De 10 ani de zile de cand lucrez in turism n-am intalnit companie care sa nu isi doreasca sa stie “ce face concurenta”.
Am fost invatati de mici sa intram in competitie si sa avem mai degraba competitori decat parteneri.
Este un lucru bun si…rau in acelasi timp.
Pe de o parte, concurenta este foarte buna pentru ca daca ea nu ar exista, nu am stii cat de buni suntem in ceea ce facem, nu? Gandeste-te la o situatie din piata unde exista monopol si te vei convinge singur de acest lucru.
Pe de alta parte ideea de a “concura” tot timpul nu este buna pentru ca in loc sa incurajam colaborarea intre 2 persoane sau 2 companii, suntem obisnuiti sa incurajam concurenta si la un moment dat ajungem sa ii consideram pe cei din jur mai mult decat concurenti, poate chiar “inamici” ca sa gasesc cuvantul cel mai potrivit.
Astazi nu vreau sa vorbesc despre cat de buna sau rea este concurenta ci sa iti aduc in atentie faptul ca pentru a fi mai buni in activitatea noastra este nevoie sa crestem impreuna.
Cum crestem? Invatand continuu, aplicand ceea ce invatam si…stand cu un ochi pe celelate companii de acelasi fel cu noi pentru a vedea ce fac ele bine si ce am putea face si noi. De multe ori, chiar mai bine!
Cu cat tehnologia avanseaza, noi, cei care lucram in companiile de turism avem nevoie sa fim la curent cu tot ce apare nou.
Motivul este simplu: reprezentam o industrie care se schimba continuu si de cativa ani incoace nu mai avem nici macar sezoane care sa semene unul cu altul.
Daca acum 3 ani stiam ca o destinatie s-a vandut bine intr-o anumita luna din an (de exemplu), am fost surprinsi peste inca 1 an sa vedem ca lucrurile nu au mai stat la fel.
Pe an ce trece ne este din ce in ce mai greu sa facem estimari legate de cresterea sau scaderea interesului fata de un produs sau altul, fata de vanzari si fata de care ar fi cea mai potrivita metoda de promovare.
De cele mai multe ori am observat ca acele companii care ajung sa estimeze greu ceeea ce va urma, intr-un final ajung sa mearga cu valul, sa faca ceea ce li se asterne treptat si renunta sa mai faca vreun plan si sa urmeze obiective. Pe termen lung aceasta nu este o solutie pentru ca atat timp cat un business este facut sa aduca bani, ai nevoie sa il controlezi si sa ii directionezi activitatea. Pe de alta parte ai nevoie sa ramai flexibil iar planul pe care il faci sa poate fi adaptat, la nevoie.
Cum poti face toate acestea? Avand un plan de crestere, un plan legat de obiectivele pe care vrei sa le atingi intr-un timp dat, adaptandu-te continuu la tehnologie si la tot ce apare nou si masurand rezultatele pentru a stii daca esti pe drumul cel bun si ce anume poti imbunatati. Adica, pe scurt, avand o strategie de dezvoltare a companiei foarte bine pusa la punct.
Astazi ne este mai usor ca oricand sa masuram rezultatele mai ales ca majoritatea actiunilor pe care le facem sunt in mediul online:
- avem clienti din ce in ce mai ocupati si vorbim cu ei prin intermediul emailului sau la telefon
- vrem sa transmitem o oferta generala a companiei sau o oferta adaptata anumitor interese ale clientilor (de exemplu, vacanta copiiilor sau 1 Iunie) si ii trimitem un newsletter
- facem campanii Google Adwords, Facebook Ads sau Instagram Ads si folosim aceste canale de comunicare pentru a atrage clienti noi
Acestea sunt numai cateva exemple de lucruri pe care le putem face pentru a directiona activitatea companiei pe care o reprezentam. Nu sunt nici de departe singurele.
Ceea ce este comun exemplelor de mai sus este faptul ca putem sa masuram rezultatele generate de aceste actiuni. Iar masurarea rezultatelor inseamna tragerea unor concluzii legate de cat de eficiente au fost actiunile si ce ar trebui sa facem mai departe.
Ce am putea face in plus fata de asta? Am putea privi dincolo de compania noastra si am putea afla ce fac si alte companii de acelasi fel cu noi (de ex. agentii de turism, unitati de cazare, etc) pentru a-si atrage clienti noi sau pentru a vinde mai mult in mediul online.
Asa cum spuneam si la inceputul articolului, in 10 ani de cand lucrez in turism nu am intalnit nicio companie care sa nu se intrebe ce fac si alte companii din piata (concurente direct sau nu). Dar oare cum sa aflam ce fac ceilalti?
Ei bine, astazi avem cel putin pentru zona online mai multe platforme pe care le putem folosi pentru a masura comparativ succesul unor actiuni din online a companiei noatsre fata de o alta companie sau mai multe.
