Fitur 2015: semnele recuperarii

Duminica s-a incheiat si editia din acest an a targului de turism de la Madrid. In fiecare an incerc sa fiu prezenta la acest targ, in special in ziua de joi, care este ziua cu cea mai mare afluenta de participanti din zilele dedicate publicului profesionist. 

Prima mea oprire a fost la standul Romaniei. Designul standului a fost acelasi de anul trecut, cu doar cateva schimbari in decor pentru promovare.

Accentul in acest an a fost pus pe turismul activ, natura, Maramures si manastirile din Moldova. Primaria municipiului Cluj-Napoca, o prezenta destul de frecventa la acest targ, a participat si in acest an. Iar numarul companiilor prezente a fost destul de mare. Standul a avut o pozitie buna in pavilionul dedicat Asiei si Europei. Am vorbit pe larg anul trecut in articolul despre Fitur 2014 cu privire la parerea mea despre participarea la acest targ a Romaniei. Si mi-o mentin pentru ca, cel putin la prima vedere, nu au fost noutati in acest an.

Faptul ca Romania a repetat standul nu este un lucru rau, mai ales ca are o pozitie buna, un design placut, cu mult spatiu. Aceasta a fost deja a cincea editie a targului la care particip si sunt destul de familiarizata cu el.

Majoritatea destinatiilor au repetat standurile de anul trecut, cateva chiar participa cu acelasi stand din 2010, cand am participat eu prima oara. Majoritatea incearca sa atraga vizitatorii profesionisti cu punctele lor forte: cafeaua la standurile tarilor din America de Sud, oferta culinara la standurile destinatiilor spaniole si extragerile de calatorii gratuite pentru a obtine cat mai multe date pentru viitoarele campanii de promovare.

In acest sens, mi-a atras atentia in acest an initiativa Portugaliei, cu masina de selfie-uri, care iti ofera posibilitatea sa te fotografiezi avand ca fundal un peisaj din Portugalia, la alegere. Poza era scoasa imediat la imprimanta si trimisa pe adresa ta de e-mail. Nu am putut sa nu observ numarul mare de vehicule prezente la targ, de la autobuzele firmelor de transport sau de cityseeing, la masinile companiilor de inchirieri, pana la moticiclete si chiar o masina de Formula 1 la standul CatalonieiMadridul a optat de asemenea pentru promovarea sportului – desigur, sportul rege, Fotbalul, cu cele doua echipe, Real Madrid si Atletico Madrid, ca protagoniste. Anul acesta nu au mai fost organizate rutele pentru bloggeri, dar mai multe destinatii si companii au trimis invitatii presei si bloggerilor pentru a participa la evenimentele organizate de ei la stand. Acesta este unul dintre lucrurile care inca ii lipseste Romaniei, comunicarea in afara standului, inainte si in timpul targului.

O noutate importanta la editia din acest an la targ a fost sectiunea Fitur Shopping. De fapt, a fost dedicat un singur pavilion turismului de shopping si medical, Fitur Shopping si Fitur Health. In acesta erau prezente companii specializate in aceste doua ramuri a turismului. Iar OMT a organizat aici prima Conferinta Internationala a Turismului de Shopping.

Printre temele abordate la aceasta conferinta au fost:

  • Shopping-ul ocupa deja locul al treilea in randul motivatiilor de a calatori pentru turistii din intreaga lume.
  • Importanta oferirii de experiente turistilor pentru destinatii. Destinatiile de shopping date ca exemplu au fost: Italia, Kuala Lumpur (Malaezia) si Viena. S-a pus in special accentul pe Viena, care prin faptul ca a creat complexe comerciale in palate si castele, ofera experiente unice turistilor.
  • Importanta pietei chineze, care reprezinta 30% din turistii care calatoresc pentru a face shopping, si este pe primul loc in ceea ce priveste cheltuielile pe turism, potrivit OMT.
  • Companiile care se dedica turismului trebuie sa fie constiente de importanta lor in lantul valoric al turismului. Aceste companii vand produse atat locuitorilor cat si turistilor. Este important sa existe o colaborare intre aceste companii si sectorul public.
  • Marcelo Molinari, directorul departamentului M.I.C.E. al companiei Value Retail a vorbit despre activitatea companiei sale si importanta promovarii destinatiilor pentru ei. Value Retail este o companie care are 11 centre comerciale de outlet de lux, pe care le numeste “villages” in intreaga lume, dar majoritatea se afla in Europa. Majoritatea clientilor sai provin din tarile din afara Europei, adica turisti. Prin urmare, este foarte important pentru ei sa promoveze destinatiile pentru a atrage clienti. De aceea, compania face parte din majoritatea organizatiilor importante de turism din lume,  ca OMTWTTC, dar si din agentiile de promovare locala, ca cele din Madrid si Barcelona. Si el a subliniat importanta colaborarii in industria turismului, nu doar cu administratia publica, dar si cu ceilalti actori din sector.

Anul acesta Fitur a atras un numar mai mare de vizitatori ca in anii precedenti.

Acest lucru era vizibil in primul rand in numarul mai mare de companii care au participat cu standul propriu in pavilioanele dedicate organismelor de promovare a destinatiilor. In al doilea rand, a mai fost si imbulzeala, care devenea mai mare in zona in care lantul spaniol de hoteluri Room Mate prezenta “cel mai mic hotel din lume”, un hotel construit intr-un container cu toate facilitatile, chiar si o mica sala de gimnastica. Acest lucru mi-a fost confirmat de cativa dintre cei care au participat cu standul propriu la acest targ. Acestea sunt semne ale recuperarii, dupa ce de cativa ani numarul vizitatorilor la Fitur a tot scazut.

Cu toate acestea, criza a lasat urmele ei. Spatiul alocat targului este mai redus, in principal din cauza absentei a unor mari companii ca Orizonia si Transhotel, care au dat faliment si a caror standuri ocupau mari suprafete la targ.

O alta schimbare este modul de participare la targ. Cu exceptia celor care vin pentru prima data la targ si care dedica mai mult timp vizitarii targului, vizitatorii frecventi incearca sa eficientizeze la maxim timpul petrecut aici. Este mult mai greu ca in anii precedenti sa te intalnesti cu cineva daca nu ai deja programata o intalnire.

A fost o editie interesanta cu mai mult optimism. Sper sa pot reveni si in anii urmatori la acest targ. Puteti vedea mai multe fotografii de la targ accesand acest link.

Credit foto: arhiva Vasilica Maria Margalina

Tags : specialisti in turismtarg de turismVasilica Margalina

Leave a Response