Transilvania este OurHeritage.ro

Aseara a avut loc lansarea proiectului OurHeritage.ro in Bucuresti, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National si implementat de AIOS (Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu).

Pentru ca imi place tara noastra si stiu ca avem multe de aratat am fost curioasa sa aflu mai multe despre OurHeritage.ro si m-am dus la evenimentul de lansare.

Our Heritage este un proiect ce isi propune sa se desfasoare pe o perioada de 3 ani iar la finalul acesteia sa reuneasca totalitatea monumentelor istorice din Transilvania incluse in Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii  si Patrimoniului National: 8134 monumente.

Este astfel un site dedicat zonei Transilvania, o zona foarte bogata in monumente istorice.

Our Heritage este cel mai complex proiect de acest gen dezvoltat pana acum in Romania. Misiunea sa este de identificare si mapare a patrimoniului cultural transilvanean, in scopul conservarii durabile a monumentelor istorice. Our Heritage contribuie, astfel, la constientizarea rolului pe care mostenirea transilvana il are in definirea geniului colectiv al comunitatii si construieste un dialog viu intre trecut si prezentul continuu.

Our Heritage reprezinta cea mai completa sursa de informatii despre monumentele istorice ale Transilvaniei si in prezent reuneste profilurile a peste 2.300 de monumente din Transilvania, precum si lista completa a monumentelor din judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu si este actualizat permanent.

Am avut curiozitatea de a intra pe site inca dinainte de eveniment.  (Apropos, siteul OurHeritage.ro poate fi accesat si de pe telefon si tableta.)

Prima imagine mi-a placut foarte mult: este harta Transilvaniei pe care sunt inserate monumentele istorice in functie de zona in care se afla (judet).

Privind mai jos am observat ca pot filtra obiectivele culturale in functie de: localitate, judet, categorie ( ex. biserica fortificata, capela, fortificatie, ansamblu rural), arhitectura (ex. monument baroc) si patrimoniu (sec. XIII- XX).

Fiecare monument listat pe site are o descriere specifica, o harta pe care este identificat exact locul in care si afla monumentul respectiv, fotografii realizate chiar de cei care se ocupa de OurHeritage.ro si un sistem de votare prin care orice cititor poate aprecia monumentul respectiv in functie de cum i se pare.

Ceea ce mi s-a parut foarte interesant a fost faptul ca toate fotografiile care se regasesc acum pe site au fost facute de cei care se ocupa de proiect in numai 2 luni cand s-au aflat pe teren.

Fotografiind monumentele resoective si-au propus sa aprecieze starea in care se afla acestea astfel incat sa prezinte o imagine reala.

Eu apreciez tare mult acest proiect si le urez mult succes in a descoperi cat mai multe monumente din zona Transilvania.

Un astfel de proiect va ajuta in viitor orice turist aflat in Transilvania pentru a stabili ce si cand sa viziteze (va fi mai usor sa isi faca un plan avand harta in fata).

Totodata, va fi de un real folos turistilor straini in momentul in care va fi gata varianta in engleza (este in lucru in acest moment).

Ca sa iti faci o idee despre proiect iti las mai jos un filmulet pe care l-am preluat de pe siteul oficial OurHeritage.ro. Filmul este realizat de Razvan Baciu.

Tags : Carmina NitescuRomania
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

2 Comments

  1. Un proiect extraordinar care continua linia culturala din Sibiu după 2007. Le dorim mult succes!
    Noi cei mai mici ne zbatem cu astfel de proiecte deocamdată la nivel județean, fără susținerea AFCN.
    Anul acesta a fost lansat FIFE – Festivalul Internațional de Film Etnografic în orașul Zlatna, promovat și de ANTREC Alba, INP. Amănunte pe http://www.etnofilmzlatna.ro

Leave a Response