Facebook este una dintre cele mai utilizate retele de socializare de catre companii la nivel mondial.
Cei peste un miliard de utilizatori activi la nivel mondial justifica prezenta companiilor pe aceasta retea de socializare.
Si companiile romanesti, prin prezenta lor pe Facebook, pot avea acces la acest numar de clienti potentiali, dintre care peste 6 milioane doar in Romania (conform ultimelor date publicate de Facebrands.ro).
Dar sunt putine companiile care reusesc sa foloseasca cu succes potentialul acestei retele de socializare. De ce? Pentru ca sunt putine companii care inainte de a aborda aceasta retea de socializare, dedica timp pentru a cunoaste resursele pe care aceasta le pune la dispozitie companiilor, a intelege cum socializeaza oamenii pe Facebook si ce tip de continut consuma potentialii sai clienti.
Eu recomand companiilor sa urmeze urmatorii 10 pasi:
1. Stabilirea obiectivelor
2. Definirea strategiei de continut si storytelling
Despre acesti primi doi pasi am mai discutat in articolul Ce trebuie sa contina un Social Media Marketing Plan si voi reveni asupra lor in articolele viitoare.
3. Adapteaza-ti logo-ul companiei la Facebook (coperta, fotografia de profil si banner 100X80).
Este un pas foarte important, pentru ca acestea reprezinta identitatea companiei. Daca nu le vei adapta la marimea acceptata de Facebook, acesta nu va aparea complet si corespunzator pe pagina companiei si va afecta identificarea brandului de catre fani.
4. Creaza pagina oficiala (aceasta se creaza accesand urmatorul link facebook.com/pages/create).
Probabil aproape toti cei care avem un cont pe Facebook am primit la un moment dat invitatie de la o companie care doreste sa ne adauge ca prieteni. Eu am primit mai multe invitatii de acest tip de la companii de turism din Romania. Un pas gresit care duce de cele mai multe ori la inchiderea contului de catre Facebook si o irosire a resurselor companiei.
Facebook ofera posibilitatea companiilor sa fie prezente prin Pages, ale caror resurse sunt diferite de conturile de persoane fizice: numar ilimitat de fani (fata de numarul maxim de 5.000 de prieteni pe care-l poate avea o persoana), posibilitatea de a crea anunturi si oferte si un instrument de date statistice. Totusi doar persoanele care au conturi de Facebook pot crea o pagina de companie.
5. Publica continut
Inainte de a incerca sa atragi fani la pagina ta de Facebook trebuie sa publici continut conform strategiei pe care am definit-o la pasul 2 si care sa atraga interesul vizitatorilor.
6. Promovarea paginei sau continutului specific, prin diferitele instrumente pe care Facebook ni le pune la dispozitie si resurse externe: publicitate, invitarea prietenilor, continut, widgets, etc.
7. Acceseaza http://facebook.com/username si inregistreaza numele paginii.
8. Implementeaza Social Plugins pe site-ul tau.
9. Realizeaza actiuni de marketing.
10. Masoara, masoara, masoara (Statisticile Facebook, Google Analytics, chartbeat, etc.).
Pagina noastra facebook.com/AcademiaDeTurismOnline a crescut foarte mult vizitarea http://www.antrecalba.ro.