Austria a fost mereu un model de luat în seamă atunci când era vorba de ordine, disciplină, servicii ireproșabile, seriozitate, punctualitate și lucruri făcute “ca la carte”. Am călătorit în Austria în mai multe rânduri, atât de plăcere cât și în cadrul unor proiecte, iar felul lor de-a fi și de a realiza lucrurile mi-a rămas mereu în minte.
I-am admirat pentru grija pe care o au la detalii, pentru dedicarea pe care o au pentru oaspeți, dar și pentru membrii echipelor lor, iar la final de octombrie am avut parte de o experiență nouă despre care vreau să vorbesc astăzi: am participat la Austria Travel Business, cel mai mare târg de turism al Austriei care anul acesta a avut loc pentru prima dată online – atb.virtual
Despre atb.virtual am mai povestit în ultima luna și jumătate cu două ocazii:
- când am descris evenimentul în detaliu iar cei care citesc acest site au avut ocazia de a obține una din invitațiile la eveniment
- când am stat de vorba cu Oana Pop și Michael Strasser din cadrul Oficiului Național de Turism al Austriei despre măsurile de siguranță luate de Austria în contextul acestui an și despre ce așteptări să avem de la prima ediție a târgului de turism online care urma să aibă loc pe 21 octombrie 2020.
Am așteptat cu multă curiozitate data de 21 octombrie, am analizat programul și mi-am trecut în calendar orele la care urmau să se întâmple cele mai interesante prezentări și am luat legătura cu o parte din expozanții de la atb.virtual pentru a stabili întâlniri “one to one”. Astfel, a fost vorba de o pregătire ca la carte și din partea mea, nu numai a organizatorilor târgului, iar astăzi vin cu impresiile de la eveniment.
Așa că ia-ți o cafea și hai să îți povestesc ce am aflat cu ocazia acestui eveniment unic.
atb.virtual a fost împărțit în 3 secțiuni: experience.austria, feel.austria și sales.austria.
Dacă ultima secțiune a fost dedicată exclusiv întâlnirilor “one to one” dedicate celor care lucrează în industria de turism și au obținut o invitație, ei bine, celelalte două secțiuni au fost disponibile publicului larg, fără a se loga pe vreo platformă.
Ziua mi-am început-o cu întâlnirile “one to one” cu expozanții pentru a afla noutăți despre câteva zone pe care nu le știam în Austria și pentru a stabili parteneriate pentru viitor. Întâlnirile au durat 20 de minute, timp suficient pentru a lega un prim contact după părerea mea, însă insuficient pentru a duce o discuție foarte detaliată. În toate cazurile, întâlnirile s-au încheiat cu trimiterea de emailuri cu detalii suplimentare și planuri de colaborare pe viitor.
După întâlniri, mi-am orientat atenția asupra celor 2 secțiuni:
- feel.austria: secțiune cu transmisiuni live din destinații la ore prestabilite
- experince.austria: secțiune în care au fost disponibile numeroase videoclipuri și tururi virtuale din diverse locuri ale Austriei și pe tematici precum Cultură, Gastronomie, MICE, Cazări, Ciclism, Orașe, Iarnă în Austria, Astractii, Destinații de lux
Chiar dacă mi-am rezervat întreaga zi pentru participarea la atb.virtual mi-a fost imposibil să trec chiar prin toate materialele de mai sus pentru că toate mi s-au părut interesante și multe, inspirationale.
În cadrul feel.austria am urmărit prezentarea de la Palatul Belvedere, una din cele două prezentări despre deliciile culinare din Stiria, la concertul transmis live de orchestra Palatului Schonbrunn și la Tour d’Autriche: un tur live făcut cu o mașină electrică Tesla ce a traversat o bună parte a Austriei de la orele de început ale conferinței până la finalul zilei.
Fiecare live a avut o oră prestabilită așa că am putut planifica ușor orele la care să le caut în platformă, cu o singură excepție: turul Austriei dintr-o mașină electrică. Cum în program turul dura 7 ore, am crezut inițial că va fi plictisitor însă m-am trezit de câteva ori pe parcursul zilei în pauzele celorlalte live-uri întrebându-mă pe unde a mai ajuns turul cu Tesla și ce mai e de văzut în zonă. A fost o experiență interesantă să urmăresc inclusiv acest tur.
În cadrul experience.austria am gasit mulțime de resurse despre destinații, despre activități și o mulțime de lucruri inedite cărora le voi dedica un articol întreg pe blogul de călătorii în perioada următoare. Așa că stai pe aproape!
În cadrul atb.virtual au mai fost două live-uri ce nu au făcut parte din secțiunile mai sus menționate ci au avut prezență de sine stătătoare: panelul de discuție #austriacares și Question Corner în care oameni implicați în turism au discutat măsurile de siguranță luate de Austria pe parcursul acestui an în noul context și au răspuns totodată întrebărilor din public (întrebările au fost transmise prin platformă). Personal, acestea au fost cele mai așteptate prezentări din cadrul atb.virtual. Cel puțin pentru mine.
