Turismul si reducerile

claudio-schwarz-purzlbaum-zKT64MtVKQ0-unsplash (1)

Iata un subiect pe care tot vroiam sa il abordez si in sfarsit i-a venit randul. Profit si de un articol din ziarul Capital, un articol la care am fost invitat sa imi dau cu parerea din postura de marketer al unei agentii de turism.

Bun, hai sa intram in subiect.

Stim cu totii ca turismul reprezinta o industrie cu margini de profit extrem de mici, mai ales daca ne referim la agentiile de turism care sunt practic niste intermediari de servicii. In aceeasi timp, observam “ofensiva” siteurilor de reducere care au inceput practic razboiul preturilor la nivel inalt in toate domeniile. Personal, sunt total impotriva reducerilor mari si a promovarii acestora  mai ales ca uitam sa mai promovam destinatiile si serviciile, dar si pentru ca lupta trebuie sa se dea in calitate si in creativitate.

In articolul din Capital gasim cateva declaratii ale reprezentatilor siteurilor de reduceri dar si ale unor oameni din turism care socotesc acest gen de colaborare ca fiind mai mult o forma de publicitate si mai putin una de vanzare. E si normal sa fie asa daca ne gandim la comisioanele siteurilor de reduceri care pot ajunge si la 25-30%, in conditiile in care media comisionului unei agentii de turism ajunge la 10%. Daca ne gandim macar teoretic ca, overall, oferta trebuie sa fie si cu 50% mai mica decat cea de pe piata, putem spune ca aceste pierderi controlate sau nu ale agentiilor sau hotelierilor, se pot considera cheltuieli de marketing? Pentru mine asta este singura explicatie logica.

Daca mergem pe teoria unei strategii de marketing folosita de marketeri prin astfel de siteuri, va spun foarte raspicat ca nu  cred ca acest gen de comunicare este si eficient. De ce? Din simplul motiv ca in cazul in care brandul tau nu dispune de o notorietate importanta insa esti ales datorita preturilor foarte mici, iti garantez ca data viitoare cand vei incerca sa vinzi la tarife normale, cei care te-au preferat initial te vor evita fara discutie pentru ca ar fi chiar fraieri sa cumpere acelasi produs de doua ori mai scump de la tine cand stiu ca s-a putut si la jumatate. Ma indoiesc ca procedand asa, cineva ar putea finanta pe termen mediu si lung afacerea platind practic reducerile din propriul buzunar.

Concluzionez si spun inca odata, ca lupta se poate da pe alte fronturi, pentru ca razboiul preturilor nu face altceva decat sa scada calitatea serviciilor si sa duca la o lupta de guerilla intre agentii.

Credit foto: unsplash.com

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: madalin mancila

3 Comentarii

  1. Văzând unele oferte nici nu știu dacă sunt de încredere. Având în vedere că știu ce se întâmplă în agențiile micuțe care nu au niciun fel de garanție a pachetului vândut, nu cred că m-as risca să plătesc o astfel de excursie.

Leave a Reply