La jumătatea lunii noiembrie te invitam la un eveniment online despre Republica Moldova ca și destinație turistică. Evenimentul a avut loc online pe Zoom și a fost transmis live și pe Facebook în data de 25 noiembrie 2021, iar astăzi revin cu câteva impresii care sper să îți fie de folos.
Evenimentul a fost dedicat agențiilor de turism, touroperatorilor, ghizilor, companiilor de organizare evenimente, creatorilor de conținut și tuturor celor care sunt interesați de a dezvolta programe turistice în Republica Moldova și mă bucur că cu această ocazie am văzut că au participat o mulțime de oameni de turism pe care îi cunosc din industrie. Dacă nu ne-am văzut demult offline, iată că măcar online am reușit să ne adunăm.
Mă bucur totodată că am aflat câteva lucruri noi despre destinația Republica Moldova și despre diferitele tipuri de experiențe de călătorie ce pot avea loc aici. Până în prezent am cunoscut Republica Moldova ca și destinația viticolă și i-am admirat pentru acest tip de turism de nișă care în România încă nu este la fel de cunoscut (însă lucrurile au început de 2 ani de zile să se schimbe și la noi, în bine; însă despre acest subiect voi scrie cu altă ocazie). Pe lângă turismul viticol, însă, în Republica Moldova poți avea o mulțime de experiențe de călătorie în natură (caiac, stand up paddle, camping, birdwatching, biking, parapantă), poți admira viața rurală și te poți bucura de experiențe culinare autentice. În acest sens las mai jos câteva lucruri reținute de la speakerii evenimentului, informații care sper să îți fie de folos.
Primul discurs al evenimentului a fost ținut de Natalia Țurcanu, Director Executiv ANTRIM. Natalia a împărtășit câteva detalii generale despre cine este ANTRIM – Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova, cu ce se ocupă și ce tipuri de companii de turism pot fi membre în Asociație, a povestit despre produsele turistice dezvoltate până în prezent și despre planuri de viitor.
Totodată Natalia a povestit despre acreditarea Safe Travels și faptul că până în prezent în Moldova există 21 de companii ce au primit această acreditare, dar și despre faptul că în 2020 Drumul Vinului Moldovei a fost premiat în categoria Destinație Turistică Culturală Durabilă 2020 în cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN), precum și că vinaria Château Vartely a primit premiul pentru “Cea mai originală practică în oernoturism” în cadrul concursului internațional organizat de ITER VITIS. La final, Natalia a menționat noua platformă moldova.travel unde poți descoperi Moldova în imagini înainte a ajunge la fața locului.
Următorul discurs a fost o scurtă intervenție a lui Sergiu Prodan, Ministrul Culturii din Republica Moldova care a dorit să se alăture evenimentului pentru a sublinia faptul că turiștii trebuie plăcut surprinși odată ajunși în destinație, pe lângă îndeplinirea așteptărilor de călătorie. Totodată a propus transformarea bibliotecilor din diferite orașe din Moldova în puncte de informare turistică tocmai pentru a veni în ajutorul vizitatorilor, aceștia putând fi îndrumați către experiențe inedite în fiecare regiune a Moldovei.
Veronica Tomescu de la Winetours Moldova a continuat cu o prezentarea unui traseu turistic de 5 zile ce cuprindea atât vizitarea orașului Chișinău, vizite la unele dintre cele mai cunoscute crame (Cricova, Milestii Mici, Purcari, EtCetera, Castel Mimi), degustări de vin, vizitarea Muzeului frumuseții și participarea la un atelier specific, vizită la Orheiul Vechi și la mănăstirile rupestre, vizită în Tiraspol. Turul prezentat a fost numai unul din cele pe care agenția de turism le organizează, companiile de turism din România care doresc un altfel de tur organizat putând să facă solicitări directe pentru oferte personalizate.
