Turism Market Insider: Episodul 3 – Profilul clientului

Editia a treia a Turism Market insider este dedicata “Profilului Clientului”.

De-a lungul timpului este posibil sa fi auzit de “profilul“, “tipologia” sau “avatarul clientului” si este important sa stii ca toate aceste 3 denumiri se refera la acelasi lucru.

De ce este important sa cunoastem profilul clientilor nostri? Pentru ca atunci cand vrem sa avem un business care sa functioneze si sa ne aduca satisfactii trebuie sa stim foarte clar cui ne adresam si trebuie sa personalizam serviciile pe care le oferim acelui tip de client.

Cand avem nevoie sa definim “profilul clientului” si ce este acesta de fapt?

Profilul clientului” este o imagine pe care tu o conturezi pe hartie (fisier electronic, etc) despre un “client ideal”.

Asta nu inseamna ca acel client nu exista, ci inseamna ca tu conturezi niste trasaturi si comportamente ale acelui tip de client bazandu-te pe observatiile pe care le-ai facut pana in prezent si pe experienta directa cu clientii pe care i-ai avut. Este foarte posibil ca odata ce ai definit un profil de client (sa spunem “clientul familist”) dupa ceva timp sa revii la el si sa adaugi modificari in trasaturile/comportamentele pe care le-ai scris acolo. Acest lucru este normal pentru ca profilul clientului tau se schimba permanent si cu cat il cunosti pe acesta mai bine, cu atat vei fi mai aproape de el atunci cand are nevoie de serviciile tale.

Cand avem nevoie sa definim “profilul clientului”? Tot timpul insa cu precadere in urmatoarele cazuri:

  • cand ne aflam la inceput de drum si inca nu stim cui ne adresam
  • cand vrem sa intram pe o noua piata si sa atragem un nou tip de client
  • cand constientizam ca realizarea unui profil de client ne aduce mai aproape de clientii nostri si estimam cresteri in vanzari si fidelizarea clientului

In editia de astazi din Turism Market Insider vorbesc despre cele 3 intrebari principale pe care este bine sa ti le pui in legatura cu “profilul clientului”. Daca esti hotarat sa faci si tu acest “exercitiu” iti propun sa ai la indemana ceva de scris si sa incepi sa conturezi si tu profilul clientului.

Ca orice companie (de turism sau nu), ne adresam mai multor tipuri de clienti cu serviciile pe care le oferim. Asta inseamna ca este bine sa definim mai multe profiluri de client, in functie de ce tipuri de clienti observam ca avem deja si ce tipuri de clienti ne dorim sa avem.

Pe langa toate acestea trebuie sa stim ca este bine ca aceste “profiluri de client” pe care le realizam sa fie impartasite cu toti colegii din companie (departamentul de vanzari , de productie dar si cel de marketing) . Cu cat sunt mai multe persoane in companie care inteleg ideea de “profil de client” si incep sa urmareasca acest lucru, cu atat rezultatele se vor vedea mai bine in vanzari, in comunicarea cu clientul si in fidelizarea acestuia.

Daca ai intrebari le astept in comentarii sau pe email carmina@turismmarket.com

Turism Market Insider nu ar putea exista fara partenerii nostri carora le multumim pe aceasta cale: imagine si sunet – CalinStan.com si ClubulFoto.com; gazduire – Cafe Klein.

Tags : Carmina Nitescucompanii de turismspecialisti in turismturism market insidervanzari si customer service in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response