În cadrul acestor ultime prezentări am fost foarte atentă la discuții dorind să aflu cum s-a pregătit Austria în vreme de pandemie să își aștepte totuși oaspeții în condiții de siguranță și ce așteptări au și ei pentru perioada următoare.
Am numit acest articol “Austria: un model de urmat și în vreme de pandemie” fiind inspirată în special de aceste discuții.
După cum spuneam mai sus, austriecii sunt foarte serioși, respectă reguli și se așteaptă ca și vizitatorii din alte țări să se comporte la fel din moment ce în fiecare țară sunt prezente tot felul de măsuri speciale în această perioadă. Iar din discuțiile din aceste două paneluri mi-am dat seama că lucrurile se și întâmplă așa cum au planificat și așa cum s-au așteptat. Așa cum a fost pentru întreaga lume, pandemia Coronavirus a venit brusc și neplanificat iar cu toții a trebuit să ne adaptăm, să găsim soluții și să mergem mai departe.
Ascultând discuțiile din cadrul #austriacares mi-am dat seamă că dacă austriecii s-au bazat pe câteva reguli simple, ușor de implementat și de înțeles pe toată lumea:
- poartă mască,
- respectă distanțarea față de alte persoane,
- spală-te pe mâini.
Au ales ca acestea să fie cele 3 “reguli de bază” la care au adăugat “evită aglomerația” și “buna gestionare a capacităților de cazare, transport public, transport pe cablu, etc.
În cadrul discuțiilor am notat câteva lucruri care sper să îți fie și ție de folos. Le găsești mai jos
Austria a pus la dispoziție programul “Safe Hospitality”: este dedicat industriei de turism, cu precădere ramurii de ospitalitate. Participarea este voluntară, se adresează angajaților în industrie, iar costul testelor este suportat de Ministerul de turism federal al Austriei. Programul presupune testarea gratuită săptămânală a angajaților în turism (pe motiv că turiștii se schimbă cam o dată pe săptămână), a început pe 1 iulie 2020 și a fost bine primit de cei din industria de turism, până în acest moment realizându-se peste 350 000 de teste în cadrul a 5000 de companii de turism. Planul pentru perioada următoare este extinderea acestui program către ghizii de turism și monitorii de schi. Austriecii spun că dacă își testează angajații, turiștii se simt mai în siguranță, mai ales că și hotelurile folosesc acum un fel de certificări-afișează informația “Tested hotel”.
În ceea ce privește tipurile de testare din discuțiile în cadrul #austriacares a reieșit că tot testul PCR rămâne cel mai sigur și cel mai folosit însă au spus că au apărut și se folosesc deja și testele rapide care pot detecta virusul. Astfel, de curând a avut loc un proiect pilot realizat de Austria Center Vienna împreună cu Universitatea Economică din Viena: la începutul anului universitar au folosit testele rapide pentru a testa studenții. Au format cozi în fața centrului de conferință unde s-a făcut deschiderea și au avut medici alături de ei care au realizat testele rapide. Testele acestea seamănă cu testele de sarcină și marele avantaj este că ai rezultatul în câteva minute. Dacă rezultatul era negativ, puteai intra în sala de conferință. Procedura a fost simplă, iar desfășurarea testării a putut fi organizată ușor. Având în vedere că testele rapide îi detectează pe cei cu rată mare de infectare (deci nu pe TOȚI cei ce pot fi infectați), concluzia a fost că testarea aceasta poate fi eficientă mai ales în cazul evenimentelor (congrese, conferințe, expoziții), mai ales că deja există un producător pentru aceste teste în Germania, acestea fiind deja disponibile pe piață.
Vorbind despre potențialele evenimente și congrese din viitor, în cadrul conferinței s-a discutat despre organizarea acestora atât indoor cât și outdoor respectând anumite condiții: maxim 2000 de persoane în interior și 2500 în outdoor, purtarea măștii de protecție, respectarea locului pe care l-ai primit de la început, măsuri de igienă sporite. Totodată se pare că organizatorii acestor evenimente vor trebui să scrie un fel de “plan preventiv Covid-19” care să descrie în detaliu măsurile luate, aranjarea meselor și a scaunelor și așa mai departe. În plus, pentru evenimentele de peste 50 de participați va fi nevoie de un ofițer Covid care să verifice respectarea regulilor pe tot parcursul evenimentului. La această discuție s-a adăugat și posibilitatea organizării evenimentelor hibride (atât față în față cât și online) iar cei implicați în discuție au fost de acord că această formă de evenimente va lua amploare pe viitor tocmai pentru a putea fi disponibile cât mai multor persoane din diverse țări. Concluzia discuției a fost că situația creată de Covid-19 în acest an a fost de fapt un accelerator în ceea ce privește digitalizarea acestor tipuri de evenimente.
