WTM 2014: Trendurile globale in turism si calatorii

Saptamana trecuta a avut loc la Londra a 35-a editie a World Travel Market, eveniment semnalizat corespunzator si pe Turism Market .

Unul dintre evenimentele deja traditionale la WTM este lansarea raportului de trenduri globale pentru industria turistica (Global Trends Report), raport elaborat in colaborare cu Euromonitor International.

Raportul prevede directiile de dezvoltare a pietei globale de travel pentru perioada urmatoare (1-5 ani), tinand cont de evolutiile inregistrate recent. Urmareste zonele care se regasesc si in cadrul expozitional al WTM: America, UK & Irlanda, Europa, Travel Technology, Orientul Mijlociu, Africa, Global Village, Asia si India.

Desi nu e scurt deloc, va recomand sa aveti rabdare sa parcurgeti intreg raportul sau chiar sa il consultati in varianta originala, in limba engleza, pentru ca e foarte posibil sa puteti extrage idei pentru dezvoltarea de noi directii de business sau de noi modalitati de promovare. In final, veti regasi si cateva opinii personale vizavi de trend-urile enumerate.

Intrucat articolul se adreseaza in special profesionistilor din industria de travel si mai putin publicului larg, mi-am permis sa nu traduc in limba romana unele formulari, pentru a nu le altera intelesul.

Global overview

  • Turismul continua sa prospere la nivel global, numarul de turisti atingand in 2013 cifra record de 1,1 miliarde, in crestere cu pana la 5,1% fata de 2012. Cresterea pentru 2014 este estimata cu pana la 4,7% fata de 2013.
  • Incasarile din exportul de servicii turistice vor fi in crestere, gratie unei anumite categorii de turisti din Asia care cheltuiesc sume foarte mari cand viziteaza destinatii externe.
  • Serviciile de transport aerian low-cost continua sa fie sectorul cel mai de succes din bransa transportului aerian, modelul de business fiind imbratisat de catre tot mai multi dintre transportatorii de linie.
  • Tehnologia mobila influenteaza tot mai puternic turismul din punct de vedere al rezervarilor, al customer service-ului si al comportamentului consumatorului.
  • Serviciile la destinatie, caracterul customizat al serviciilor, rezervarile pe dispozitive mobile si turismul peer-to-peer vor fi principalele forte disruptive ale industriei de travel in urmatorii 5 ani.

1. America
Trend: Dezvoltarea cicloturismului in defavoarea golfului, cresterea segmentului MAMILS (Middle-Aged Men in Lycra).

  • Popularitatea golfului a atins cote maxime in SUA la inceputurile anilor 2000, cu aprox 25 milioane de jucatori, pentru ca in 2013 sa scada la 19 milioane.
  • Numarul persoanelor pasionate de ciclism a crescut de la 3,5 milioane in 2012 la 3,8 milioane in 2013 (cf unui research al Gluskin Townley Group). Ciclismul a devenit un sport de competitie pentru persoanele de varsta mijlocie (in special barbati), care reprezinta publicul principal pentru golf, conturandu-se astfel segmentul MAMILS. Extinzand acest hobby la travel, cicloturismul reprezinta o forma de turism in plina dezvoltare.
  • Pentru a sustine trendul, s-au facut investitii in infrastructura, au fost dezvoltate programe de business bike-friendly. Conform statisticilor, un cicloturist cheltuie cu cca 20% mai mult intr-un tur cu cazare fata de cheltuiala medie a unui turist obisnuit.

Consecinta: Cycling is the new tour bus

  • Cicloturismul este o forma de vacanta activa care se adreseaza generatiei X si generatiei baby boomer (cei nascuti in anii ’50). Touroperatorii vor dezvolta programe si activitati specifice cu componenta de customer service. Astfel, destinatiile noi, cum e cazul Costa Rica, pot castiga turisti daca isi dezvolta infrastructura rutiera.
  • Golful ramane interesant pentru pietele externe si creste in popularitate in zone cum este Asia, prin urmare SUA dezvolta noi strategii care tintesc turistii straini. Oferta turistica destinata jucatorilor de golf se imbogateste cu noi facilitati si stiluri de golf. Unele dintre resorturile de golf integreaza family travel-ul, oferind facilitati pentru familiile care prefera travel-ul in formula extinsa (multigenerational).

