Noutati la cursurile IATA- Social Media for Travel Industry

Cand vine vorba de educatie in turism nu pot sa nu ma gandesc ca pregatirea de specialitate trebuie sa fie continua.

Asa cum spuneam intr-un articol mai vechi, degeaba faci doar facultatea si consideri ca ai suficienta pregatirea din moment ce lucrurile se dezvolta permanent si, cel putin in turism, un an nu mai e la fel ca altul.

Pregatirea continua face diferenta intre un om care isi doreste doar un job si unul care vrea o cariera, un om care vrea sa aduca ceva nou in ceea ce face.

Daca ar fi sa ma gandesc ce cursuri de specialitate exista pe turism la noi in Romania as avea relativ putine variante. Ma gandesc totusi acum la cursuri internationale la care avem acces.

Cursurile IATA au ramas si vor fi in continuare un punct de referinta in ceea ce priveste pregatirea de specialitate. Mi-am facut un obicei din a urmari noutatile pe care le pun ei la dispozitie celor care cauta pregatire continua in turism.

Cu toate ca majoritatea cursurilor oferite de IATA sunt legate de aviatie, in ultimul timp am observat cateva cursuri noi si la sectiunea Travel & Tourism, lucru care ma bucura tare mult.

Conform noii grile de cursuri IATA, au aparut cursuri precum:

  • Serving the travel customer
  • Social Media for the travel industry
  • Tourism essentials
  • Tourism: next generation

In comparatie cu traditionalul curs IATA Foundation (daca lucrezi in turism de ceva timp e imposibil sa nu fi auzit de acest curs, el fiind esential pentru agentiile acreditate IATA), aceste cursuri sunt mult mai light as putea spune. Sunt cursuri de scurta durata care pun accent pe aprofundarea unei anumite ramuri din turism.

Dintre toate cursurile cel mai interesant mi se pare Social Media for the Travel Industry. Asa cum social media a castigat teren in mai toate domeniile, ma bucur ca exista si un curs pe turism care sa abordeze aceasta tema.

Cursul este disponibil in mai multe limbi (engleza, franceza, spaniola si araba) iar in numai 25-30 ore de curs afli cum stau lucrurile din punct de vedere social media in turism. Este un curs scurt dar de efect. Este bine de stiut faptul ca acest curs poate fi facut la distanta iar examenul poate fi dat online.

In ceea ce priveste social media in turism mi-ar placea sa existe cursuri si la noi in Romania, cursuri in care sa se prezinte exemple concrete de campanii social media facute de companii de turism romanesti. Stiu ca in prezent sunt relativ putine companii de turism care fac cu adevarat social media, insa cred din tot sufletul ca exista loc de dezvoltare pe acest domeniu.

Tu ce crezi legat de acest lucru? Ar merita sa faci un curs de social media pe turism? Daca acesta s-ar organiza in Romania(un curs de un weekend sau de 3 zile in Bucuresti de exemplu), ai participa? Ce asteptari ai de la un astfel de curs?

Ma ajuta mult parerea ta asa ca hai sa discutam putin despre acest lucru. Eu sunt tare curioasa cand va lua amploare social media pe turism la noi.

PS: Si pentru ca tot vorbeam de social media pe turism, reamintesc faptul ca pe 10 aprilie are loc una din cele mai mari conferinte dedicate turismului, Social Media & Mobile Strategies.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescusocial media in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

8 Comments

  1. Categoric. Faptul ca turismul romanesc recunoaste sau nu valoarea social media este complet irelevant. Social media a devenit extrem de importanta, si asta de multa vreme, cel putin pentru calatori. Asa ca pentru cei din turism care o iau in consideratie de-abia acum, wake up and smell the coffee. Turistii au site-urile lor unde va comenteaza fie ca vreti, fie ca nu. Si multi turisti isi fac vacanta singuri dupa recomandarile de pe TripAdvisor si alte portaluri asemanatoare.

    Un singur exemplu personal: acum cativa ani in iulie ne pregateam un grup mai mare de adulti si copii sa plecam in Tunisia pentru doua saptamani. Cand ne-am hotarat in sfarsit asupra statiunii si hotelului, am cumparat pachetul. La o ora de la cumparare, suna agentia cum ca nu ni s-au confirmat camerele la hotelul pe care l-am vrut noi si ca ne dau un altul. Prin contract aveau dreptul la asa ceva dar pe internet evaluarile hotelui ales de ei erau de toata groaza, asa ca m-am repezit la agentie sa cer inlocuirea lui. Initial au refuzat. Intr-un tarziu ne-au dat totusi alt hotel, nu inainte de a face – eu – un scandal considerabil. A meritat. Hotelul final a fost foarte bun si am avut o vacanta frumoasa.

    Cat de norocosi am fost cu adevarat s-a dovedit in noiembrie, cand agentia de turism a fost data in judecata de un grup de 25 de familii care au avut nefericirea sa-si petreaca o vacanta de cosmar fix la hotelul de care am fugit noi. Agentia a pierdut procesul si a platit despagubiri ruinatoare clientilor. Daca nu era social media si daca nu interveneam la timp, am fi ingrosat randurile acestor clienti si banii ca banii, dar vacanta nu ti-o da nimeni inapoi si amintirile neplacute nu ti le sterge nimeni.

    Hotelul groazei nu mai figureaza in oferta lor dar daca-i intrebi, oamenii agentiei continua sa regrete ca au taiat hotelul de pe lista pentru “fitzele clientilor” si sa sustina ca “la fiecare control al nostru hotelul a fost impecabil” si “doar n-o sa credem ce scriu oamenii pe internet”. No, nu credeti, va costa…

  2. Sunt de acord, este absolut necesar un astfel de curs si in Romania, si de ce nu ar fi daca in alte tari se organizeaza… As participa si acest lucru ar face-o si multi altii, mai ales cei care lucreaza de ceva vreme, si cum ati spus si dumneavoastra, care vor sa faca cariera si nu vor doar un job. Cel mai mult m-ar interesa cursul si examenul on-line,ar presupune mai putine cheltuieli (bani, timp). Sunt curioasa sa vad cand se lanseaza si in Romania.

    1. Buna, Marina,

      Poti face acest curs aici: http://ott.travel/iata-social-media-for-the-travel-industry.aspx

      OTT a intrat pe piata din Romania prin RTT (www.recrutare-turism.ro). Cursul este online, diploma IATA la absolvire, tarife preferentiale.

      Additional Info:
      The course is studied online for an authentic experience offering flexible and self-paced learning. The total course duration is between 25 and 30 hours.
      An online exam is available at the end of the course study to assess your knowledge of the course theory on social media, networking and selling. A practical project assignment is also required to earn the course certificate which will ask you to produce and submit an online company profile.

      Succes

  3. De curiozitate pe cine ati trimite la asemenea cursuri – marketing, PR, serviciu clienti?

  4. Buna! Sunt interesat in a urma cursul de ticketing Amadeus; am accesat diferite pagini dar informatiile gasite sunt destul de neclare. Ar putea cineva sa m-ajute in acest sens? Multumesc!

Leave a Response