#priNeamt (5-11 septembrie 2014) este unul din primele evenimente dedicate turismului din aceasta toamna.
Organizat de Eventur, evenimentul ajuns la a treia editie in acest an si este cu totul diferit. Daca la prima editie, in 2012 a avut in jur de 20 de participanti, la editia a doua a avut 40, astazi, editia a treia numara nu mai putin de 60 de participanti: bloggeri din Romania, Marea Britanie si Republica Moldova.
Prin participarea invitatilor din Republica Moldova si Marea Britanie, evenimentul devine astfel unul international si ma bucur ca am inceput sa avem in Romania astfel de evenimente dedicate in totalitate turismului.
Pe langa numarul mare de participanti, evenimentul este cel mai mare de acest tip care se adreseaza promovarii unui judet din Romania, Judetul Neamt si este structurat astfel:
- in prima zi: conferinta sub forma de curs dedicat business-urilor din zona de travel cu focus pe teme de management eficient si marketing online
- urmatoarele 6 zile sunt destinate cunoasterii judetului Neamt ca destinatie turistica prin infotripul organizat aici
Obiectivul cursului din prima zi a fost de a stimula crearea unor programe turistice tematice si dezvoltarea marketing-ului online pe nisa unitatilor de cazare si agentiilor de turism si despre acest curs vreau sa iti povestesc in articolul de astazi.
De-a lungul anilor am participat la multe conferinte de turism si alte evenimente, pe unele organizandu-le chiar eu pe TurismMarket.com, insa acesta a fost primul eveniment pe care l-am simtit mai “cald” din punct de vedere al prezentarilor.
De ce? Pentru ca informatia a fost transmisa in asa fel incat sa fie aproape de oameni. Temele abordate au fost legate de ce putem face noi mai bine pentru clientii nostri si de importanta investitiilor facute cu cap in turism:
- au fost exemple de ce se intampla astazi in turism(din punct de vedere al serviciilor oferite) si despre ce putem face pentru a oferi pachete turistice mai bogate din care turistul sa ramana cu ceva
- s-au dat exemple de bune practici in promovare in zona hoteliera prin 2 unitati de cazare invitate sa isi spuna povestea
- s-a prezentat ceea ce inseamna promovarea eficienta in Google prin Pay Per Click (cu tot cu cateva exemple de campanii “emotionale”)
- am aflat cu totii care este cea mai mare greseala pe care o facem atunci cand comunicam online si cum putem sa “vorbim pe limba clientilor nostri”
Sa le iau pe rand.
In prima parte a conferintei dl Florin Barhalescu a vorbit despre cum arata turismul din zona Piatra Neamt si de unde pornim pentru a face lucrurile sa mearga ceva mai bine.
Dansul a pornit prezentarea de la nevoia turistilor (romani si straini) de servicii de calitate, de atentie asupra lor, de informatie oferita la fata locului si nu in ultimul rand de facilitarea accesului in zone turistice si de incurajarea promovarii lucrurile valoroase din punct de vedere local.
Astfel, din discursul dansului am extras cateva concluzii:
- incurajarea hotelierilor de a oferi informatii turistilor: de la oferirea unor harti de oras gratuite pana la recomandarea de activitati in zona, restaurante, obiective turistice. Aceste lucruri se fac deja in unele hoteluri insa in prea putine fata de nevoia existenta. Cum ar fi oare daca fiecare hotel dintr-un oras si-ar cunoaste orasul si imprejurimile si ar oferi clientilor lor cu zambetul pe buze cateva idei de petrecree a timpului liber si de cunoastre a locului respectiv. Fiecare oras, mai mic sau mai mare, ARE ceva de oferit. Important este sa oferim turistilor veniti ocazia de a afla despre lucrurile reprezentative.
- un hotel de oras sa nu se adreseze numai pietei locale (ex. prin nunti si alte evenimente) ci si celei regionale, nationale si internationale, in functie de oamenii care pot ajunge aici (reteaua de transport este foarte importanta si ea ne da un indiciu clar asupra zonelor din care pot veni turistii: ex. daca exista un aeroport in oras sau intr-un oras apropiat este bine de stiut catre ce destinatii exista zboruri pentru a stii cui te poti adresa)
- implicarea angajatilor din turism pe zona lor de specializare (adica sa nu mai avem oamnei “buni la toate” ci sa angajam oameni specializati care sa faca numai ACEA activitate fara a-i supraincarca cu diverse alte taskuri care nu tin de ei doar din motivul ca “nu avem oameni care sa faca SI asta”)
- pentru a tine un turist intr-o anumita zona mai mult timp este nevoie ca accesibilitatea sa fie pusa la punct, serviciile de cazare sa fie de calitate(in functie de numarul de stele, bineinteles), sa se una accent pe mancaruri traditionale, sa existe activitati pentru petrecerea timpului liber care sa fie promovate eficient, sa existe un calendar de marketing si sa se puna accent pe promovare facuta cu cap (de catre specialisti, prin mijloace adaptate taretului pe care il avem)
- indiferent de activitatea pe care o ai (esti agentie de tursism, ghid de turism, hotel, pensiune, restaurant, furnizor de servicii de agrement), in fiecare an trebuie sa ai ceva nou
- trebuie pus accentul pe educatie: copiii trebuie invatati de mici cu calatoriile pentru a crea o cultura in acest sens si a pune accentul si pe valorile culturale pe care orice oras le are
Horia Szabo de la Conacul Archia a vorbit despre conceptul pe care il are conacul, “The fusion between two centuries”
Astfel, conacul Archia este o afacere de familie care imbina cu succes atmosfera anilor 1920 cu activitati contemporane.