Primul exemplu care imi vine in minte legat de masurarea unei activitati in mediul online este pe Facebook.
Daca folosesti Facebook Insights (platforma ce apartine direct de Facebook care este la dispozitia tuturor administratorilor de pagina) ai vazut probabil ca pe langa analiza activitatii paginii de companie pe care o detii, ai o sectiune in care poti vedea ce au facut in ultimul timp anumite pagini pe care le urmaresti. (Top Posts from Pages you watch – gasesti mai jos un print screen cu un exemplu din zona blogurilor de calatorie).
In print screen-ul de mai sus gasim o lista cu 5 bloguri de calatorie si cu cate o postare facuta pe pagina de Facebook a fiecarei pagini. Mai gasim ziua si ora publicarii si engagementul, adica gradul de implicare al fanilor.
Nu e rau sa stii cate ceva despre alte companii ca si tine (in cazul exemplului mei de mai sus fiind vorba de bloguri de calatorie), insa parca si mai bine ar fi sa stii mai multe informatii legate de ce fac aceste companii bine in Facebook si poate si pe alte retele sociale.
Poate ca ar fi interesant chiar sa faci o analiza comparativa a activitatii pe Facebook sau pe Instagram (de exemplu) a mai multor companii de turism, companii care fie iti sunt concurente, fie le urmaresti pentru ca iti place ce si cum comunica si cum au crescut de-a lungul timpului.
Pentru asta am un exemplu din agentiile de turism, mai jos. Din motive lesne de inteles am inlocuit numele agentiilor de turism analizate cu nume precum “Agentie 1”, “Agentie 2”, etc.
Print screen-ul de mai jos arata un grafic cu activitatea de pe Facebook a 6 agentii de turism in intervalul 12 aprilie – 11 mai 2016. Doua dintre agentii sunt agentii foarte mari si cunoscute, 2 sunt agentii medii si doua sunt agentii mici de turism.
Graficul arata numarul de persoane (fani sau non-fani) care vorbesc despre paginile respective in intervalul dat. Totodata, in print screenul de mai jos gasim si cateva cifre statistice legate de cresterea/scaderea numarului de persoane care au interactionat cu paginile agentiilor in luna analizata comparativ cu luna anterioara.
Lucrurile devin si mai interesante atunci cand putem afla, comparativ, si numarul de fani detinut de fiecare dintre agentiile de turism de mai sus si cresterea sau scaderea pe care au avut-o in intervalul 12 aprilie – 11 mai 2016 fata de luna anterioara.
Rezultatul il gasesti in print screen-ul de mai jos in care au fost analizate aceleasi 6 agentii de turism.
Pentru ca in social media cel mai mult conteaza cat si cum anume interactioneaza fanii cu pagina ta am scos un grafic legat de “Page Interactions“, adica numarul de interactiuni pe care l-a avut fiecare pagina in fiecare zi din intervalul analizat.
In cadrul graficului de mai jos vei vedea ca ordinea agentiilor se schimba si numai o parte dintre acestea au avut multe interactiuni pe pagina. Cu cat ai fani care interactioneaza cu pagina mai mult inseamna ca le-ai atras atetia, ca acestia comunica cu tine si ca au incredere in ceea ce oferi tu. Adica, pe scurt, inseamna ca ai mari sanse ca acesti oameni care interactioneaza cu pagina ta sa iti devina clienti.
Este timpul sa trecem mai departe si sa analizam si o alta retea de socializare din punct de vedere al cifrelor analizate: Instagram.
Mai jos am scos cateva cifre comparative a activitatii pe Instagram a 4 conturi internationale ce apartin National Geographic.
Graficele de mai jos reprezinta (in aceasta ordine):
- Accounts Summary Table: datele generale ale fiecarui cont in parte: numar de fani, schimbarile avute in cadrul numarului de fani, interactiunile, numarul postarilor in intervalul dat si tipul acestora (foto/video)
- Interactiunile fanilor in functie de zilele saptamanii
- Interactiunile fanilor in functie de orele dintr-o anumita zi a saptamanii
- Account Posts Statistics: statistici ale postarilor efective ale fiecarei pagini in parte (like, comentarii, share, interactiuni)
Crezi ca te-ar ajuta si pe tine sa faci astfel de analize comparative?
Eu cred ca da, pentru ca astfel de analize sunt esentiale pentru orice fel de companie, mica, medie sau mare si fac diferenta atunci cand vine vorba de urmarirea dezvoltarii companiei.
Toate print screen-urile de mai sus sunt realizate din platforma Zoomsphere, platforma de masurare a influentei din social media pe care noi o folosim cu succes deja de cateva luni de zile. Platforma ofera statistici de pe canale precum: Facebook, Twitter, Instagram, Google+, Youtube și Linkedin.