Cele mai interesante 10 destinatii pentru MICE in 2012

nick-karvounis-8PR1tT9UmmU-unsplash

Pentru industria M.I.C.E (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions), desi a avut un 2011 in regres, tendintele indica o crestere timida, dar sigura, pentru anul ce tocmai a inceput, 2012.

Intr-o perioada putin confuza ca aceasta pe care o tranzitam acum si sub umbra uneia dintre cele mai serioase crize financiare din ultimii 70 ani, piata turismului a trebuit sa se re-inventeze, sa isi dea jos masca si sa arate cu adevarat ceea ce este si ceea ce poate oferi. Nu se mai vinde orice, oricand, oricum, clientii sunt atenti pe ce dau banii; primeaza raportul calitate-pret.

Atunci cand Romania a devenit prima optiune pentru evenimentele de business, bugetele scazand dramatic, a „castiga” un eveniment intr-o destinatie externa devine nu numai o provocare , ci si un efort sustinut pentru cautarea lozului castigator.

Din acest motiv, sortarea celor mai interesante destinatii externe de MICE nu este un lucru facil, pentru ca trebuie luati in calcul foarte multi factori de selectie, incepand de la bugetul pe care de foarte putine ori il cunoastem, trebuind sa il intuim si sa ne plasam daca se poate sub el si terminand cu detaliile logistice de tipul: conexiuni aeriene cu Bucurestiul (sau alte orase din tara), durata zborului, categorie hoteluri, facilitati de conferinta, excursii optionale, etc etc etc.

Asadar sa aruncam impreuna o privire scurta asupra celor mai interesante 10 destinatii de MICE pentru anul in curs, prefigurate de catre cei ce au analizat tendintele pietei si sa vedem cat ar putea ele sa domine optiunile pentru piata de evenimente din Romania in 2012.

Le-am asezat intr-o ordine alfabetica si nu dupa criteriul factorului „WOW”:

1. Africa de Sud
Cu peisaj superb, clima blanda insorita, diversitate culturala, Africa de Sud este una dintre destinatiile ce suscita din ce in ce mai mult interes.

Campionatul Mondial de Fotbal din 2010 s-a dovedit a fi o mare oportunitate pentru orasele Africii de Sud sa isi demonstrese infrastructura pentru MICE, mai ales Johannesburg si Cape Town, orase ce au devenit o prima alegere ulterior pentru organizarea multor evenimente. Se pot face si incentive de tip safari, urmarire de animale in mediul lor autentic, mese cu meniuri specifice si multe multe altele.

Pentru piata romaneasca este intr-adevar mai greu accesibila, datorita distantei, a timpului mare de zbor; am avut cateva actiuni in 2010 in special legate de participarea ca si spectatori la World Cup, combinand insa utilul cu placutul, dar si in continuare, cand este cazul, merita propusa ca si optiune daca bugetul este bun si clientii vor cel putin 7-8 zile, pentru ca are enorm de oferit.

2. Croatia
Cunoscuta ca si “Perla Adriaticii” datorita standardelor inalte ale infrastructurii hoteliere, Croatia ofera enorm industriei MICE. Cu destinatii atractive ca Dubrovnik, Zagreb, Split si Hvar, la mica distanta de zbor de Romania, dar conectata si cu restul lumii prin cele noua aeroporturi internationale, Croatia a devenit o atractiva varianta pentru organizarea congreselor, intalnirilor, incentive-urilor.

Din Romania se ajunge foarte usor, se pot folosi cursele de linie sau se poate organiza o cursa charter, prezinta interes major si sigur numarul evenimentelor organizate in Croatia in anul acesta si in urmatorii va fi intr-o continua crestere.

3. India
Venind rapid din urma cu cea mai noua tehnologie, laudandu-se pe buna dreptate cu ospitalitatea oamenilor, un bogat patrimoniu, frumusetea inca salbatica a naturii, India devine o destinatie ideala pentru incentive, dar si congrese si conferinte, oferind o combinatie unica intre exotic si natural. India detine la ora actuala multe centre de conferinta la cel mai inalt nivel, plasate intr-un peisaj de o frumusete exceptionala; astfel avand ingredientele principale pentru a fi aleasa ca si locatie a unui eveniment de business.

Putin mai greu insa accesibila pentru noi, India ramane o destinatie de leisure de grup, dar observam o tendinta de a fi luata in calcul si ca posibilitate pentru un incentive de neuitat.

4. Insulele Grecesti
Hoteluri special gandite pentru conferinte sunt deja din abundenta in Grecia si atunci cand infrastructura este combinata cu o clima placuta, cu o imbunatatire continua a facilitatilor si cu zborurile frecvente, Insulele Grecesti devin o alegere simpla. Pentru Creta, Rhodos si Mykonos cererea a fost in crestere cu cca 20% in 2011 în comparatie cu 2010, spun statisticile.