În ceea ce privește rezervările de vacanțe în sezonul de iarnă în Austria au fost mai multe discuții interesante din care am tras concluzia că austriecii își doresc turiști și se preocupa să le ofere siguranță și cele mai bune condiții acestora, mai presus de câștigul lor financiar. În plus, ei știu că sezonul de iarnă este foarte aproape iar nesiguranța creată de prezența virusului este din ce în ce mai mare și au luat măsuri. Asta înseamnă că s-au pregătit cu condiții de rezervare și anulare a vacanțelor foarte flexibile. De exemplu există mai multe cazuri în care poți anula gratuit rezervarea chiar și cu o zi înainte de check-în-la prezentarea unui test covid pozitiv, dacă sunt granițele închise, dacă Austria se află în stare de carantină, dacă în țara din care vii există alerte de călătorie legate de Austria. Bineînțeles că nu au putut lua în calcul chiar toate situațiile care pot apărea, însă sunt deschiși să le rezolve pe măsură ce apar.
Piețele de Crăciun: cum era de așteptat, au fost întrebări legate de organizarea piețelor de Crăciun pe teritoriul Austriei. Speakerii invitați au intervenit cu răspuns în mai multe rânduri spunând că dacă îi întrebăm astăzi (21 octombrie), ei știu că acestea vor avea loc cu respectarea anumitor condiții (gestionarea diferită a spațiului dedicat piețelor, distanțarea dintre căsuțele instalate, crearea unui circuit de intrare-ieșire în cadrul piețelor, purtarea măștii de protecție, respectarea distanței între persoane, etc) însă nu pot știi ce restricții noi pot apărea până la deschiderea acestora.
Toată discuția s-a bazat pe regulile simple menționate mai sus în acest articol, acestea fiind reluate din când în când în cadrul răspunsurilor la întrebările venite de la publicul aflat acasă în fața laptopurilor.
Speakerii invitați au spus că au luat exemplul sezonului de vară (în care au avut turiști) și că dacă atunci și-au reglat regulile pe parcurs, așa o vor face și acum. De exemplu, la întrebarea dacă se va putea călători în grupuri, reprezentantul Palatului Schonbrunn a spus că de exemplu acum (final de octombrie) palatul putea fi vizitat în grupuri de câte 5 persoane + 1 ghid, iar că în vară au avut perioade când grupurile aveau 10 sau 15 persoane în componență. Au spus că pe măsură ce vor apărea restricții noi sau situații noi, ei își vor gestiona activitatea astfel încât vizitatorii/turiștii să fie și să se simtă în siguranță. Da, și lor le este dor de vremurile în care aveau foarte mulți turiști, însă acum este important să aibă grijă de cei puțini pe care îi au, să țină legătura cu cei care ar fi vrut să ajungă la ei însă anul acesta nu au putut și să creeze context favorabil pentru vizitele viitoare. De exemplu cei de la Schonbrunn au spus că pe toată perioadă de carantină au făcut filmulețe pentru a reține atenția turiștilor iar în cadrul acestora au prezentat și anumite încăperi care nu se vizitează în mod obișnuit. Mai mult de atât, au făcut îmbunătățiri în ceea ce privește sistemul de rezervare a biletului de intrare astfel încât acum nu mai e nevoie să vii până la palat să stai la coadă să îți cumperi bilet pentru o anumită oră de vizită ci poți face acest lucru online, urmând să vii la palat la ora potrivită pentru care ți-ai cumpărat deja bilet (au eliminat astfel cozile care se creau, au creat un sistem ușor de folosit pentru emiterea biletelor de intrare, iar astfel vor permite accesul numai celor care vin cu rezervare).
La fel, la întrebarea “vor există cursuri de schi în acest an în stațiunile montane?” răspunsul a fost pozitiv cu menționarea măsurilor suplimentare: purtarea măștii (sau ceva care să acopere gura și nasul) de protecție atunci când oamenii stau foarte apropiați, păstrarea unei distanțe mai mari între persoane decât de obicei.
La întrebarea legată de folosirea mijloacelor de transport pe cablu răspunsul a fost de fiecare dată: da, acestea pot fi folosite cu respectarea purtării măștii de protecție, a păstrării distanței între persoane și a gestionarii capacității de transport de fiecare companie răspunzătoare de acestea.
Austria are și o aplicație mobilă, “Stopp Corona” ce poate fi descărcată și folosită pentru a identifica lanțurile de infectare. Detalii despre cum funcționează găsești aici.
