In Viena se traieste BINE

viena_2587-Edit

Proaspat intors de la Viena, orasul meu preferat, nu puteam omite un articol pe tema asta. Surprinzator poate, articolul de fata nu are nicio legatura cu Pietele de Craciun pe care le-am vizitat sau cu alte obiective turistice de acolo ci cu un subiect spre care tindem fiecare dintre noi. Anume, sa avem o calitate a nivelului de trai extrem de ridicat iar daca se poate la noi in tara, cu atat mai bine.

Cum inca suntem departe totusi de bucuria unei vieti linistite si prospere, am sa-mi concentrez atentia catre top 10 orase din lume, fruntasele acestui capitol.

Asadar, conform Ziarului Financiar, primele 10 orase din lume cu cea mai buna calitate a vietii sunt:

1. Viena
2. Zurich
3. Auckland ( Noua Zeelanda)
4. Munchen
5. Vancouver
6. Dusseldorf
7. Frankfurt
8. Geneva
9. Copenhaga
10. Berna

Deduc din topul acesta ca “visul american” este mai mult un mit 🙂 iar Europa ramane lider in ciuda crizei financiare.

Daca e sa ne legam si de turismul primelor 10 din clasament, putem observa ca in majoritatea lor acesta este foarte bine dezvoltat. Desi nu este un criteriu determinant, ne dam seama ca cine stie sa faca turism bine, ofera localnicilor un trai de viata mai bun din simplul motiv ca vin multi bani din afara tarii, locuri mai multe de munca, dezvoltarea constanta a orasului etc.
Faptul ca Viena este in top ma surprinde pe deoparte si ma bucura pe de alta. Organizarea de care dau dovada nemtii sau austriecii ii propulseaza constant in varful topurilor. Trecand peste partea cu educatia, care este fundatia dezvoltarii lor, seriozitatea si focusul catre dezvoltare vor face intotdeauna diferenta.

De exemplu in Viena s-au renovat peste 5 mii de cladiri vechi continand aproximativ 250 000 de apartamente oferind un confort sporit locuitorilor sai dar si ocazia premiului ONU pentru urbanism.
Germania primeaza prin calitatea aeroporturilor dar mai ales prin calitatea serviciilor publice pe care le ofera.

Acum ca am in fata acest top, ma gandesc serios sa le iau pe rand si sa testez macar pentru cateva zile realitatea. Recunosc ca in Noua Zeelanda sau Vancouver nu o sa pot ajunge prea usor insa sunt pregatit cu rabdare 🙂

In speranta ca acest articol nu va duce cu gandul la comparatia dintre Bucuresti si orasele din top, inchei cu convingerea ca in urmatorii 50 de ani vom aparea si noi ca un loc unde se poate trai bine sau macar cu un nivel de stres cat mai redus si cu mai multe zambete pe strazi. Pana atunci insa, va urez sa va bucurati de Sarbatorile ce se apropie.

Credit foto: CalinStan.com

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: madalin mancila

6 Comentarii

  1. Foarte interesant!! Se pare ca aceasta calitate a vietii este direct proportionala cu libertatea pe care o au cetatenii sai. Adica cu cat administratia publica intervine mai putin in economie si in viata oamenilor cu atat creste mai mult calitatea lor de viata. Acum inteleg ce vroia sa spuna profesorul meu de economie cand ne-a spus ca majoritatea locuitorilor din Elvetia daca-i intrebi cine este la ei prim-ministru, habar n-au si asta pentru ca viata lor nu este afectata de cine ocupa aceasta functie. Si vad ca Elvetia ocupa pozitii bune in acest clasament.

Leave a Reply