Animatia turistica in cadrul unitatilor de cazare

Animatia turistica – un subiect de multe ori lasat deoparte (despre care am mai scris aici), ignorat si caruia nu i se acorda indeajunsa atentie. La noi in tara, in cadrul unitatilor de cazare, animatia turistica este aproape inexistenta si ma intreb de ce nu se pune accent pe acest aspect?

Exista putine unitati de cazare care prezinta animatie turistica in serviciile oferite. Imi vin in minte cateva pensiuni turistice din zona Maramuresului, a Muntilor Apuseni, dar foarte rar intalnita aceasta activitate si doar cu ocazii speciale.

As vrea sa descriu un exemplu de animatie turistica model, de la care am avea ce sa invatam.

In vara anului 2012, am avut ocazia sa beneficiez de o bursa de practica ERASMUS in Cipru, pe durata a 3 luni de zile, timp in care am analizat si am invatat modul in care functioneaza o unitate hoteliera in plin sezon turistic, insa ceea ce mi-a atras atentia in mod special a fost animatia turistica exceptionala. Hotelul se numeste Louis Nausicaa, este situat in statiunea turistica Protaras si este family friendly. Cea mai mare parte a turistilor care sosesc aici sunt nordici (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca) iar hotelul are un contract incheiat cu TUI Nordic.

Echipa care se ocupa de animatia turistica este de asemenea formata din persoane din tarile nordice cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani. Structura programului este foarte bine pusa la punct.

Se identifica astfel 2 tipuri de animatie:

  • animatie turistica pentru copiii
  • animatie turistica pentru adulti.

Astfel parintii uita pentru un timp de grija copiilor care se bucura de activitati pe durata intregii zile, chiar si seara.

Exista un miniclub pentru copii unde animatorii ii antreneaza pe copii in diverse activitati, jocuri, serbari, dar si o scoala de dans pentru copiii de toate varstele (Absolute Show Kids) unde acestia invata sa danseze si sa socializeze, dar si spectacole ca Bamse Stars (un desen animat renumit in tarile nordice) sau Coco the Clown.

Pentru adulti, animatia consta in organizarea de diverse activitati pe timpul zilei (volei, polo, gimnastica in apa), iar seara se organizeaza spectacole live cu tematica diferita (Circul, Pirati, Anii’80, Eurovision), costumele si interpretii fiind apreciati de catre public.

Acest hotel nu este singurul unde se practica in acest mod animatia turistica, la fel se intampla in aproape toate unitatile de cazare destinate familistilor din Cipru si nu numai.

Pe mine m-a impresionat intr-un mod placut si m-a facut sa visez la ce ar insemna si la noi in tara asa ceva. Oameni bine instruiti, pasionati de ceea ce fac, cu pofta de viata si care se asigura ca timpul petrecut alaturi de ei sa fie o experienta unica. Avem si noi potential, avem si noi tineri frumosi si pasionati, si atunci ce ne lipseste?

Credit foto: unsplash.com

Tags : hotelSimona Baleaspecialisti in turism
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

8 Comments

    1. Da, asa e. Ar fi nevoie de o specializare pe domeniul animatiei turistice. Este un aspect important si dupa cum am spus, de multe ori ignorat.

  1. Intradevar Louis Nausicaa excela prin echipa de animatie, am avut si eu ocazia sa lucrez la receptia acestui hotel tot intr-un stadiu de practica Erasmus, era unul din punctelel forte ale hotelului , insa sa stii c a in ultimi 2 ani am inteles ca a decazut, a fost vandut 🙁 trist..era un mic paradis

    1. Inseamna ca stii ce inseamna cu adevarat animatia turistica intr-un hotel. Eu am fost anul trecut iar echipa de animatie a fost fantastica!

  2. ANTREC Romania a cerut de multa vreme adoptarea standardului pentru o asemenea calificare/specializare. Reafirmam faptul că parteneriatul public – privat nu este funcțional la nivel central/național!

Leave a Response