Sunt consultant de turism.
Cand mi-am ales o cariera in domeniul turismului stiam ca vreau sa lucrez intr-un domeniu frumos, in care sa ma simt in largul meu si sa am parte de multe calatorii. Eram pregatita, ce-i drept, pentru mult mai multe iesiri din birou, pentru mai multe calatorii.
Vremea a trecut, calatoriile au venit si ele insa au trecut destul de repede in comparatie cu timpul petrecut la birou. Si am invatat sa cunosc altfel o destinatie. Am invatat sa privesc cu ochii unui consultant mai degraba decat cu ochii unui calator.
Sa fie oare bine acest lucru? Raspunsul ar fi “si da si nu”.
De ce este bine sa cunosti o destinatie cu ochii unui consultant de turism:
- atentia ta este indreptata spre lucrurile utile pe care i le poti transmite unui potential client
- esti atent la confortul si serviciile pe care le gasesti acolo
- cauti sa cunosti hotelurile/pensiunile/unitatile de cazare pentru a le putea recomanda cat mai corect si complet
- esti atent la serviciile oferite de unitatile de cazare, de restaurantele din zona
- esti atent la lucruri precum: distanta dintre hotel si plaja sau centrul orasului (depinde aici de tipul de destinatie; in general esti atent la distanta intre locul in care stai si punctul principal de atractie al zonei), tipul activitatilor disponibile in zona
- cauti sa stii daca in zona sunt magazine pentru shopping (ai deja multi clienti interesati de acest lucru si trebuie sa stii sa raspunzi la intrebarile legate de shopping)
- cauti un exchange office, o banca sau un oficiu postal
- afli ce este de vizitat in zona si care este programul obiectivelor turistice respective
- afli care sunt excursiile optionale din zona, cat costa fiecare si cui ii este potrivit fiecare tip de excursie
- esti atent in general la serviciile pe care le poti oferi tu ca si consultant de turism unui potential client
- esti atent sa cauti orice care are legatura cu confortul pe care il poti oferi unui client
Ce se pierde atunci cand privesti numai prin ochii unui consultant de turism si uiti ca poti fi si tu calator?
- autenticitatea locului pentru ca nu cauti sa o cunosti, fiind prea preocupat de serviciile pe care le-ar putea dori un client
- atunci cand esti atent la servicii si mai putin la emotii nu vei putea transmite unei persoane cum se va simti la fata locului
- lucrurile, activitatile si locurile traditionale din zona
- cand esti atent doar pe serviciile oferite si pe confort pierzi din experienta pe care o poate trai o persoana in destinatia respectiva
De 4 luni de zile nu am mai avut munca de birou. De cand sunt freelancer mi-am propus sa calatoresc mai mult, sa experimentez mai mult si sa impart cu cei din jur cate putin din experienta mea. Lucruri pe care le-am indeplinit.
Mi-am continuat activitatea de consultant de turism insa mi-am indreptat atentia asupra companiilor de turism si mai putin asupra potentialilor turisti carora sa le recomand vacante.
Astazi fac altfel de consultanta. Sunt constienta de lucrurile pe care nu le puteam vedea si experimenta stand intr-un birou. Sunt constienta ca oamenii isi doresc emotii si experiente traite si vreau sa le ofer acest lucru. Direct sau prin intermediul companiilor de turism carora le ofer consultanta.
Cred ca una din partile cele mai frumoase ale freelancing-ului este faptul ca m-am redescoperit pe mine si am inceput sa fiu din nou calator.
Am descoperit cum este sa iti doresti lucruri simple cum ar fi sa vizitezi o casa traditionala intr-un anumit loc si sa iei masa acolo, fara sa te gandesti la ce mananci, la cum sunt facute mancarurile, etc. M-am pus in locul clientului obisnuit si am trait exact ca el.
