Pregatirea de specialitate in turism

Sunt foarte multe agentii de turism in Romania. Mult mai multe decat in alte tari. In plus, majoritatea sunt touroperatoare sau cel putin asa isi spun.

In afara nu se intampla acelasi lucru. Acolo sunt cativa mari touroperatori care fac touroperare in adevaratul sens al cuvantului. Acestia sunt cunoscuti in toata lumea si fac turism de calitate. Am sa denumesc numai cativa: Thomas Cook, TUI, Dertour. Cu siguranta am auzit toti de ei. De ce? Pentru ca sunt profesionisti, si-au dorit mult, au investit mult (aici nu ma refer numai la partea financiara), iar astazi sunt pe buzele tuturor.

In Romania toate agentiile de turism vor sa aiba programe proprii dar sa vanda si de la altii. Cei care au activitate de touroperatori in Romania si au pachete proprii nu se multumesc sa vanda numai prin agentiile partenere asa cum ar fi normal, ci vor sa vanda si direct. In acelasi timp majoritatea agentiilor de turism de la noi nu se focuseaza catre o anumita zona a turismului si nu dezvolta programe diferite de ale altora. Astfel pe piata din Romania exista cateva tipuri de programe turistice pe care le gasesti peste tot si atat.

Din pacate noi, in Romania, nu avem nici notiunile de business de afara si nici rabdare pentru a construi ceva. O licenta de turism se ia destul de usor, insa un business in turism nu se dezvolta la fel de usor 🙂

Pe langa pregatire si viziune ai nevoie de dorinta de a reusi si de curajul de a face tot ce este necesar pentru a creste. Lucrurile nu vor fi intotdeauna roz, insa daca iti doresti ceva cu adevarat si esti dispus sa faci anumite compromisuri, vei reusi. Mai mult, ai nevoie sa te dezvolti si sa ai ceva care sa te diferentieze de ceilalti. Numai asa poti iesi in evidenta si te poti face cunoscut.

La baza unui business de succes in turism sta nu numai viziunea si dorinta ci si munca eficienta si de calitate. Pentru a avea performanta in business trebuie sa ai si oameni pregatiti alaturi de tine, specialisti in turism. A fi specialist intr-un anumit domeniu inseamna sa cunosti piata, sa lucrezi in domeniul respectiv dar sa te si perfectionezi continuu. Si, cel mai important: sa fii pasionat de ceea ce faci!

In Romania sunt multe cursuri de turism, cursuri prin care te poti specializa pe ramura dorita din turism, insa cele pe care le consider cele mai complexe sunt cursurile IATA. Cu siguranta am auzit toti de cursul IATA  Foundation, acel curs de a carui diploma avem nevoie pentru a obtine acreditarea IATA (bineinteles, aceasta nu este singura diploma de care avem nevoie pentru aceasta acreditate, insa acesta este alt subiect).

IATA are insa mult mai multe cursuri disponibile la sectiunea “Travel & Tourism”. Grila cursurilor s-a mai schimbat de-a lungul vremii insa vreau sa prezint putin programul cursurilor IATA Travel & Tourism asa cum era acum 2 ani cand am urmat si eu 2 dintre aceste cursuri:

  • IATA Foundation: curs basic format din 13 module. Este un fel de introducere in turism, foarte bine structurata si complexa.
  • IATA Consultant: curs de aprofundare in special pe ticketing
  • IATA Stepping into Management: curs de introducere in management. Un curs ce mi-a deschis viziunea fata de domeniul turismului si care mi-a dat posibilitatea sa studiez turismul asa cum se face in afara Romaniei.
  • IATA Senior Management: este un curs pentru managerii de top

Urmand acest program ai o viziune mult mai larga asupra a ceea ce se poate face in turism atat in Romania cat si in afara. Cursurile IATA au avantajul de a fi recunoscute international si de a-ti arata cum se face turism si in alte colturi ale lumii. Avand la baza macar unul din aceste cursuri vei vedea turismul cu alti ochi, vei fi mai pregatit pentru orice iti apare in cale.

Pentru mine cursurile IATA au fost o experienta unica deoarece aici am aprofundat multe notiuni si tot aici am ales si ramura in care m-am specializat.

Astazi IATA ofera o gama mult mai larga de cursuri, unele dintre ele sunt facute in parteneriat cu Harvard University iar la finalul lor se obtine o diploma de la Harvard. Pe masura ce trece timpul, atat cursurile cat si paleta de oportunitati in turism se schimba.

Este important sa fim specialisti in ceea ce facem si este si mai important sa lucram alaturi de alti specialisti in domeniul nostru. Astfel putem crea valoare si, in timp, putem schimba imaginea turismului in una mai buna.

Turismul este un domeniu pe cat de frumos pe atat de vast. Mereu va fi ceva interesant de descoperit, mereu se va putea crea ceva inedit. Tu esti pregatit indeajuns in acest domeniu?