Finalul conferinței m-a lăsat cu un gând: regulile sunt simple, iar dacă le respecți în țara ta, le vei respecta și în destinație. Dacă vrem să ne bucurăm de vacanță trebuie să o facem în noul context: adaptându-ne pe măsură ce condițiile se schimbă, purtând mască, păstrând distanțarea.
Update restricții noi Austria – începând cu 3 noiembrie
Așa cum probabil știi deja, începând cu 3 noiembrie 2020 Austria a intrat într-o nouă perioadă de carantină.
Situația aceasta nu a putut fi prevăzută și nu aduce atingere celor discutate în cadrul atb.virtual 2020 și nici celor scrise mai sus.
În toate discuțiile din cadrul conferinței online speakerii s-au referit mereu la “situația de acum” și nu la ce va fi pentru că este imposibil să știm cum se vor desfășura următoarele luni și sezonul de iarnă.
Ce s-a menționat repetat a fost că ei sunt gata să respecte toate regulile noi și îi încurajează pe turiștii care vor să le treacă pragul să facă la fel. Mai mult, le ies în întâmpinare cu condiții flexibile de rezervare și anulare și fac tot posibilul că turiștii ce ajung acolo să fie și să se simtă în siguranță pe tot parcursul șederii.
Este o atitudine demnă de luat ca și exemplu atât acum în condițiile actuale, cât și pe viitor. Situații grele au mai fost, va trece și aceasta, contează însă cum trecem noi de ea și cum răzbim mai departe. Turism a fost și va mai fi, hai să vedem ce ține de noi să facem să trecem cu bine de perioada aceasta.
Legat de noile restricții ce au intrat în vigoare din 3 noiembrie și vor rămâne valabile până la finalul lunii noiembrie, găsești informații actualizate aici și aici iar mai jos redau condițiile legate de turism așa cum le-am găsit în comunicatul de presă oficial.
- Părăsirea locuinței este interzisă între orele 20.00 și 06.00. (valabil până la 12 noiembrie). Există 5 excepții: motive profesionale, asigurarea unor nevoi de bază pentru viața cotidiană, îngrijirea persoanelor aflate în nevoie și rezolvarea unor probleme de familie, protecția împotriva unor pericole asupra integrității fizice, vieții și bunurilor, recuperare fizică și psihică.
- În spațiile publice, toate persoanele care nu au același domiciliu trebuie să mențină distanța socială de un metru. În cazul întâlnirilor în spații închise se va menține distanța de un metru și se va purta mască de protecție. Excepție: Distanța minimă poate fi depășită în grupuri de maximum 6 persoane (+ max. 6 copii) din maximum 2 gospodării.
- Este interzisă organizarea petrecerilor cu ocazia zilelor de naștere și a aniversărilor.
- Este interzisă organizarea petrecerilor în garaje, grădini sau hambare.
- Unitățile gastronomice (restaurantele) se închid. Ridicarea personală a preparatelor este posibilă în intervalul orar 06.00 – 20.00. Este permisă activitatea serviciilor de livrare fără limitări orare. Excepție fac restaurantele și cantinele instituționale, care vor putea fi folosite de către beneficiarii direcți, precum unitățile de alimentație din spitale și sanatorii, căminele de bătrâni, școlile și grădinițele.
- Unitățile de cazare se închid. Excepție fac de ex. unitățile de cazare folosite în scopuri profesionale sau persoanele, care la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe se află deja într-o unitate de cazare – acestea își vor încheia sejurul început în prealabil.
- Interdicția de funcționare a unităților gastronomice din unitățile de cazare nu este valabilă dacă alimentele și băuturile sunt servite oaspeților cazați în respectivele unități de cazare.
- Este interzis accesul în unitățile de agrement, în această categorie intră mai ales: bâlciurile/târgurile, parcurile de distracție, sălile de fitness, termele, băile publice, saunele și școlile de dans, sălile de pariuri, sălile de jocuri, cazinourile, minele turistice, facilități pentru practicarea prostituției, teatrele, sălile și arenele de concert, cinematografele, teatrele de varietăți, cabaretele, locurile de joacă din spații închise, spațiile pentru paintball, muzeele, căile ferate aflate în circuitul turistic și grădinile zoologice.
- Adunările de persoane și evenimentele sunt, în principiu, interzise. Printre acestea se numără evenimentele culturale, evenimentele sportive, nunțile, aniversările, proiecțiile de film, călătoriile cu autocare sau vapoare turistice, expozițiile, congresele, expozițiile de specialitate și târgurile cu specific (târguri de Crăciun).
- Folosirea telefericelor și telecabinelor este permisă doar în următoarele scopuri: evitarea unui pericol iminent, asistența și ajutorul unor persoane aflate în nevoie, asigurarea nevoilor de bază ale vieții cotidiene, scopuri profesionale și de educație, scopul antrenamentului sportivilor de performanță.