Video-ul, o sursa de inspiratie din ce in ce mai utilizata pentru calatorii

Va vorbeam intr-un alt articol pe Turism Market despre cum video marketingul este utilizat de companiile din industria turismului ca un instrument eficient de promovare. In acest articol revin asupra acestui instrument de marketing, deoarece Google intr-un studiu recent semnaleaza o crestere importanta a video-ului ca inspiratie in randul calatorilor.

Concret, studiul Travel Content Takes Off on YouTube afirma ca vizualizarile de clipuri video de calatorie pe YouTube au crescut in acest an cu 118%. Iar in ceea ce priveste tipurile de clipuri de calatorii preferate de utilizatori, studiul afirma ca 88% din cautarile de calatorii pe Youtube se concentreaza pe destinatii, atractii, puncte de interes sau idei generale de calatorii. Potrivit studiului, video-ul este o sursa de inspiratie pentru calatori, deoarece cautarile de video-uri de calatorie pe YouTube au loc de obicei inainte si in timpul procesului de planificare a calatoriei.

Datele studiului mai arata faptul ca 67% din video-urile de calatorie vizionate pe Youtube au fost incarcate de brand-urile din industria turismului sau de catre profesionisti. Turkish Airlines, Disney Park & Resorts si Expedia sunt date ca exemplu drept companii care profita cel mai mult de posibilitatea de a se promova utilizand acest format. Totusi, in industria turismului putem gasi mai multe exemple de video-uri care au devenit chiar virale pe internet, cum este cel al companiei West Jet urcat de Craciun, despre care v-a vorbit colega mea Carmina.

Desi video-urile incarcate de branduri sau profesionisti sunt cele mai vizualizate, studiul afirma ca utilizatorii de internet interactioneaza mai mult cu video-urile urcate de bloggerii de turism, fiind cele care primesc mai multe comentarii, mai multe aprecieri, sunt mai partajate si au mai multi abonati.

Rezultatele acestui studiu nu ma surprind, avand in vedere ca video-ul poate transmite celor care sunt in cautarea unei calatorii mai multe informatii decat orice alt mediu online. Prin vizionarea unui video, calatorii pot vedea exact ceea ce vor gasi la destinatie si ce experiente pot trai acolo. Dar cat de util poate fi un video urcat pe Youtube companiilor si destinatiilor pentru a influenta decizia de cumparare a calatorilor? Cu siguranta este util daca potentialii tai clienti se gasesc printre utilizatorii care cauta video-uri de calatorii pe Youtube si daca acestia pot gasi intr-un video raspunsurile la intrebarile si asteptarile lor. Daca apelezi la acest instrument de marketing trebuie sa te asiguri ca spui o poveste diferita de cea a concurentilor tai, scurta si care sa mentina la un nivel ridicat atentia privitorului pe toata durata sa.

Prin intermediul unui video destinatiile trebuie sa arate turistilor de ce calatorind acolo pot trai experientele dorite. Iar companiile trebuie sa arate de ce produsul lor ii poate ajuta pe acestia mai bine decat oricare altul sa aiba vacanta visata. Desigur, pentru aceasta, atat destinatiile cat si companiile trebuie sa-si cunoasca foarte bine potentialii clienti si produsele.
A reusi ca un video sa influenteze vanzarile nu este o munca usoara si de cele mai multe ori trebuie sa fie insotit si de alte actiuni. De exemplu, compania aeriana mentionata mai sus, WestJet, a obtinut cresteri peste asteptari ale traficului si profitului in primul semestru al acestui an. In 2013, compania trecuse printr-o perioada de cerere slaba. Este greu de estimat cat de mult a influentat video-ul viral de Craciun rezultatelele. Dar, cu siguranta, aceasta campanie de marketing, impreuna cu alte masuri, a ajutat compania sa obtina aceste rezultate, in pofida faptului ca a crescut pretul biletelor si a introdus noi taxe.

Acest studiu a fost realizat in Statele Unite. Dar, cu siguranta video-urile sunt si in Europa o sursa importanta de inspiratie pentru calatori. Sarah McDonald, managerul departamentului de touroperatori al Google in Marea Britanie, afirma anul trecut la World Travel Market in Londra ca video-ul este noua brosura pentru a vinde calatorii.

Puteti citi studiul realizat de Google si Ipsos MediaCT accesand acest link. Fotografia din header este un print screen din acest studiu.

Tags : agent de turismagentie de turismspecialisti in turismVasilica Margalina

3 Comments

Leave a Response