Sa presupunem ca maine deschizi un business in turism. Cum ai proceda?

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismCarmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

23 Comments

  1. e o mica diferenta, carmina. ai punctat bine faptul ca lipseste notiunea de business aici. n-as generaliza, dar e destul de corect. cu toate astea. sa nu ne comparam cu alte hotare.
    gandeste-te ca multe “simulatoare” de agentie de turism de la noi pana la urma se confrunta cu multe probleme interne. lipsa de coordonare, tratarea clientilor pe ultima suta de metri… nu cred ca poti compara merele cu semintele de dovleac.
    frustrarea cea mai mare la noi se duce la client. de ce?
    as indrazni sa spun ca lipseste un sistem coerent. si ma opresc aici inainte sa dau exemple.

  2. Asa este Radu, lipseste notiunea de business insa acest lucru se poate indrepta. Stiu ce probleme sunt in agentii, insa cred ca si in afara exista “probleme interne” dar care sunt rezolvate altfel tocmai datorita faptului ca businessul este luat mult mai in serios(si poate pentru ca sistemul este mult mai bine pus la punct).
    Din pacate la noi sunt multe agentii care vor doar sa vanda(pe termen scurt), fara a se gandi la calitatea pe care o ofera si la nevoile clientului. Stiu ca piata este dificila in acest moment, insa eu zic ca se poate corecta si acest lucru in timp. Este nevoie de oameni buni(si avem oameni buni), insa si de dedicare si decizii corecte.
    Eu cred ca e mai bine sa vinzi un serviciu de calitate si sa ii arati clientului diferenta. Astfel te va tine minte si va reveni tocmai pentru ca te-a interesat confortul si siguranta pe care a avut-o el. Mai avem mult de lucru pana a ajunge in punctul in care este cu adevarat apreciat acest lucru, insa daca vrem sa fim cu adevarat profesionisti eu zic ca merita efortul.

  3. Interesant post si sunt anumite puncte care pot deshide o discutie mai larga. Am sa incerc in primul rand sa raspund la intrebarile din post. Daca sunt pregatita in acest domeniu? Cred ca niciodata nu esti pregatit indeajuns in acest domeniu, un adevarat profesionist in turism nu face un curs sau studi de orice fel si deja e pregatit. Profesionistul sau specialistul se dezvolta in timp si isi actualizeaza continuu si in mod constant cunostintele, dearece acestea se schimba in timp sau apar noutati in domeniu. Cum as proceda daca maine mi-as deschide un business in turism? Simplu, as incerca sa-mi satisfac clientii, sa contribui intr-un mod pozitiv la experienta sa ca turist. In schimb despre afirmatia “Cei care au activitate de touroperatori in Romania si au pachete proprii nu se multumesc sa vanda numai prin agentiile partenere asa cum ar fi normal, ci vor sa vanda si direct.”, nu stiu, chiar crede-ti ca Romania ar trebuie sa faca lucrurile cum se faceau in trecut in occident?. Ma explic, majoritatea turoperatorilor din occident vand pachete turistice partenerilor si direct clientilor. Daca calatoresti in tarile din occident vezi din ce in ce mai multe agentii Thomas Cook si TUI deschise la public. In alte tari se face altfel, turoperatori au propiile agentii cu vanzare directa dar sub un alt brand. Sectorul turistic in occident s-a integrat vertical destul de mult in ultimii ani. Din pacate agentiile traditionale si turoperatorii la nivel mondial au probleme grave datorita lipsei de viziune si de strategie pe termen lung care a lipsit in ultimii ani. In acest moment la nivel mondial sunt doua tipuri de agentii de turism, cele care au ca strategie reducerea costurilor si o competitie bazata pe preturi si altele care si-au facut temele dinainte de criza, care au aportat valoare clientilor sai si i-au fidelizat. Piata din Romania e diferita si e normal sa fie asa, deoare e o piata destul de tanara si intr-un stadiu de dezvlotare incipienta. In occident au experienta de decenii, atat agentiile de turism cat si clientii care isi cunosc foarte drepturile. Si legislatia in domeniu este mult mai buna si asta datorita experientei acumulate in tot acest timp. Avem foarte multe de invatat de la ei atat din ce au facut bine cat si din greselile lor.

  4. si aceste cursuri IATA se fac numai in bucuresti nu ? si presupun ca si costa pe masura.eu urmez acum cursul de agent de turismsi ghid national la Thr Consulting Group din Constanta,ce ma sfatuiesti dupa ce termin acest curs…sa il fac si pe cel IATA FOUNDATION ?

  5. Buna Camelia. Cursurile IATA se pot face la distanta. Gasesti mai multe detalii pe http://www.iata.org/Pages/default.aspx la sectiunea Training- daca decizi sa faci cursul direct la IATA Montreal va trebui sa te ocupi singura de inscriere si plata.

