Inbound marketing si strategia de continut

In ultimul timp un nou concept isi face tot mai mult auzita prezenta in lumea Marketingului, asa numitul Inbound Marketing.

Conform definitiei data de Wikipedia:


Probabil s-a mai folosit aceasta strategie si in trecut, dar nu sub numele de Inbound Marketing. Dar daca dorim sa construim o strategie online pe termen mediu si lung va trebui sa studiem bine strategia de Inbound Marketing.

La targul de marketing online de la Madrid, OMExpo, mi-a atras atentia o prezentare facuta de Alejandro González de la Divisadero despre acest concept. El a dat urmatoarele date interesante:

  • 44% dintre e-mailurile directe nu sunt deschise
  • 86% dintre consumatori nu urmaresc reclamele de la televizor
  • 84% au parasit site-ul din cauza unei reclame irelevante si intruzive.
  • In USA 63% consuma continut online in timp ce se uita la TV.
  • Intre 2014 si 2015 internetul mobil il va depasi pe cel fix.

Noile obiceiuri de consum fac mai grele actiunile de a obtine relevanta intr-o piata cu o oferta din ce in ce mai mare.

Avem practic aceleasi ingrediente de marketing, dar cu Inbound marketing se schimba doar modul in care le combinam. Prin Inbound Marketing trebuie sa oferim un continut de valoare adaugata pentru consumator, reusind sa atragem mai mult trafic calificat pentru continuturile. Cheia consta in a oferi mai multa valoare clientilor tai decat cea pe care ti-o ofera ei la nivel individual.

Alte date interesante oferite de Alejandro sunt:

  • 57% din companii au obtinut clienti prin intermediul blogului.
  • 92% care publica zilnic in blogul lor obtin clienti.
  • 62% dintre companii au facut rost de clienti pe LinkedIn.
  • 77% din afacerile B2B au castigat clienti datorita prezentei pe Facebook.

Alejandro a facut si o metafora interesanta a strategiei de Inbound Marketing, numind-o strategia papadiei. La fel ca aceasta planta, de origine europeana, care a reusit sa-si imprastie semintele pe cinci continente, asa si noi trebuie sa reusim sa imprastiem continuturile digitale si apoi trebuie sa stim unde au ajuns eforturile noastre.

Noi trebuie sa contruim un plan care sa contina:

  • Analiza, care sa raspunda la urmatoarele intrebari: Cine este clientul la care dorim sa ajungem? Unde se afla acesta? Ce site-uri si bloguri citeste? Ce cauta? De ce cauta? Cum cauta aceasta informatie? Cand o cauta (acasa, la locul de munca, orele in care cauta, dispozitivul)?
  • Echipa de lucru: Ce canale vom folosi? (blogs, eBooks, infographics, social media),
  • Calendarul publicatiilor: cu obiective concrete si reale.
  • Clasificarea activelor digitale. Putem avea trei tipuri de resurse digitale: resurse propii (site, blogs, studii, jocuri, aplicatii), de plata (display adds) si castigate (likes, comments, +1).
  • Inbound Marketing Dashboard: trebuie sa masuram performanta globala (media performantei fiecarui activ masurand engagement), cota competitiva (cota de piata pe care o avem in relatie cu concurentii nostri, conversatia pa care o genereaza produsele si serviciile noastre in retelele sociale) si impactul direct (impactul direct al tuturor actiunilor noastre de inbound marketing in conversii reale).

Tinand cont de faptul ca din ce in ce mai multi consumatori cauta informatii pe Internet inainte de a rezerva un pachet turistic, o camera de hotel sau informatii despre destinatie, strategiile de Inbound Marketing vor capata o importanta din ce in ce mai mare.Aceasta este una dintre concluziile cu carea m plecat de la OMExpo.

La aceasta se adauga:

  • monitorizarea atenta si continua a tot ce se intampla
  • a cauta oportunitati in evenimentele care au loc pentru a distribui continut care sa aiba legatura cu brandul nostru. Cum este, de exemplu, succesul pe care le au actiunile de marketing ale companiei Oreo, care are o echipa de 15 community managers, care lucreaza zilnic in cautarea de oportunitati si crearea de continut pe Social Media. Si importanta tot mai mare pe care o are continutul Mobile.

Credit foto: unsplash.com

Tags : marketing si comunicare in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

7 Comments

Leave a Response