Trei Tipologii Umane. Cum sa le vorbesti pe ¨limba lor¨

De multe ori in Evenimente ne intalnim cu situatia in care suntem in concurenta cu mai multi competitori pentru acelasi client. Si, la fel ca in Publicitate, suntem invitati la un pitch (pentru cine nu e familiar cu termenul gasiti explicatii aici ).

Si in cadrul acestui pitch, avem de facut o prezentare. De locatie, concept de eveniment, etc. Cum vom face aceasta prezentare? Avem in vedere faptul ca poate o vor analiza 2-3 persoane de decizie ? Stim sa ne adresam fiecaruia chiar daca nu ii cunoastem personal ?

De multe ori, raspunsul este din pacate, NU. Prezentarile nu sunt profi, nu ating toate punctele cheie si nu vorbesc pe limbajul tuturor.

O sa incerc sa fac o scurta prezentare a celor trei tipologii umane principale, folosindu-ma de notiuni din NLP (programare neuro lingvistica) si din psihologie. Sunt notiuni de baza ce ne vor duce catre concluzia clara ca fiecare folosim cu preponderenta alte canale senzoriale, iar cel care face prezentarea, sustine un pitch sau un speech ar trebui sa stie sa se raporteze la toate.

Au fost sistematizate cinci sisteme de reprezentare senzoriala: Vizual, Auditiv, Kinestezic, Olfactiv si Gustativ (Abreviate ca VAKOG). Ele sunt puntea intre sinele nostru si realitate. Aceste sisteme sunt folosite atat la nivel extern cat si intern, astfel cele mai folosite sunt:

  •  Sistemul vizual – extern – cand privim in jurul nostru; intern cand ne amintim imagini;
  •  Sistemul auditiv – extern – ascultam un speech, ascultam muzica; intern cand ne amintim vocile persoanelor cunoscute sau cand purtam un dialog interior cu noi insine;
  •  Sistemul kinestezic – extern, tot ce tine de miscare, senzatii termice sau tactile; iar la nivel intern, amintirea acestor senzatii;

Fiecare dintre noi suntem croiti pe un anumit sistem senzorial, cei mai multi evident ne descriem ca un cumul al tuturor. Dar exista totusi niste trasaturi tipice:

  •  Persoanele preponderent vizuale se vor exprima folosind foarte des expresii gen: a vedea, a citi, a vizualiza, a se uita, a ilumina, clar, descriu culori, perspectiva, imagine.
  •  Persoanele preponderent auditive vor folosi mai des cuvinte ca: a auzi, a spune, sunet, a suna, muzica, a armoniza, a verbaliza, a dialoga.
  •  Cei cu preponderenta in sistemul kinestezic se va manifesta prin cuvinte ca: a prinde, a simti, concret, a atinge, a se potrivi, cald, rece.

Cel mai raspandit este stilul vizual (65% din oameni), urmand apoi cel auditiv (30%) si la sfarsit stilul kinestezic, adica cei care percep mai degraba miscarile, senzatiile, gusturile si mirosurile (5% din oameni).

Asadar la un pitch ar fi bine sa stim sa ne raportam catre stilurile tuturor ce pot fi factori decizionali.

Exemplu concret: intr-o prezentare a unei destinatii gen Jamaica pentru un incentive, pe langa descrierea pe text a locatiei si facilitatilor acesteia, pe tipul vizual il atingem si mai bine cu fotografii cat mai expresive, pentru auditiv un fundal sonor cu muzica tipic jamaicana ar fi foarte atractiv, iar pentru kinestezic eventual niste suveniruri din Jamaica, suveniruri pe care intentionam sa le dam participantilor; acestea sa fie deja pregatite, astfel kinestezicului sa ii dam concretul, sa il poata tina in mana, simti, etc. Agentiile profi de Publicitate merg la pitch cu o intreaga recuzita, totul pentru a stimula cat mai mult potentialul client si pentru a-i face perceptia concretizarii evenimentului prin ei ca si furnizori, cat mai puternica.

Si voi sfarsi cu ce ar trebui de fapt sa fie inceputul 🙂

Sa cream starea necesara pentru a fi NO. 1:
Fotografia:

Muzica motivationala  iar pentru concret, va rog inca putina rabdare, vine si asta, curand, totul cu pasi mici 🙂

Credit foto: unsplash.com

Tags : Izabela Glomnicu
Izabela Glomnicu

The author Izabela Glomnicu

Leave a Response