2. UK
Trend: Preferinta consumatorilor pentru unitatile de cazare de tip “poshtel” (stylish hostel)

  • Odata cu venirea crizei, s-au conturat noi modele de consum, printre care preferinta pentru serviciile low-cost, high-value travel si cazarea in unitati neconventionale/atipice. Printre cele din urma se numara hostelurile cu servicii upgradate (poshtels), care targeteaza clientii atenti la costuri, dar care cauta in acelasi timp bun gust, stil, atmosfera – servicii care concureaza oferta hotelurilor boutique. Astfel, multe dintre acestea se concentreaza pe design, ofera facilitati high-tech, restaurante, camere cu baie proprie, wi-fi.
  • Segmentul “poshtel” reprezinta o nisa in crestere in UK, multe dintre hosteluri fac investitii in design si isi dezvolta oferta de servicii. Pe de alta parte, turistii sunt incantati ca pot avea parte de experiente autentice la preturi mai mici, in contrast cu oferta de cazare traditionala.

Consecinta: Viitorul este “cheap dar chic”

  • Noile variante de cazare low-cost cresc in popularitate in randul grupurilor de seniori si in randul segmentului de business travel.
  • Segmentul de public cel mai apetisant il reprezinta grupurile de seniori 60+, urmat ca potential de generatia Y (persoane nascute in intervalul ’81-’90, adepte ale tehnologiei mobile si cu preferinte pentru branduri de designer).
  • In contextul in care in UK se previzioneaza scaderea cheltuielii/cazare pe segmentul de turism intern pana la finele lui 2018, noile oferte de cazare par castigatoare pe termen lung.
  • Noile variante pentru cazarea low-cost (hostel, poshtel, peer-to-peer) sunt tot mai competitive in ceea ce priveste serviciile si preturile si reprezinta o amenintare serioasa la adresa hotelurilor traditionale (asemanator cu ceea ce se intampla in transportul aerian).

3. Europa
Trend: Eating like Europeans

  • In Europa creste turismul peer-to-peer, in contextul in care turistii cauta un raport crescut calitate/pret, in combinatie cu experiente autentice.
  • Dupa succesul inregistrat pe componenta de cazare peer-to-peer (cazare in casele localnicilor) via website-uri precum Airbnb sau Home Away, turistii prefera tot mai mult sa ia masa cu localnicii in destinatiile pe care le viziteaza. Savurarea bucatariei locale in compania localnicilor ofera o perspectiva diferita asupra destinatiei, de unde si trendul ascendent.
  • Cateva dintre modelele de succes pe peer-to-peer dining: Eatwith.com, Bookalocal.com

Consecinta: Creste interesul pentru achizitii de site-uri de rezervari online servicii la destinatie (printre care si rezervarea meselor)

  • Se pare ca rezervarea serviciilor la destinatie va fi una dintre cele mai prolifice zone din industria turistica a urmatorilor 5 ani, determinata de dezvoltarea tendintei de a rezerva servicii (suplimentare) via dispozitive mobile, chiar pe durata calatoriei.
  • In 2014 sunt deja miscari intense vizavi de achizitionarea site-urilor de rezervare a serviciilor de masa: Priceline a cumparat OpenTable, iar TripAdvisor a achizitionat La Fourchette

4. Travel technology
Trend: Wearable electronics go mainstream

  • Electronicele care pot fi integrate in outfit (smart watch-ul Samsung Galaxy Gear sau Google Glass, de exemplu) vor deveni un instrument important (si tot mai la indemana) pentru turisti. Astfel, acestia vor fi conectati la internet pe durata desfasurarii diverselor activitati care anterior nu le permiteau sa aiba asupra lor sau sa utilizeze dispozitive mobile de dimensiuni mai mari (in timp ce fac jogging, in timp ce sunt pe bicicleta etc). Aceste tipuri de electronice le vor permite turistilor sa fie in permanenta si in timp real informati asupra serviciilor si ofertelor de travel pe durata calatoriilor, sa faca rezervari, sa beneficieze de servicii de customer care.
  • Marea provocare pentru companiile de travel o reprezinta rapiditatea cu care vor comunica cu acesti turisti permanent conectati (referitor la ofertele lor, la serviciile pe durata calatoriei, la rezervari). Castigatori vor fi cei care isi vor dezvolta tehnologia cu o arhitectura suficient de flexibila, astfel incat sa isi poata urmari clientii navigand de pe un tip de device pe un alt tip.
  • Se pare ca pana la finalul lui 2016 consumul acestui tip de electronice va deveni extrem de accesibil, cu o crestere de la 9 milioane de unitati vandute in 2013 – la 180 de milioane pana la final de 2016 (in 2015 va fi lansat Apple Watch).
  • Dintre cei care au dezvoltat deja aplicatii pentru tehnologia wearable: Expedia (notificari), Qunar (customer service, last minute hotel deals), Starwood (ghidare la destinatie). Iberia, Vueling si Air Berlin au anuntat ca pasagerii lor isi pot descarca boarding pass-ul direct pe device-urile wearable.

