Despre experienta mea cu portalurile de joburi

Nu, nu este prima data cand folosesc site urile de profil pentru angajari, dar este pentru prima data cand scriu despre asta si cand am fost afectata de aceast experienta.

Partea buna:

  • costuri directe mai mici decat taxele de recrutare ale unei agentii, dar mai mari decat costurile angajarii prin recomandari;
  • interfata simpla, usor de folosit pentru ambele parti, recrutat si recruiter;
  • facilitati tehnice destul de interesante ( filtrare CV uri, mini interviuri, avertizari de tot felul, posibilitate de cautare dupa multe criterii – desi as mai adauga usor cateva noi si foarte folositoare)

Partea mai putin buna:

  • imposibilitatea de a filtra candidatii aplicanti
  •  imposibilitatea de a avea control asupra lor
  •  imposibilitatea de a masura gradul lor de ” potrivire” cu o anumita pozitie
  • imposibilitatea de a masura din start gradul lor de seriozitate si de motivatie in obtinerea unui job (oricare ar fi el, nu neaparat cel promovat de noi)

Sigur nimeni nu poate face toate acestea din start cu rata de succes de 100%, dar ma bucur ca dupa 3 ani de lucru intr-o firma de recrutre nisata, pot spune cu mana pe inima: 80% dintre candidatii nostri sunt mai buni, mai atenti, mai seriosi, mai motivati, mai pregatiti.

Am folosit de multe ori portalurile de joburi: din pozitie derecruiter pentru compania a carui angajata eram, din pozitie de angajator pentru firma noastra, o singura data din pozitie de candidat si, de cateva ori, din pozitie de recruiter pentru firma noastra de recrutare. De fiecare data, nevoile si asteptarile mele erau diferite: sa demonstrez ca nu sunt oameni suficienti in piata in acel moment, sa verific daca munca facuta pana acum era suficienta sau nu, sa gasesc intr-adevar oameni potriviti etc.

Pentru noi ca si firma de recrutare, postarea de anunturi pe aceste portaluri tine de o strategie potrivita momentului. De aceasta data de exemplu, avand nevoie de vorbitori de limbi europene destul de rare, si inca la un nivel avansat, chiar nativ, am considerat ca vizibilitatea maxima este foarte importanta. Nu sunt atat de aroganta incat sa spun ca un portal de joburi nu iti da vizibilitate in domenîul nostru. Am postat anuntul… Am avut sute de aplicanti, am selectat putin peste 10, am vazut la interviu putin peste 5 ( restul s-au pierdut pe drum, metrou etc), am dat la propriu afara din birou 2 persoane, am avut schimburi de multe multe mailuri cu impresii si injuraturi ( unilaterale) cu oameni care tineau mortis sa vina la interviu, desi noi le explicam ca nu indeplinesc minimul de cerinte.

Le multumesc celor care au ajuns la noi in acest complex proces de recrutare si care au dat dovada de respect si intelegere a lumii in care traim. Este deja mare lucru. Sper ca unii dintre ei sa fie si angajati de catre noi. Ei sunt deja prietenii nostri si ies, evident din discuitie.

Revin cu ideea ca ma bucur din suflet sa pot afirma cu responsabilitate ca 99% din cei care ajung la noi la interviu, aplicand direct la joburile noastre, sunt constienti de ceea ce vor, fac o mica cercetare inainte, daca nu stiu ce pas sa faca in cariera lor, ne cer sfatul si nu dau cu banul.

Cei mai multi oameni neseriosi, plecati cu sorcova, greu de plasat oriunde, neplacuti ca si conversatie, au fost cei pe care i-am “descoperit” pe portalurile de joburi.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismcariera in turismconsultant de turismconsultanta in turismOana Diaconu Tigaurecrutare turismspecialisti in turism

4 Comments

Leave a Response