Mi-am dat seama ca atunci cand stateam in spatele unui birou si cautam cat mai multe informatii pentru a oferi servicii mai bune nu faceam tocmai ce trebuie. Si aceste informatii sunt importante insa pierdeam esentialul: cum isi doreste o persoana sa se simta in vacanta respectiva, ce isi doreste sa experimenteze si cu ce vrea sa se intoarca din vacanta.
Vacanta este momentul acela in care cu totii suntem relaxati, avem simturile ascutite la maxim si vrem sa TRAIM cat mai intens. Vacanta este una din perioadele cele mai importante din an pentru ca in acest timp ne bucuram cu adevarat de lucrurile pe care le intalnim si pe care le testam. Facem altceva decat in mod obisnuit si avem tendinta sa comprimam timpul pentru a ne bucura cat mai mult.
Astazi sunt un calator cu ceva experienta de turism in spate si lucrurile sunt si mai frumoase datorita acestui lucru.
Astazi pot recomanda o destinatie din cu totul alt punct de vedere decat o faceam acum jumatate de an de exemplu.
Si totul se datoreaza fatului ca mi-am dorit sa fac altceva, sa ofer ceva in plus celor din jur si am facut lucrul acesta.
Astazi fac consultanta pentru turisti dar si pentru companiile de turism. Ii invat pe cei care lucreaza cu mine (companii de turism) cum pot fi diferiti in activitatile pe care le fac si cum pot atrage si fideliza niste clienti oferindu-le experiente mai degraba decat servicii.
Activitatile mele s-au diversificat foarte mult in ultimele luni, am invatat o multime de lucruri, am calatorit aproape saptamanal, am inceput sa organizez eu calatorii tematice (cum este #FotoExpeditia, tabara de fotografie care are loc in luna octombrie) si am inceput sa ofer servicii de consultanta pentru companiile de turism.
Vrei sa inveti si tu sa privesti lucrurile altfel? Sa te pui in locul clientului tau si sa afli ce isi doreste? Ai avea succes mai mare in special cu clientii pe care doresti sa ii fidelizezi.
In zilele urmatoare iti voi spune cum poti invata si tu sa faci lucrurile altfel decat ai facut-o pana acum. Stai pe aproape.
Credit foto: unsplash.com
Bun artilol – si totusi am o intrebare interesanta. Stiu romanii sa fie relaxati in vacanta? In ultimii 5 ani am calatorit in multe locuri unde turistii romani erau printre cei mai agitati turisti din hotel. 50 de secunde petrecute la coada la bar pentru a servi o bere era pentru unii o eternitate pe care o petreceau vociferand, in timp ce turistii straini erau calmi si linistiti. O plimbare cu bicicleta sau cu barcuta este sinonim cu pierdere de timp si bani, iar o excursie intr-un sat traditinal o extravaganta. Foarte putini stiu sa se bucure cu adevarat de o vacanta, de privelistea unica a fiecarui loc, de meniul specific fiecarei tari. Cu timpul se va schimba situatia, dar e un proces de durata.
Ai dreptate, Adrian, cand spui ca sunt multi turisti romani care nu vor sa fie relaxati in vacanta. Si de aici tot felul de “probleme” precum asteptattul la coada sau “inutilitatea” anumitor activitati de relaxare sau culturale.
Pe de alta parte exista si oameni care stiu sa aprecieze astfel de activitati. Acei clienti ii poti fideliza tocmai prin oferirea de servicii diferite. Nu pe cei care abia asteapta sa “gaseasca ceva” ca sa aiba motiv de discutie (care din pacate sunt destul de multi).
Eu unul am o alta parere, total diferita, ai spus " atunci cand esti atent la servicii si mai putin la emotii nu vei putea transmite unei persoane cum se va simti la fata locului" nu ai cum sa sa transmiti nimanui cum se va simti, cel mult ii poti povestii ce ai simtit tu trecand prin anumite locuri, pentru ca exista riscul sa va impresioneze lucruri diferite si de aici si trairile sunt altele.
Dar este doar o parere a mea si o putem mult timp.