Ce se mai intampla in turismul balnear din Romania

Relatia mea profesionala cu turismul balnear este tot mai profunda.

Sigur, este mult mai cool sa-i spunem “turism de health, spa si wellness”, ca sa vorbim in limbaj actual. Oricum l-am numi, sunteti cu siguranta constienti de faptul ca turismul balnear care se practica la timpul prezent in Romania a depasit in multe dintre statiuni granitele turismului de tratament consumat odata de parintii si de bunicii nostri.

Istoria mea cu acest tip de turism a inceput cu ani de zile in urma:

  • mai intai, am participat ani la rand la Bursa si Forumul de turism balnear din Romania, ca reprezentant al unui operator turistic care avea in portofoliu hoteluri de profil .
  • Apoi, in 2012 m-am aflat si in postura de speaker, incercand sa analizez relatia de dragoste uneori tensionata dintre hotel si agentia de turism, din perspectiva omului de marketing si comunicare.
  • Mai apoi, a venit vremea sa coordonez organizarea infotrip-ului balnear “Sa redescoperim Romania”, actiune semnata de 3 mari agentii de turism din piata.
  • Iar mai recent, din pozitia de consultant de marketing si comunicare , am avut bucuria de a desfasura proiecte pentru doua hoteluri de profil: Danubius Health Spa Resort Bradet 4* si Hotel O3zone 3*din Tusnad. Proiecte care au adus la masa de discutii oameni smart din turismul balnear, care au inteles ca nu e suficient sa investesti milioane de euro intr-o cladire amplasata intr-o statiune balneara si in tehnologia si aparatura din interiorul ei, ci ca e nevoie de mult mai mult de-atat. Ca este nevoie sa te pozitionezi in piata, sa te diferentiezi, sa dezvolti produse in linie cu pozitionarea si cu vremurile in care faci business, sa indraznesti sa iesi din zona de confort care-ti asigura venituri stabile, dar nu suficiente s.a.m.d.

Partea buna este ca, desi e un domeniu mai putin vizibil, turismul balnear din Romania se dezvolta. Investitiile de milioane de euro de intampla an de an, consumul pe acest segment creste, iar din cand in cand mai apare si cate-un ministru care il declara (din nou) domeniu prioritar.

Managerii de societati si hoteluri balneare se intalnesc an de an la evenimentul dedicat, unde pun la cale cu agentiile de turism business-ul pe anul viitor si se informeaza despre subiecte care ii intereseaza. Mai mult de-atat, s-au copt deja 3 clustere de turism balnear si mai sunt in coacere inca vreo 5, ca tot e in mare voga subiectul asta.

Bursa si Forumul de turism balnear 24-26 septembrie, Baile Felix

Anul acesta, evenimentul de turism balnear al anului va fi la Baile Felix, din 24 pana in 26 septembrie. Se desfasoara pe doua componente, ambele aflate sub patronajul Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR):

  1. Componenta de Bursa – avand ca obiectiv principal discutii de business, lansare de tarife pentru sezonul 2015, contractare
  2. Componenta de Forum – cu obiectiv de informare si dezbatere, moderata de conducerea OPTBR. Cateva dintre subiectele si vorbitorii de pe agenda, cu mentiunea ca am fost invitata sa ma alatur acestora:
  • Strategii de promovare a turismului romanesc – reprezentant ANT
  • Programele transfrontaliere – Un instrument european pentru dezvoltarea statiunilor balneare– Andor Albel, presedinte Asociatia de Promovare a Marii Campii din Sud-Est, Ungaria
  • Cercetarea academica in turism – Donna Dvorak, Institutul de Management Hotelier, Praga, Cehia
  • Piata Austriei – caracteristici, provocari, oportunitati pentru turismul romanesc – Simion Giurca, director Biroul romanesc de informatii turistice Viena
  • Oportunitati de investitii si dezvoltare prin programele europene – reprezentant Ministerul Fondurilor europene
  • Baile Felix – o statiune de viitor, investitii noi : complexul LOTUS – reprezentant Primarie si Turism Felix SA
  • Dezvoltarea unei statiuni, Calimanesti-Caciulata si finalizarea unui proiect investitional – Constantin Necsoiu, director general SC Calimanesti-Caciulata
  • Contributia autoritatilor locale la dezvoltarea statiunilor balneare- Victor Moraru, presedinte Asociatia Statiunilor Balneare din Romania
  • Clustere balneoturistice – Aurel Borsan – presedintele Fundatiei Amfiteatru
  • Integrarea programelor de wellness in activitatea spa-urilor – Ioana Marian, Despre spa
  • Importanta cercetarii in turismul balnear – Gabriela Dogaru, vicepresedinte Asociatia Romana de Balneologie, Asistent universitar, Facultatea de Medicina, Cluj-Napoca
  • Proiectul european “Pe urmele romanilor”- modalitati moderne de promovare a unui potential antic, Rodica Georgeta Pencea, secretar general OPTBR

Prezentarea mea se va referi la potentialul implementarii de terapii/programe Ana Aslan in hotelurile balneare din Romania, dar si la posibilele bariere. Ea are la baza studiul privind oportunitatea implementarii de terapii/programe Ana Aslan, realizat in beneficiul Hotelului O3zone din Tusnad si isi propune sa ofere o perspectiva de marketing si de comunicare asupra acestui subiect managerilor de hoteluri balneare din Romania.

Desi probabil insuficient promovata comparativ cu alte evenimente de industrie, Bursa de turism balnear ramane unul dintre evenimentele marcante ale industriei. A ajuns la a zecea editie si este in continuare o foarte buna sursa de informare si de networking pentru reprezentantii companiilor de turism, de la cel mai jos pana la cel mai inalt nivel.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Andrada Cranguscompanii de turismRomania
Andrada Crangus

The author Andrada Crangus

Leave a Response