Cat de incurajatoare este piata joburilor in turism?

Sezonul de vara s-a incheiat si iata-ne pregatindu-ne pentru noul sezon de iarna. Este valabil acest lucru atat pentru activitatea unei companii de turism (agentie de turism, hotelier, companie aeriana) cat si pentru cea a unei persoane care lucreaza in domeniu.

Toamna este un un bun moment pentru a-ti regandi strategia pentru urmatorul sezon, pentru a-ti completa echipa sau pentru a gasi o echipa noua careia sa i te alaturi (dupa caz, daca esti agajator sau candidat).

Tocmai datorita acestui lucru am fost curioasa sa vad ce joburi in turism sunt disponibile in acest moment. Asa ca am luat la studiat cateva dintre marile site-uri de joburi cunoscute la noi: eJobs, Best Jobs si Hipo.ro
Ca si in anii trecuti, am observat acelasi trend: exista joburi de turism insa majoritatea posturilor oferite sunt cele de “agent de turism”  sau posturile oferite de regula intr-un restaurant sau hotel (barman, ospatar, bucatar, camerista).

Ceea ce am observat diferit fata de anii trecuti a fost scaderea numarului joburilor disponibile la categoria Turism (in Bucuresti):

  • eJobs: 65 de joburi in turism
  • Hipo.ro: 4 joburi in turism
  • Best Jobs: nu mai are categorie separata “Turism” insa din ce mi-am dat seama sunt cateva anunturi cu joburi in turism la categoria “Servicii”

Oare in continuare avem nevoie doar de agenti de turism, barmani si ospatari?

Nu este nimic rau in asta dar din punct de vedere al dezvoltarii unor companii nu cred ca este in regula sa se caute persoane doar pentru aceste posturi.

Mi-am explicat situatia asta si am ajuns la cateva concluzii (situatii posibile in piata):

  • unele companii nu au nevoie de oameni pe posturi mai avansate pentru ca sunt companii mici si nu este inca momentul sa creasca si sa aiba nevoie de alte posturi
  • unele companii recruteaza din interiorul firmei pe posturi mai avansate
  • unele companii recruteaza direct, fara a posta un anunt pe un site de joburi

Pe de alta parte am studiat si siteul specializat RTT – Recrutare Turism si aici am gasit cateva joburi foarte interesante pe turism. Pe langa jobul clasic de “agent de turism” am putut gasi si joburi precum “specialist tur-operare” si “product manager” ceea ce inseamna ca in piata exista si alte tipuri de joburi insa acestea nu sunt neaparat disponibile pe siteurile de recrutare. In cazul de fata, situatia s-a schimbat doar in cazul unui site de recrutare specializat pe turism.

Pentru ca am adus in discutie subiectul joburilor in turism vreau sa dezbatem impreuna acest topic.

Spune-mi parerea ta: ce fel de joburi de turism crezi ca ar trebui sa se gaseasca in piata(pe platformele online sau nu)?

Ma refer aici in special la cei care lucreaza in agentii de turism insa nu ma opresc la aceasta categorie. Domeniul turismului include pe langa agentii de turism si touroperatori si companii aeriene, hotelieri (hoteluri, pensiuni, vile, cabane), restaurante, baruri, cafenele. Cred ca ne putem extinde discutia la orice fel de servicii conexe cu turismul pentru ca si partea de entertainment este importanta.

Astept comentariile si sugestiile tale.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismconsultant de turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

16 Comments

  1. pe langa joburile mentionate, exista in acest moment in portofoliul nostru aproximativ 15 pozitii vacante, in Bucuresti/provincie…chiar daca nu toate se regasesc pe site. Succes tuturor candidatilor nostri!

  2. Ca de obicei, subiecte interesante !
    Parerea mea este ca avem nevoie si de consultanti in turism, daca se poate cat mai specializati.
    Eu, ca si consumator de turism, as fi bucuros daca as primi sfaturi pertinente si sugestii de la o persoana avizata, specializata pe genul de turism pe care doreste sa il practice clientul : turism de aventura, ecumenic, culinar etc.
    Daca acum as vrea sa calatoresc undeva in tara ( nu neaparat in strainatate ), intr-un loc in care sa pot practica turismul de aventua, trebuie sa cau pe internet informatii despre astfel de destinatii.
    Dar poate nu am timp, iar respectivele informatii sunt incomplete etc.
    De aceea as prefera sa merg intr-o agentie in care, un consultant bine pregatit, sa imi faca diverse oferte si sa imi puna in fata toate detaliile necesare unei alegeri cat mai corecte !