Horia a impartasit publicului care au fost pilonii in promovare pe care i-a folosit Conacul Archia de la deschidere pana in prezent:
A vorbit despre fiecare in parte, dand exemple legate de cum au abordat fiecare punct. Am retinut cateva lucruri esentiale din preznetare pe care le enumar mai jos:
- atunci cand ai un hotel nou e bine sa ai un degisner. Costa, dar rezultatul merita si hotelul respectiv porneste deja de la alt nivel(calitativ si de bun gust) in momentul in care este lansat.
- asigura clientilor tai servicii suplimentare precum excursii ghidate; alaturi de ghid poti veni in intampinarea turistilor atta cu istorici sau localnici care cunosc cel mai bine locurile vizitate. Ghizii, localnicii si istorici sunt ceel 3 categorii de persoane care pot transforma excursia intr-o adevarata experienta pe care clientii tai si-o vor aminti cu placere si vor povesti si altora despre ea. Oferind “ceva in lus” clientilor tai te diferentiezi cu mult de cei care ofera numai servicii de baza.
- diferentiaza-te cu ceva in ceea ce faci (ex. Conacul Archia organizeaza petreceri precum petrecerea data la atingerea unui numar de 100 000 fani pe Facebook, Back to Black)
- succesul promovarii este un mix intre online si offline insa in ambele cazuri trebuie sa investesti daca vrei sa ai rezultate
Silvia Stefanuca – Conacul Polizu
Construit in anii 1870 de catre Constantin Ghica Deleanu, Conacul Polizu are o istorie destul de agitata, trecand pana in ziua de astazi peste o perioada in care a fost distrus in mare parte din cauza regimului comunist.
In anul 2005 conacul a fost retrocedat si restaurat in urmatorii ani, astfel incat astazi este o locatie incantatoare care se adreseaza iubitorilor de locuri vintage.
Silvia a punctat foarte bine nisa careia se adreseaza conacul si activitatile de baza pe care le are: organizare evenimente si turism de relaxare.
Cristian Ignat – 2 Parale ne-a vorbit despre “Cum sa promovezi eficient un business prin Pay per Click”
Pornind de la cei 7 pasi ai procesului alegerii si realizarii vacantei de catre un client (Inspiration, Research, Planning, Validating, Boking, Travel, Sharing), Cristian ne-a aratat cum putem face ca fiecare pas pe care il facem sa conteze in fata clientului nostru.
Astfel, de la Cristian am aflat ca un client consulta peste 10 surse de informare atunci cand intentioneaza sa calatoreasca si am aflat si cum putem face ca siteul nostru sau oferta noastra sa fie vizibila in cautarile sale: folosind multiple platforme Pay Per Click.
A urmat apoi detalierea pasilor pe care trebuie sa ii faci atunci cand incepi o campanie Pay Per Click pe una din platforme. Am vorbit despre:
- target (date generale – varsta, sex, locatie, salariu; particularitati-studenti, job full time/part time, casatorit/necasatorit, are copii?, hobby; care este motivatia de a merge in vacanta; cine ia decizia de achizitie)
- beneficii (este o mare diferenta intre trasaturi, avantaje si beneficii – de la FAB -features, advantages & benefits)
- siteul promovat (care este obiectivul acestuuia si cu il atini, cum arata site-ul tau)
- concurenta (este bine sa analizezi ce face concurenta ta directa atat online cat si offline)
Matei Psatta – Ileo a vorbit despre cum sa vorbesti pe limba clientilor tai.
Presentarea a fost una calda, apropiata de public probabil pentru ca fix despre lucrul acesta vorbea: despre cum sa facem sa ne cunoastem clientii atat de bine incat sa vorbim pe limba lor.
Matei ne-a reamintit tuturor care este cea mai mare greseala pe care o facem cu totii atunci cand comunicam cu clientii nostrii: aceea ca facem presupunerea ca publicul e interesat de ceea ce vrem noi sa ii spunem.
Apoi au urmat cateva exemple de comunicare, atat pozitive cat si… negative sau mai bine spus exemple de “asa nu”.
Concluzionand, conferinta din prima zi de la #priNeamt a fost una interesanta si cu informatii utile pentur toti cei care lucreaza in turism. Bineinteles, o parte dintre informatii nu au fost neaparat noi ci a contat enorm modul de expunere si ceea ce s-a transmis publicului.
5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt – ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Hotel Bistrița din Durău, Blue Air și Autoboca Rent-a-car.