3 lucruri pe care le pierzi daca nu ai o pagina de companie pe Facebook bine pusa la punct

Suntem cu totii martori ai cresterii social media din ultimii ani.

Din ce in ce mai multe companii au inteles in timpul acesta ca este bine sa se apropie de publicul sau, sa vorbeasca pe limba lui si pe canalele unde este acesta prezent in mod constant. Adica sa abordeze social media in strategia sa de comunicare.

In Romania Facebook-ul este inca reteaua cea mai utilizata la nivel de tara si este si reteaua cu cea mai mare cestere. Daca in luna martie 2016 se anunta ca avem 8,5 milioane de utilizatori, ei bine in septembrie 2016, Romania a ajuns la 8,8 milioane de utilizatori. Iar pana la final de 2017 a ajuns la 9,6 milioane de utilizatori.

Ce inseamna acest lucru? Ca si clientii companiei tale pot fi gasiti pe Facebook.

Pe acest site ne adresam in mod constant companiilor de turism asa ca in continuare ma voi referi in special la acestea cu exemple din acest domeniu.

Vacantele si calatoriile au fost si vor ramane intotdeauna un bun subiect de discutie al tuturor. Astazi cu ajutorul social media si al Facebook-ului (dar nu numai), din ce in ce mai multe persoane comunica cu prietenii lor fie direct de la destinatia de vacanta, fie de la hotel, de la restaurant, din aeroport. In plus, chiar daca o vacanta obisnuita tine un weekend sau o saptamana, majoritatea celor care merg in vacanta continua sa posteze imagini si sa scrie/comenteze in Facebook despre experienta lor cu mult dupa ce s-au intors de acolo.

De ce iti spun toate acestea?

Ca sa te ajut sa constientizezi cat de important este Facebook-ul in viata fiecaruia. Cu totii dorim sa fim admirati, cu totii dorim sa aratam lumii intregi pe unde mergem, ce activitati de vacanta incercam, ce ne place si ce nu ne place intr-un loc, cum a fost hotelul, ce bunatati am incercat la restaurantul din centrul statiunii sau din Turnul Eiffel si tot asa.

Ca lucrezi in turism stiu. Dar pleci si tu in vacante, nu? Mai scurte sau mai lungi, insa calatoriile raman preferatele tale. Doar din acest motiv lucrezi in domeniul acesta, nu?

Ei bine, gandeste-te (daca vrei, spune-mi intr-un comentariu) cum esti tu cand mergi intr-o vacanta? Comunici pe Facebook ceva? Si cand faci asta?

  • Cand te pregatesti de vacanta pentru ca bucuria este mare?
  • Cand esti pe drum si mai ai putin pana la a vedea o destinatie de vis/mult asteptata?
  • Cand esti la fata locului si tot ce te inconjoara pare a fi extraordinar de frumos?
  • Cand uiti cum trec zilele pentru ca te relaxezi in vacanta si nici nu stii unde a trecut timpul?
  • Pe drumul de intoarcere?
  • La o saptamana si mai bine dupa intoarcere?

Tu stii cum faci, insa eu pot sa iti spun ca postez pe Facebook in toate momentele descrise mai sus. Da, sunt un calator pasionat si imi place sa transmit celor din jur tot felul de lucruri despre locurile pe care le vad si experientele pe care le traiesc.

Si eu lucrez in domeniul acesta frumos al turismului de 10 ani si nu imi imaginez ca as putea face altfel. In plus, am observat ca cei din jur ma urmaresc cu mare atentie in legatura cu tot ce postez despre vacante si calatorii si, in consecinta, imi cer ajutorul cand vor sa mearga si ei undeva: unde sa mearga, cand este mai bine sa abordeze destinatia x sau y, este o destinatie potrivita pentru familii cu copii sau poate pentru luna de miere? Si acestea sunt numai cateva dintre intrebari.

Dupa cum vezi si eu sunt ca si tine: un om caruia ii plac calatoriile. Si noi suntem la fel ca si clientii companiilor (de turism) pe care le reprezentam si ne comportam exact la fel cand este vorba de calatorii: transmitem cat de multe putem…pe Facebook.

Si daca tot suntem cu totii la fel, prin urmare suntem consumatori de vacante si ne luam inspiratia din retelele de socializare, in special din Facebook unde este prezenta toata lumea, cum am putea sa facem in asa fel incat si compania noastra sa fie prezenta aici si sa inspire mai multi potentiali clienti?

Daca clientii nostri isi impart experientele de calatorie cu prietenii lor pe Facebook, oare ne-ar urmarii si pe noi, ca si companie, daca am avea o activitate constanta si atractiva pe aceasta retea de socializare?

Raspunsul este DA! Oamenii urmaresc companii pe Facebook, ba chiar se asteapta ca acestea sa le arate tot felul de lucruri despre destinatii, despre ce pot face la fata locului, despre ce hoteluri sau unitati de cazare sa aleaga, despre ce activitati sunt disponibile intr-o zona sau alta si ce li se potriveste lor dintre toate acestea. Oamenii vor sa vada cum este intr-o destinatie, vor sa afle parerea celor care au fost acolo, vor sa asculte povesti de vacanta si totodata vor sa afle o parere avizata despre destinaie/hotel/linie aeriana/activitati. In plus, oamenii se asteapta si la oferte promotionale din partea companiilor si se mai asteapta ca companiile de turism sa le ofere ocazia de a face lucruri interesante si eventual de a castiga si premii in vacante.