  3. O pozitie care este ceruta din ce in ce mai mult de catre candidati este cea de Coordonator evenimente corporate. din pacate cererea nu este egala cu oferta, chiar deloc.

    1. Oana, ma gandesc ca acest lucru se intampla pentru ca multe companii lucreaza cu firme de organizare evenimente si nu cu agenti de turism atunci cand vor sa organizeze un eveniment.

  4. Asa este, agentiile de turism cauta in special agenti de turism. De pe piata lipseste pozitia de consultant in turism, desi de foarte multe ori agentul de turism trebuie sa suplineasca si acest job. In general, agentului de turism i se cere sa faca de toate, poate unde si majoritatea agentiilor de turism sunt IMM-uri si au putin personal angajat.
    Surprinzator este ca in codul COR gasesti cele mai ciudate ocupatii, mai putin cele reale sau majoritare, pe care le cere piata (exemplu: sef fazanerie, exarh, haham, melamed, corhanitor si lista poate continua)…
    Exista “organizator activitate turism”, al carui profil ocupational este atat de vast, incat ai senzatia ca inglobeaza toata activitatea, de la agent de turism la director sau manager…
    Indiferent de pozitia pe care o cere un angajator in cadrul unei companii, constat insa cu surprindere ca responsabilitatile solicitate depasesc cu mult calificarea sau/si specializarea necesara pentru calificarea pe postul respectiv.

  5. De acord cu tine, Monica, cu o mica precizare: de fapt cauta consultanti de turism sub denumirea de agent de turism.
    Acum vreo doi ani aveam o pozitie de la unul dintre clientii nostri: Consultant de turism. In paralel, pozitie cu cerinte similare: Agent de turism. Cei mai multi aplicanti: pozitia a doua. 2 fete ne-au spus la telefon ca vor sa aplice pentru consultant de turism, caci pentru agent de turism nu au inca experienta.

  6. Asa este Oana si mai este un aspect, daca este sa facem o diferentiere. Pentru agenti de turism exista cursuri specializate care confera aceasta titulatura, desi multe agentii nu tin cont de acest lucru sau isi trimit ulterior angajatii la specializare. Agentul de turism actioneaza, de fapt, ca un agent de vanzari al agentiei de turism, iar aceasta solicita in primul rand experienta. Din pacate, experienta nu se dobandeste la curs, dar si experienta fara un minim de teorie nu este un atu.
    Ar trebui ca fiecare agentie de turism sa angajeze numai agenti de turism specializati, cu sau fara experienta, pentru ca acestia din urma pot lucra alaturi de cei mai experimentati, pana prind “meseria”.
    Sa nu uitam, asa cum spunea si Carmina, ca domeniul turismului e vast, pe langa companiile si entitatile mentionate la sfarsitul articolului mai sunt si portalurile de turism, unde consultantii de turism si-ar avea locul.

  7. Si ce te faci cand intrunesti totusi niste conditii pentru a candida la un astfel de job insa din cauza faptului ca nu ai experienta in domeniu, nu poti nici macar aplica?

  8. Poate gresesc dar, personal nu am vazut foarte multe anunturi pentru ghizi de turism.Stiu sigur ca ei exista si agentiile lucreaza cu ei insa mereu m-am intrebat cum ii descopera ca sa-i angajeze ca nu prea vad anunturi.

    1. Recomandari. Noi am primit cereri de ghizi/tur lideri doar pentru persoane care cunosteau f bine anumite destinatii mai putin uzuale si care eventual vorbeau si limbi exotice.

    2. Gabi, jobul unui ghid de turism este in cele mai multe cazuri sezonier si e mai putin probabil sa gasesti anunturi de genul. Majoritatea agentiilor de turism colaboreaza cu ghizi cu care au mai colaborat iar recrutarea nu prea se face online in cazul asta

  9. Excelent avand in vedere ca unii au terminat acum cu doctorate sau licente.
    Ar fi fost interesant daca ne puteati recomanda si o platforma pentru alte tari, eventual o platforma a romanilor de prin alte tari.
    Dar banuiesc ca cer prea mult.

Leave a Response