Destinatie clasica si pentru piata din Romania, cu o durata mica de zbor; gazduind cu succes evenimente variate, de la incentive pana la conferinte mari, peste 500 participanti, pentru care am organizat curse charter, in fiecare caz serviciile sunt ireprosabile, motiv pentru care inca va ramane pe lista noastra cu siguranta si in acest an.

5. Islanda
Islanda ofera un decor incomparabil pentru incentive trips si are, de asemenea, o infrastructura de centre de conferinte foarte bine pusa la punct. Printre calitatile ce o fac sa fie o destinatie unica se numara si vizitele la izvoare termale, vulcani, ghetari, canioane, jeep safari, camping, sanii trase de caini si excursii culturale, istorice şi geologice.
Din Romania s-a plecat predominant pe incentive trips.

6. Lisabona, Portugalia
Lisabona este una dintre destinatiile MICE de top din Europa datorita locatiei sale convenabile, infrastructurii moderne, climei foarte placute. Aleasa pentru multe evenimente de profil inalt in ultimii ani, reputatia orasului Lisabona, ca destinatie de afaceri internationale este in crestere si acest lucru cu siguranta va continua si pe parcursul lui 2012.

Clar o destinatie de suflet a romanilor, chiar daca timpul de zbor nu e tocmai mic, Lisabona a primit cu multa caldura tot felul de evenimente cu participanti romani, de la conferintele si congrese medicale, pana la cele mai dinamice incentive-uri.

7. Muntenegru
Avand sectorul de leisure intr-o crestere uriasa pe parcursul ultimilor cativa ani, Muntenegru este în curs de dezvoltare foarte rapida, castigandu-si locul ca o destinatie îndragita pentru event planner-i si pentru partea de incentive. Amplasat pe coasta Adriaticii si adesea mentionat ca fiind unul dintre cele mai bine pastrate secrete din Europa, Muntenegru ofera experiente nelimitate pentru incentive si team building, precum si facilitati excelente pentru conferinte si intalniri.

Industria hoteliera este in plinaexpansiune, cu investitii uriase, un alt avantaj este pozitia sa, la mai putin de două ore distanta de zbor de aprope orice oras major al Europei, astfel Muntenegru devine rapid astfel o destinatie aleasa din ce in ce mai frecvent si din Romania pentru a oferi experiente memorabile.

8. Sardinia
Sardinia este o destinatie ideala pentru toate tipurile de evenimente, inclusiv reuniuni corporative, incentive si conferinte.

Legata prin zborurile frecvente de cele mai multe orase europene, oferind o serie uimitoare de facilitati de cazare, multe companii de top, si din Romania, au ales Sardinia pentru organizarea evenimentelor lor.

9. Seul, Coreea de Sud
Al doilea oras ca marime din lume, Seul, este bogat in cultura, istorie, tehnologie si gastronomie, oferind cate ceva pentru fiecare cerinta. Autoritatilor coreene si-au anuntat scopul principal: de a dezvolta orasul astfel incat sa ajunga in Top 5 al celor mai atractive locatii pentru MICE din lume, iar motive au din belsug, numai daca ne uitam la resursele turistice, servicii, infrastructura.

Evident destul de greu accesibil din tara noastra, Seul probabil va fi in viitor mai cautat pentru partea de business, deocamdata ramane o destinatie scumpa si cautata mai rar.

10. Turcia
Avand conexiuni excelente, Turcia este un punct de intalnire convenabil pentru toata Europa si Asia si este perfect echipat cu o varietate de optiuni de cazare.

Din Romania, in ultimii patru ani au plecat spre Turcia enorm de multe evenimente de business, facand ca popularitatea acestei destinatii sa creasca foarte mult.

Statiunile de lux de pe litoralul Turciei, hotelurile boutique, centre complet echipate pentru congrese si conferinte, toate la cele mai inalte standarde de servicii, ospitalitatea proverbiala a turcilor, repere istorice de neegalat si centre comerciale moderne, devine usor sa vezi de ce Turcia este o destinatie ideala pentru conferinte si incentive-uri.

Am incercat sa spun cateva cuvine despre 10 locuri minunate, insa multe, foarte multe ar mai fi inca de adaugat. Si nu numai despre cele de mai sus, sunt atatea alte optiuni incat intr-adevar selectia devine dificila, daca nici clientul nu are cateva repere. Orice varianta s-ar alege, event planner-i, fiti inspirati !

Credit foto: unsplash.com

Tags: Izabela GlomnicuMICE

3 Comentarii

Leave a Reply