Cred ca nimeni nu mai are vreun dubiu in prezent asupra faptului ca evenimentele M.I.C.E (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) au un rol strategic in dezvoltarea unei organizatii.
In incercarea de a obtine cat mai multe beneficii in urma organizarii evenimentelor interne, unii Manageri de Resurse Umane si-au asumat un rol important, daca nu chiar strategic, de a ajuta la construirea si implementarea acestor evenimente.
HR-ul aduce cu adevarat valoare business-ului atunci cand reuseste sa alinieze directia de management a resurselor umane cu strategia companiei.
Ca si exemplu, in 2014, o cercetare realizata de Centrul pentru Organizatii Eficiente – SUA, ce a inclus companii de genul Unilever si Sony Entertainment – a ajuns la concluzia ca HR-ul are o contributie semnificativa “alocand mai mult timp, buget si expertiza in a evalua tendintele recente care au impact si potential pe dezvoltarea organizatiilor¨.
Din acest motiv, un adevarat lider HR trebuie sa participe activ in planificarea evenimentelor interne.
Dar pe de alta parte, exista si alte studii care arata foarte clar faptul ca din punct de vedere strict operational, departamentele de HR nu au expertiza necesara pentru a organiza logistic astfel de evenimente.
Un studiu al Universitatii Cornell identifica faptul ca “managementul operatiunilor si managementul resurselor umane sunt domenii cu activitate separata¨. Deci, cand vine momentul de a decide asupra unei locatii sau logisticii unui eveniment intern corporate, managerii HR o iau ca pe o adevarata provocare. Asadar, a externaliza organizarea M.I.C.E. catre terti care sunt specializati pe acest domeniu, devine cumva o decizie logica.
In acelasi timp, reusita HR-ului din organizatie de a identifica finalitatea unui eveniment devine insasi premisa organizarii acestuia. Cu ajutorul unui HR manager care isi cunoaste foarte bine atat colectivul de colegi cat si strategia de business si de resurse umane, un Event Planner din industria MICE are o perspectiva completa asupra cerintelor evenimentului, venind apoi cu cea mai potrivita solutie pentru acesta.
Astazi, situatia in care Managementul Evenimentelor conlucreaza cu Managementul Resurselor Umane devine o conditie sine qua non pentru o organizatie, cu scopul mutual de a alinia strategia de business cu politicile de talent management.
Prin evenimentele M.I.C.E, dinamice, complexe si pline de provocari, HR-ul isi poate amplifica rolul strategic de management al resursei umane, canalizarea ei pe KPI-urile organizatiei, motivare, incentivare, iar Event Planner-ii, printr-o buna relatie cu HR-ul vad mai mult decat un simplu brief de eveniment, pot ajunge sa citeasca printre randuri, intra putin in interiorul organizatiei pentru a o intelege mai bine, iar rezultatul nu poate fi altceva decat un eveniment reusit, deci un succes pentru ambele parti implicate.
Pentru ca activitatea efectiva a Event Plannerilor este destul de putin cunoscuta in agentiile de turism (chiar si in cazul celor care au departamente de organizare evenimente), zilele acestea punem la punct un eveniment care va veni in ajutorul celor care doresc sa afle mai multe despre ce face un Event Planner. Stai pe aproape, detaliile vin pe 11 februarie!
Credit foto: unsplash.com