Și pentru că tot vorbim de Moldova iar turismul viticol este foarte prezent aici, următorul speaker a fost Diana Vieru de la Castel Mimi. Aceasta a prezentat istoria Castelului și a povestit cum a supraviețuit acesta vremurilor trecute și cum s-a transformat în una din cele mai frumoase destinații viticole din lume. Am fost de mai multe ori la Castel Mimi, dintre care prima dată în 2015 când Castelul încă era în restaurare și pot confirma cele spuse de Diana. Ce am reținut din discursul ei este și faptul că acest castel este unul din cele 15 cele mai frumoase monumente arhitecturale din industria vinificatiei. Dacă nu ai fost încă la ei ar fi bine să nu ratezi o vizită cu prima ocazie. Pe lângă vinuri, cei de la Castel Mimi sunt recunoscuți și pentru experiențele gastronomice pe care le oferă. În plus, Castelul beneficiază și de 7 căsuțe pentru cazare, iar pe timp de vară, de o piscină (singura din Republica Moldova cu muzică subacvatică).
După spuneam, Republica Moldova este mai mult decât o destinație viticolă, acest lucru fiind confirmat de către Sergiu Iliescu de la SUP Moldova, furnizor de excursii cu stand up paddle board, aceasta fiind una din cele mai atractive modalitate de a ieși pe apă. Nu am încercat acest sport până acum în Moldova însă din ce am văzut pe harta prezentată sunt mai multe zone în care se poate face stand up paddle, așa că pentru cei care iubesc sporturile de apă iată o activitate numai bună de încercat în Moldova.
Ideea de sporturi de apă a fost întărită de Alex Guțaga de la Kayaking Tours. Acesta a prezentat ideea experiențelor de vacanță în natură în care te poți bucura de plimbări cu caiacul, cu stand up paddle, cu bicicleta, dar și de ture de hiking și alte experiențe în natură. Tot el a povestit și despre turismul rural și posibilitatea de a fi cazat într-un loc diferit în fiecare seară, precum și de a gusta din bucatele Moldovei așa cum sunt făcute ele la ele acasă.
Petru Costachi de la agenția de turism Moments & Travel a continuat apoi cu câteva idei de tururi organizate în zona de Sud a Moldovei, zona mai puțin vizitată despre care mă bucur că am aflat câte ceva. A vorbit astfel despre localitatea Cantemir, “cel mai tânăr oraș al Moldovei”, despre Cahul și Comrat, despre cramele și ospitalitatea de aici, despre unică fermă de cai din Moldova, despre Muzeul Pâinii și multe alte locuri ce așteaptă a fi descoperite.
După atâtea prezentări de tururi, a sosit rândul reprezentanților unităților de cazare să își spună povestea. În acest sens au fost prezente două unități de cazare: o pensiune și un hotel de business.
Liliana Buzilă de la Agropensiunea Casa Verde situată în zona Orheiul Vechi a povestit cum au fost începuturile agropensiunii (aceasta datând din 2005 și fiind una dintre primele pensiuni din Republica Moldova) și cum s-au axat pe a pune în valoare frumusețea locală, tradițiile și aromele inconfundabile ale mâncărurilor de aici. Pentru că e adevărat, atunci când mergi în Moldova trebuie neapărat să încerci bunătățile locale făcute în inima satelor ce și-au păstrat cu grijă și astăzi tradițiile.
Cristina Țurcanu de la Courtyard by Marriott Hotel a povestit apoi despre primul hotel de 4* de talie internațională care a fost deschis în Chișînău, aducând cu această ocazie în discuție posibilitatea organizării de evenimente corporate aici. Deschis în 2019 și situat la 5 km de centrul orașului Chișinău, hotelul dispune de 120 de camere, mai multe săli de conferință și restaurante fiind potrivit pentru cei ce își doresc un confort sporit atunci când vin in Chișinău.
Evenimentul s-a încheiat cu propunerea de organizare a unor produse turistice regionale care să cuprindă Republica Moldova, România, dar și Ucraina în ideea promovării acestora către piețe turistice îndepărtate care, odată venite în regiunea aceasta, ar putea fi dispuse să viziteze mai multe locuri și, de ce nu, câte ceva din fiecare din aceste țări în parte.
Consider că evenimentul acesta B2B a fost unul prin de idei noi și sper că în urma acestora să se lege colaborări frumoase între cei care au povestit despre serviciile pe care le oferă și companiile de turism din România. Dacă nu ai avut ocazia să participi la acest eveniment, las aici înregistrarea de pe Facebook pentru a ascultă discuțiile când ai timp. Multă inspirație îți doresc!