Consecinta: Evolutia rapida a tehnologiei cere un raspuns rapid din partea industriei de travel

  • Pentru a nu pierde teren in favoarea concurentei, companiile vor trebui sa-si adapteze strategiile in vederea targetarii consumatorilor care sunt in permanenta conectati si informati. Marea provocare este sa fi prezent si usor de accesat de catre consumatori pe durata intregii lor experiente de travel, incepand cu transmiterea de notificari si continuand cu asistenta si serviciile la destinatie, plus rezervari suplimentare pe durata calatoriei.

5. Orientul Mijlociu
Trend: Pozitionare pe design

  • Orientul Mijlociu s-a pozitionat in ultimii ani ca un hub de design – de la Beirut, care are talentul si facilitatile de productie, pana la Dubai – care dispune de resursele financiare pentru a crea mediul adecvat. Pozitionarea a fost sustinuta de evenimente cum sunt Design Days Dubai si Beirut Design Week, care au atras bransa internationala a profesionistilor de design si au influentat proiectarea unei noi fete pentru Middle East.
  • Desi pozitionarea pe design este comuna intregii regiuni, implementarea se face pe baza unui format individual, adaptat specificului fiecarei destinatii (a urmat Saudi Design Week, iar in decembrie 2014 se va lansa Bahrain International Design Week).

Consecinta: Posibila dezvoltare a hotelurilor de design

  • Cel mai probabil, castigatoare de pe urma acestui trend vor fi hotelurile de design, prin asocierea lor cu evenimente de design, cu operele designerilor locali etc.

6. Africa
Trend: Dezvoltarea turismului de surfing

  • Astazi practica surfing-ul cca 35 milioane de persoane, iar pana in 2020 numarul celor pasionati de acest sport va creste pana la 50 milioane.
  • Africa este ideala pentru vacante de aventura si surf-turism in familie. Companiile de travel sud-africane au in ofertele lor vacante pentru surfing in familie in Madagascar, Zanzibar si Mozambic. In UK exista agentii de travel nisate pe surf-turism, cu oferte in Maroc, Ghana, Africa de Sud si Mozambic, cu focus pe vacantele “surf adventure”. Africa de Sud abunda in scoli de surfing si exista planuri pentru deschiderea unui muzeu tematic.

7. Global Village (termenul “Global Village” descrie spatiul web si tot ceea ce este in conexiune cu internetul)
Trend: Hotels braggies este noul selfie

  • Desi “ selfie” a fost desemnat de catre Oxford Dictionary termenul anului 2013, acesta este devansat de mai proaspatul “braggie” – care desemneaza pozele pe care turistii si le fac odata ajunsi la destinatie in scopul de a impartasi prietenilor experientele lor de travel, intr-un interval de timp de pana la 10 minute de la sosire (poze in diverse ipostaze in camera de hotel, in imprejurimi, pe plaja etc) . Hotel braggies- pozele pe care turistii si le fac in hotel si le incarca in retele de socializare in maximum 10 minute de la sosire. 
  • Facebook comunica in 2013 ca zilnic se incarca in retea o medie de 350 milioane de poze, iar astazi aproape toate brandurile hoteliere importante sunt prezente pe platforme cum sunt Facebook, Instagram si Twitter.

Consecinta: Hotelurile dezvolta programe de recompensare ca raspuns la febra “braggie”

  • Marriott este unul dintre brandurile care a imbratisat trendul, dezvoltand un program care permite membrilor sa castige puncte in legatura directa cu comportamentul lor in social media (check-in, upload poze etc).
  • Un alt beneficiar de pe urma acestui trend poate fi sectorul de transport aerian, un exemplu este compania Qantas.

8. Asia
Trend: Rezervari de vacante pe WeChat (Weixin in chineza – cel mai mare si mai utilizat portal web din China)

  • Popularitatea comunicarii prin instant messaging creste proportional cu gradul de penetrare a telefoanelor smart, devenind un rival puternic pentru retelele de social media si pentru companiile de telecomunicatii.
  • WeChat este al doilea serviciu global de transmitere instantanee de mesaje, dupa WhatsApp si primul la nivel mondial in termeni de monetizare a notorietatii sale, prin adaugarea de servicii noi (e-comert si plati online).
  • Liderul pietei de travel din China comercializeaza deja prin intermediul WeChat servicii de transport aerian, pe cale ferata si oferte pentru grupuri. Low-cost-ul Spring Airlines si-a lansat in aprilie 2014 un serviciu WeChat, prin care permite utilizatorilor sa-si rezerve zboruri, sa faca check-in, sa verifice statusul zborurilor si sa comunice cu departamentul de customer service.

