Saptamana Haferland: festival ajuns la a sasea editie

Acum 6 ani incepeau cu 5 sate.

Festivalul a crescut si anul acesta, la editia a sasea, sunt 10 sate care fac parte din Saptamana Haferland – eveniment care in 2018 urmeaza tema mestesugului sasesc si are loc in perioada 2-6 august.

Am participat cu drag in ultimii doi ani la festival iar cand am aflat tema editiei de anul acesta am spus ca trebuie sa merg si de data asta.

Zilele trecute a avut loc conferinta de presa in care s-a anuntat festivalul asa ca vin cu vesti noi si cu o recomandare: mergeti la festival daca vreti sa vedeti cum reinvie o comunitate – cea saseasca.

Ca in fiecare an, festivalul urmeaza o tema bine stabilita. Daca acum doi ani tema a fost cea a familiei, anul trecut tema a fost “gastronomia locala” iata ca in acest an aceasta este “mestesugul sasesc”.

Festivalul isi propune sa ii implice pe turistii veniti in satele sasesti in activitati cat mai interesante pentru toate varstele: ateliere de mestesuguri, activitati pentru copii, concerte de jazz si de muzica clasica in bisericile fortificate, proiectii de film, spectacole de teatru, plimbari cu bicicleta, caruta sau tractorul, expozitii de arta, muzica si dansuri, brunch-uri cu preparate locale si deja celebrul bal sasesc.

Ne bucuram ca de la an la an festivalul creste si ca atrage turisti de toate varstele, din toate zonele tarii, ba chiar din afara Romaniei. Suntem mandri ca am contribuit la incurajarea turismului in satele sasesti si vrem sa ne implicam in continuare pentru ca mestesugurile si traditiile din Haferland sa faca parte din istoria vie a Romaniei”, a declarat Michael Schmidt, presedintele fundatiei cu acelasi nume si initiatorul festivalului.

In Transilvania avem multe sate ce inca pastreaza traditiile si mestesugurile traditionale. Chiar daca sasii au plecat din Romania in anii ’90 se pare ca au mai ramas cativa care duc traditia si numele mai departe.

Poate te intrebi ce legatura are Transilvania cu numele “Saptamana Haferland”. Ei bine, in traducere, “haferland” inseamna “tara ovazului” iar numele ii vine de la faptul ca localnicii obisnuiau sa cultive ovaz in aceasta zona datorita climatului mai aspru. Aceasta zona se intinde de la Rupea pana la Sighisoara.

An de an festivalul inglobeaza sate si activitati noi in programul sau. In cadrul festivlaului fiecare sat se ingrijeste de activitatile ce au loc pe teritoriul sau.

In 2018 satele participante sunt: Crit, Saschiz, Rupea, Viscri, Cloasterf, Mesendorf, Archita, Roades, Homorod, Bunesti. Ca si element unic ce merita mentionat, anul acesta vioara Stradivarius Elder-Voicu ajunge in Haferland pentru un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu in Biserica Fortificata din Crit, pe 4 august, ziua principala a festivalului.

Programul detaliat al festivalului il gasesti in imaginea de mai jos insa cel mai bine retine siteul oficial pentru ca acolo va fi programul updatat la zi.

Din ce am observat pana acum se pare ca o mare parte din experienta anului trecut (si aici ma refer la gastronomia locala) se va pastra pentru ca in fiecare zi gasim in program bunatati traditionale sasesti. In plus, sunt foarte curioasa de atelierele de mestesuguri care vor fi deschise catre public. Important: accesul la festival este gratuit insa cei ce doresc sa participe la anumite activitati (ex. ateliere) sau la mesele traditionale trebuie sa se inscrie in avans si sa achite o taxa ce difera in functie de fiecare activitate in parte. Detalii si inscrieri se pot obtine pe email de la office@fundatia-michael-schmidt.org sau telefon 0742 222 452.

Organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt sustinuta de Fundatia Adept, Vecinatatea Femeilor din Saschiz, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia Tabaluga si Asociatia Nowero Rupea si-au propus sa promoveze nu doar satele sasesti, ci si comunitatea si pe cei care duc mai departe traditiile sasesti in materie de olarit, brodat, pictat sau alte activitati specifice zonei.

Astfel, daca nu ai inca planuri pentru perioada 2-6 august este timpul sa iti faci. Sau, in cazul in care vreunul din turistii cu care interactionezi cauta o experienta autentica te invit sa ii recomanzi cu drag festivalul Saptamana Haferland. Inca ceva: daca vrei sa participi la festival mai mult de o zi recomand sa faci rezervare din timp pentru cazare. Deja stiu ca s-au ocupat o buna parte din cazarile din zona si, din experienta anilor trecuti sa stii ca multi dintre vizitatorii care au venit la Saptamna Haferland au fost cazati chiar si in Sighisoara si in Brasov. Chiar daca multi au stat ceva mai departe de satele sasesti feedbackul general a fost unul pozitiv 🙂

Primele cinci editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans peste 15.000 de participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si Germania. In 2018 sunt asteptati peste 6000 de participanti.

Ce zici, ne vedem la Haferland?

Festivalul este organizat de Fundatia Michael Schmidt ce are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Editia din acest an a festivalului este organizata cu sustinerea sponsorilor Rompetrol, Remarul 16 Februarie, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, Selgros, Aqua Carpatica si Domeniile Sâmburești, Hochland, Ursus, Bavaria Tour și Schaeffler Romania și a partenerilor Muzeul Astra Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei, Icon Arts și Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Tags : Carmina Nitescueveniment in turismRomania
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response