    Daca vrei sa faci cursul IATA Foundation recomandarea mea ar fi sa il faci la zi deoarece este multa materie si sunt si multe date “tehnice”. Din cate stiu eu, ANAT organzeaza aceste cursuri. Intra pe http://anat.ro/cursuri.html pentru a vedea urmatoarele date ale cursurilor. Poti alege sa faci cursul la distanta daca nu esti din Bucuresti.

    Succes!

  6. Da..cu siguranta voi face la zi,am gasit pe site-ul anat toate informatiile mai putin pretul,dar voi suna la nr de contact.Multumesc mult !

  7. Cursurile IATA Foundation si Consultant te pregatesc in special pentru pozitia de agent de turism si ticketing si sunt complexe, bine structurare, cu informatii si exemple interesante. Insa pentru cei interesati de acest domeniu consider ca urmarea unei facultati sau a unui masterat de profil, precum cea din cadrul A.S.E-ului – Facultatea de Comert, Specializare Turism iti poate oferi o pregatire mai temeinica si vasta in domeniu.

  8. Dar cum ramane cu pregatirea in turism, facultate de specialitate, cursul IATA Foundation, dar zero experienta in domeniu? In cazul acesta ce se poate face? pentru ca peste tot aud “ai facut degeaba acel curs, e irelevat” si evident nimeni nu se incumeta sa acorde o sansa cuiva care vrea sa castige experienta, dar evident, poate trebuie sa vii cu ea de acasa, asa vad ca functioneaza agentiile de la noi.

    1. Corina, orice curs pe care il faci te ajuta. Poate nu imediat insa nu va fi niciodata degeaba.
      Si eu am auzit lucruri de genul “ai facut cursul IATA degeaba” insa nu e asa. Poate ca nu fac ticketing in acest moment insa cursul IATA m-a ajutat sa invat alte lucruri decat se predat la noi, m-a ajutat sa imi formez o viziune asupra turismului din afara granitelor Romaniei.

      Experienta insa este definitorie daca iti doresti o cariera in acest domeniu. Poti incepe cu o perioada de practica sau internship tocmai pentru a incepe sa acumulezi experienta. Ca sa faci practica intr-o agentie este nevoie de deschidere din ambele parti: a persoanei care vrea sa faca o practica si a agentiei de turism respective.

    1. Adryana, TUI colaboreaza cu Romania. Este prezent prin intermediul TUI Travel Center care are 60 de agentii in Romania.
      Ce ai auzit tu cred ca se refera la promovarea Romaniei ca si destinatie. Aici mai este de lucru, asa este

    2. Carmina, anul trecut am mers in Kusadasi prin TUI, cu agentia Eximtur.Pretul a fost f. mic.Anul asta asa ni s-a spus, ca TUI refuza sa ne mai vanda pachete turistice, lucru spus si de alta agentie, Karma Travel.Deci ceea ce spun am aflat de la surse sigure.Pacat, erau preturi mici.Iti mai spun doar atat, asteptam pret pt noi de la Eximtur si mi s-a spus ca a incercat la TUI dar ei nu mai vor sa le dea bilete.

  9. Buna!
    Sunt interesata de efectuarea unor cursuri Amadeus sau Worldspan si Dertour.Cine le organizeaza,cand incep,care este durata lor si ce pret au.
    Multumesc!

    1. Elena, cursurile acestea sunt organizate de fiecare companie in parte. Ia legatura cu fiecare dintre ele pentru a vedea conditiile de participare.

  10. Bună, trăiesc în Spania de când eram mică si vreau sa merg la facultate în România, sa cunosc mai bine si limba si țară. Aici in Spania (si in mai multi țări din Europa) poți sa studiezi la facultate un grad universitar de turism, dar am tot cautat si am văzut ca în România nu exista așa ceva. Ce facultăți pot sa studiez? Mulțumesc.

  11. Ambra, avem si in Romania facultate de turism in cadrul ASE-ului. La ASE in Bucuresti gasesti "Facultatea de business si turism". Gasesti mai multe informatii aici: http://www.comert.ase.ro/ Sau, daca doresti o alta forma de invatamant in afara de facultate sa stii ca exista o multime de cursuri de calificare si specializare pe turism pe care le poti face si vei echivala informatia cu cea din facultate.

  12. Mulțumesc foarte mult Carmina!
    Si unde pot sa caut ce alte grade pot sa studiez? Si daca ar putea sa fie in Timișoara sau Arad ar fi și mai bine.

    Si ceva foarte important, nu știți daca mi.ar trebui ceva documente, sau sa fac un examen pentru a intra, sau unde pot sa ma informez pentru toate astea.
    Mulțumesc din nou.

  13. Fiecare universitate are facultatile ei si regulile ei pentru a intra. Trebuie sa verifici la fiecare in parte.

    Din pacate in Timisoara sau Arad nu stiu ce universitati sunt insa sunt sigura ca la o cautare pe google vei gasi raspuns in acest sens.

Leave a Response