Malev, faliment sau strategie?

malev

Vestea falimentului companiei maghiare a  luat prin surprindere foarte multa lume nu prin faptul ca s-a produs, ci mai mult pentru viteza cu care a avut loc. Practic, intr-o saptamana am auzit zvonul, dupa care negarea, dupa care posibilitatea de a se intampla, dupa care am auzit de sprijinul guvernului ungar si intr-un final, oprirea tuturor operatiunilor. O situatie extrem de neplacuta in special pentru pasageri dar si pentru agentiile de turism care au emis bilete Malev si care vor inregistra pierderi importante. Acest aspect ma face inca odata sa subliniez importanta agentiei de turism in organizarea vacantei fiecaruia dintre noi, pentru ca toti pasagerii care au cumparat biletele de la operatorul maghiar au sanse foarte mici sa isi recupereze banii, pe cand toti cei care au biletele emise printr-o agentie de turism vor avea parte de o consultanta extrem de importanta in conditiile date.

Vorbeam zilele trecute cu un amic si intamplator imi povestea de vacanta pe care urmeaza sa o petreaca la Helsinki si cum a ales in ultima clipa sa ia biletele de avion, culmea, Malev, de la o agentie de turism chiar daca le-a gasit cu 10 EUR mai scumpe decat de la compania aeriana. Relaxarea cu care imi povestea, mi-a dat de inteles ca nu era pus la curent cu falimentul Malev. Evident ca l-am atentionat, chiar cu riscul de a-i strica ziua, insa l-am felicitat pentru optiunea aleasa, chiar daca a facut-o doar pentru ca era colaborator al agentiei respective si a considerat ca e ok sa cumpere totusi de la partenerii sai sacrificand astfel cei 10  EUR suplimentari.

Pana vom afla insa ce se va intampla cu pasagerii ramasi in pom, pentru ca in aer nu mai e cazul, identificam, iata, marele castigator al acestei prabusiri financiare. Evident, este vorba de operatorul low cost, Wizz Air, maghiar la randul sau.

Cu un market share superior chiar si Tarom-ului in Romania, conform ultimelor statistici,  Wizz Air are inca o sansa de a-si consolida pozitia de lider cu ajutorul falimentului Malev dar si ajutata, paradoxal, de mutarea operatiunilor de pe Baneasa pe Otopeni.

Cum traim in vremuri de criza iar toate lucrurile ne sunt suspecte, astept cu mare interes sa vad daca acest faliment faciliteaza intr-un fel sau altul preluarea Malev de catre o alta companie, iar astfel sa vedem o noua miscare strategica pe piata.

Nu cred ca vom astepta prea mult.

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: madalin mancila

5 Comentarii

Leave a Reply