata de servicii reusesc sa se diferentieze fata de concurenta si sa castige increderea turistilor.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care turistii aleg un sejur in spatial rural iar de castigat ar avea nu doar acestia dar si pensiunile turistice si agentiile de turism.

Din pacate, in urma unei cercetari de teren in zona Muntilor Apuseni, am observat ca nu prea exista o colaborare eficienta intre agentiile de turism si pensiunile rurale. Iar parerea mea este ca acest aspect nu se regaseste doar in zona Muntilor Apuseni ci in majoritatea zonelor rurale din Romania. Motivele sunt multiple, de la lipsa increderii reciproce, la motive de ordin financiar. De pierdut are insa toata lumea. Poate pe viitor se va ajunge la o mai buna colaborare si promovare a ruralului romanesc.

Sa nu uitam cuvintele lui Lucian Blaga “Vesnicia s-a nascut la sat!”

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina NitescuPotcoava Mountain Hideawayspecialisti in turismturism de nisaturism market insider
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

Leave a Response