Consecinta: Instant messaging va depasi social media

  • Avand in vedere cresterea rapida a rolului pe care il au serviciile de comunicare la nivel global, este o chestiune de timp pana cand companiile de travel le vor integra in business-ul lor pentru customer service, rezervari si plati, asa cum au facut-o anterior cu social media.

9. India
Trend: Dezvoltarea serviciului de rezervare online pentru transportul pe cale ferata

  • Calatoria cu trenul este cel mai popular mod de transport in India, iar rezervarea de bilete online a cunoscut o crestere cu 300% din martie 2013 pana in martie 2014.
  • In afara agentiilor locale de travel care fac rezervari pentru turistii interni care nu au acces la internet, retailerii de travel online au integrat serviciul de online rail booking pe site-urile lor.
  • Dezvoltarea serviciului de rezervari online de catre Compania Indiana de Cai Ferate (CICF) are drept scop contracararea competitiei zborurilor low-cost care opereaza pe cateva rute cheie.
  • Intrucat cel mai popular mod de a accesa internetul in India este utilizand device-uri mobile, CICF a dezvoltat o aplicatie pentru booking, mersul trenurilor (inclusiv status in timp real), iar din 2013 se pot rezerva bilete de tren si utilizand telefoane mobile fara acces la internet, via sms.

Nota personala

Evident, acest raport nu constituie biblia turismului pentru urmatorii ani, luam din el ceea ce ni se potriveste si adaptam specificului pietei.

Printre altele:

  • O agentie care face incoming si targeteaza piata Statelor Unite (sau chiar destinatii traditionale din Europa Occidentala) e pacat sa nu-si dezvolte programe de cicloturism pe care sa le comercializeze de sine statator sau sa le integreze in pachete cu tematica complementara sau compatibila (circuite, de exemplu). De altfel, m-am bucurat sa gasesc la WTM in standul Romaniei o agentie de turism care are deja in dezvoltare dar si la vanzare programe de cicloturism (si) pentru piata britanica.
  • Agentiile (mai mult sau mai putin traditionale) care au in dezvoltare proiecte de booking online pentru pietele externe, pe principiul ca “online-ul este viitorul” ar fi bine sa-si reconsidere planurile de bataie si/sau termenele de implementare, pentru ca de fapt “mobile-ul este prezentul”. Pe de alta parte, nu e de neglijat nici integrarea in platforma de rezervari online a agentiei a site-urilor pentru rezervarea de servicii la destinatie (servicii de masa, evenimente locale). Sau, in cazul mai fericit, identificarea unor site-uri existente de acest gen si preluarea lor in portofoliul agentiei.
  • Hotelurile care au cu ce sa se laude pot amenaja locuri speciale pentru sesiuni foto destinate “hotel braggies”, astfel incat sa faca mai usoara activitatea in sine. Si, evident, este recomandabil sa dezvolte programe de recompensare pentru turistii pasionati de social media (un masaj gratuit, o bautura gratuita etc), care pot fi o forma deloc costisitoare de promovare in timp real.
  • Companiile care construiesc hoteluri/hosteluri/pensiuni de capacitati mai mici sau investesc in modernizarea unora deja existente pot integra in strategiile lor trendurile “poshtel” si “peer-to-peer dining” (utilizand resurse locale), renuntand astfel la comportamentul de tip “me too”.
  • Daca as fi agentie de booking online din top 3, m-as uita la gradul de penetrare pe care il au ceasurile smart in Romania si, daca cifrele suna bine, mi-as dezvolta pana la final de 2015 o aplicatie pentru acest tip de tehnologie, astfel incat sa targetez nisa restransa a celor care sunt permanent conectati si informati.
  • Daca as viza piata chineza (fie ca si companie, fie ca autoritate nationala pentru turism), m-as imprieteni mai mult cu WeChat si as investiga comportamentul consumatorului chinez, astfel incat sa-mi pot dezvolta strategia potrivita de comunicare/recrutare de potentiali turisti.

Credit foto: World Travel Market

Tags : Andrada Crangusspecialisti in turismtarg de turism
Andrada Crangus

The author Andrada Crangus

4 Comments

  1. Foarte adevarat. O idee care sa sustina acest lucru ar fi dezvoltarea unui site de peer-to-peer eating (eating with locals) in care sa se regaseasca ofertele de masa ale localnicilor care gestioneaza pensiuni turistice.

Leave a Response