Cel putin asta spun si eu din ce am observat ca si comportanta al consulatorilor in Facebook si asta spun si statisticile.

3 lucruri pe care le pierzi

Astfel, daca esti o companie de turism care inca nu ai o prezenta constanta si bine pusa la punct in Facebook, iata care sunt cele 3 lucruri majore pe care le pierzi pentru ca nu esti prezent aici:

  • Pierzi accesul la cea mai mare comunitate de calatori din mediul online

Chiar daca Facebook este o retea de socializare si aparent nu are legatura cu calatoriile, utilizatorii folosesc reteaua de socializare pentru a interactiona cu prietenii si cu familia si pentru a face lucrurile care le plac: calatoresc, se joaca, discuta, analizeaza toate acele lucruri cu care se intalnesc zi de zi. Utilizatorii folosesc Facebook oriunde s-ar afla si de pe orice device (desktop, laptop, tableta, smartphone), lucru care ii aduce mai aproape de cei cu care doresc sa interactioneze.

Facebook este cea mai mare comunitate online din acest moment in lume. Daca esti atent la ea, faci tot posibilul sa intelegi cum functioneaza si incepi si tu ca si companie sa interactionezi cu utilizatorii de aici, vei avea acces direct la clientii pe care ii targetezi. Si asta din simplul motiv ca toata lumea e pe Facebook in ziua de astazi.

Daca compania pe care o reprezinti nu are o prezenta bine pusa la punct in Facebook, vei pierde accesul la aceasta cea mai mare comunitate de calatori din mediul online.

  • Pierzi vizibilitate

Se spune ca Facebookul este facut pentru awareness, pentru a te face cunoscut si vizibil publicului tinta. Asa este. Facebook este o retea de socializare in care trebuie sa fii vazut, tu ca si companie. Si e al naibii de greu sa te faci vazut constant pentru ca este o munca ….constanta.

In primul rand trebuie sa stii care este publicul caruia i te adresezi si in al doilea rand trebuie sa stabilesti obiectivele pe care le vrei indeplinite pe aceasta retea de socializare. Apoi vrei sa fii suficient de creativ incat sa atragi atentia potentialilor clienti si apoi vrei sa transformi potentialii clienti in clienti reali.

Se pot face toate aceste lucruri daca ai o strategie de comunicare in care incluzi si Facebook. Si apoi te pui pe studiat despre ce inseamna Facebook, cum functioneaza, ce vor oamenii de la Facebook si cum poti ajunge tu la clientii tai prin Facebook.

Nu uita ca vacantele si calatoriile sunt unul din subiectele preferate ale tuturor utilizatorilor Facebook. Gandeste-te cati dintre utilizatori au trecut la “Hobby-uri” calatoriile si te vei convinge.

Ce zici, merita sa investesti in Facebook pentru a castiga vizibilitate si, o data cu ea, clienti?

  • Nu ai ocazia sa creezi o comunitate de oameni care sa calatoreasca cu compania ta de turism

Daca in Facebook tot este vorba despre vizibilitate, ei bine, fiind prezent in aceasta retea de socializare, ai ocazia sa iti cunosti publicul tinta, sa ii descoperi comportamentul, sa afli ce vrea, ce ii place si ce nu ii place si ai ocazia sa iti construiesti activitatea companiei astfel incat dandu-i clientului tau (cititorului) ceea ce doreste, poti crea o comunitate de oameni iubitori de…calatorii, ca doar tu asta vinzi.

Ma refer aici in special la agentiile de turism, insa lucrul acesta se poate aplica si in cazul hotelurilor si a altor unitati de cazare.

A avea o comunitate creata in jurul companiei tale te va ajuta sa afli ce faci bine si ce trebuie sa imbunatatesti, sa iti fidelizezi clientii in timp si sa castigi din ce in ce mai multi clienti veniti din cadrul comunitatii de oameni pe care o construiesti.

In loc de concluzie iti propun sa inveti cum sa ai o prezenta constanta in Facebook.

Cursul “Facebook for Tourism” te va ajuta

Vestea buna este ca daca nu vrei sa pierzi niciunul din lucrurile enumerate mai sus, poti incepe sa construiesti chiar acum o prezenta reala si constanta in Facebook cu compania ta.

In acest sens am creat cursul “Facebook for Tourism“, ajuns acum la cea de-a cincea editie, curs care are loc in perioada 3 – 4 februarie 2018 in Bucuresti.

Cursul face o trecere in revista a ce inseamna Facebook si te invata cum sa fii prezent constant pe aceasta retea de socializare, cum sa creezi continut relevant, cum sa afli care este comportamentul clientilor tai pe Facebook, ce isi doresc si ce nu isi doresc acestia si cum poti atrage clienti direct din Facebook – prin interactiunea cu acestia si prin campanii Facebook Ads.

Daca vrei sa iti asiguri locul in sala de curs inscrie-te chiar acum. Avem 15 locuri in total, dintre care  s-au ocupat deja 40%.

Ai 3 motive principale pentru a veni la curs:

  • Facebook for Tourism este un curs intensiv dedicat celor cu o experienta redusa in Facebook si celor fara experienta
  • Facebook for Tourism este un curs nisat, adaptat la industria turismului (vom avea exemple concrete si campanii realizate in turism)
  • Afli cum poti promova serviciile companiei si cum poti vinde pe Facebook

Detaliile cursului le gasesti aici.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescusocial media in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response