5 calitati ale unui candidat

Revista Forbes a publicat de curand rezultatele unui chestionar efectuat in randul a peste 1200 de companii internationale de top: Care sunt calitatile pe care angajatorii le cauta la un candidat care trece proba CV ului, adica, din punct de vedere al specializarii corespunde cerintelor acestuia?

88% dintre ei considera “potrivirea culturala” ca fiind cea mai importanta. Fiind o traducere mot a mot, ma vad obligata sa o explic: in ce masura acea persoana se potriveste profilului general al companiei.

De aici au rezultat 5 calitati asteptate si prin care pot masura aceasta potrivire ( opusul fiind ” nepotrivirea de caracter” 🙂 )

  • Profesionalism (86%)
  • Energie, dinamism ( notiunea in engleza este high-energy, as traduce-o in limba romana chiar prin ” energetic” (78%)
  • Incredere (61%)
  • Autoevaluare (58%)
  • Curiozitate intelectuala (57%)

In continuare avem mai multe variante:

  • Indeplinesc conditiile de mai sus si stiu sa o arat intr-un interviu
  • Indeplinesc conditiile de mai sus, dar nu stiu sa o arat intr-un interviu
  • Nu indeplinesc conditiile de mai sus, deci nu le pot arata intr-un interviu

Cateva sfaturi? Pentru ca in 2013 totul este vizibil cu usurinta: infotripurile iti creaza o imagine, Facebook ( social media in general, dar agentii de turism adora Facebook), intalniri ale membrilor diverselor comunitati de agenti, blogurile, pe care scrii sau comentezi, cum facem sa ne creem imaginea care sa acopere cerintele angajatorilor, poate inca dinainte de interviu.

Profesionalismul tine de brandul personal.

Diverse pareri: ai un brand personal puternic atunci cand oameni necunoscuti te cauta sa iti ceara parerea despre un lucru din domeniul tau sau atunci cand pe LinkedIn ai zeci de oameni noi care te cauta in fiecare zi si care sunt in domeniul tau ( pe Facebook, strict profesional, lucurile sunt mai diluate), atunci cand iti cauti numele pe google si chiar apari si nu la cartea de telefoane etc.

Fiecare are o masura a puterii unui brand personal. Ideea este sa fii constient de el si sa-l afisezi unitar.

Tine cont de: aspect fizic, chiar si in fotografiile personale pe care alegi sa le faci publice, exprimarea, greselile de gramatica, greselile extreme pe care le poti face la un loc de munca si care acum este foarte usor sa ramana in “arhiva” ta personala, referinte pozitive sau negative, anturajul profesional si personal etc. Arata pe profilele tale preocuparile pe care le ai.

Acum cativa ani cand am inceput sa fac recrutare, hobbyurile erau optionale si uneori pareau un cliseu de care nu tineam cont la evaluarea unui CV, ba chiar ma iritau. Acum lucrurile s-au schimbat si daca se regasesc in spriritul companiei care te recruteaza, atunci devin plus valoare.

Energia si dinamisul de care dispui pot fi aratate prin: activitatile sportive la care participi, activitati diverse, chiar de voluntariat, calatoriile pe care le-ai facut.

Universitatea din Bristol, in urma unui studiu, spunea ca angajatii care fac sport in mod regulat sunt mai productivi, mai energici si mai putin stresati indiferent de mediu. ( Scumpele abonamente la salile de fite din capitala, oferite de catre angajatori in marile corporatii au se pare un dublu efect: motivarea angajatilor prin ” premii” costisitoare, dar si energizarea lor in beneficiul firmei.)

Increderea poate fi si ea subliniata prin imagine: afiseaza activitatile sau momentele in care ai fost lider, mentine un punct de vedere contrar celorlalti, evident cu argumente pertinente, strange cu fermitate mana interlocutorului, stai drept si nu uita asta dupa 10 minute dupa ce ai intrat in incapere si mentine contactul vizual cu interlocutorul tau.

Autoevaluarea si monitorizarea sunt extrem de importante. Orice angajator isi doreste sa aiba un angajat cu minim de efort din partea celorlalti: evident ca un agent de turism care isi da singur seama ca mai are de lucrat la anumite capitole, ca e departe sa-si atinga targetul si actioneaza, este unul apreciat. Spune ce probleme ai intampinat in cariera ta si arata cum le-ai depasit. Faptul ca ai avut solutie si te-ai descurcat te face in fata angajatorului mai bun decat cineva care spune ca nu a avut niciodata probleme sau ca nu a avut esecuri.

Cat despre curiozitatea intelectuala, care se traduce de fapt prin adaptabilitate la nou, trebuie sa traiesti din plin in anul 2013 🙂

Daca poti vizita destinatii, just do it, daca nu, fa-o virtual, foloseste sistemele de rezervari online ale furnizorilor tai, chiar daca pe moment pare mai simplu sa ii suni pentru a verifica disponibilitatea, foloseste sistemele de gestiune ale agentiei in care lucrezi, spune la interviu ca le folosesti, arata-te curios de alte astfel de sisteme, participa la intalniri ale colegilor de breasla (se fac, nu radeti).

Cand apare ceva nou, comportamentul fiecaruia este diferit. Difuzarea inovatiei o puteti studia in curba Rogers (vezi foto).Faceti tot posibilul sa fiti Innovators sau Early Adopters!

RTT are in acest moment cateva pozitii pentru care nu experienta este importanta, ci exact punctele de mai sus. Am publicat la un moment dat un anunt pe Facebook, sperand sa atrag pe cine trebuie si ceream o scurta scrisoare de intentie, evident, personalizata, in care sa descrie in 20 de randuri cum se vad peste 6 luni daca le este acceptata candidatura. Am primit 3 scrisori frumoase si zeci de clisee. Succes tuturor!

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismOana Diaconu Tigaurecrutare turismspecialisti in turism

Leave a Response