Săptămâna Haferland te așteaptă în Transilvania (3-6 august 2023)

Festivalul Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania, se întoarce în 2023.

Aflat la cea de-a XI-a ediție, acesta are loc în perioada 3-6 august 2023 și are în centrul atenției 10 sate din Țara Ovazului (ținutul aflat între Brașov și Sighișoară poarte numele de “Țara Ovazului” sau “Haferland”) și anume: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri.

Tema ediției din acest an este sustenabilitatea în peisajul cultural din Haferland (Țara Ovăzului), iar ediția din 3-6 august 2023 se va desfășura sub înaltul patronaj al Altețelor Sale Serenisime Prințul și Prințesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare de Liechtenstein care conduce statul Liechtenstein de peste 300 de ani. Este pentru prima oară când Altețele Sale Serenisime patronează un eveniment cultural din România.

„Suntem profund onorați de decizia Altețelor Sale Serenisime de a patrona Săptămâna Haferland, eveniment ce a devenit un reper în ceea ce privește conservarea tradițiilor și culturii comunitare”, spune Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, organizatoarea festivalului.

Ce poți face la festival

Printre evenimentele deosebite ce vor avea loc în cadrul acestei ediții se numără resfințirea Bisericii Evanghelice din Rupea, unul dintre cele mai vechi monumente de cult ale comunității săsești din România. Această a fost restaurată în ultimii ani iar acum își redeschide oficial porțile.

De asemenea, vizitatorii se vor putea bucura de concerte de muzică săsească și de orgă, tururi ghidate, ateliere de meșteșuguri tradiționale pentru copii și adulți, baluri tradiționale săsești, vizite la fermele și în curțile tradiționale ale localnicilor, degustări de produse bio și multe altele.

Un alt punct de atracție pentru vizitatori vor fi tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare către Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care vizitează zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, încărcați de legende și istorii locale, aproape la fiecare pas – până la extremitatea de nord a Haferlandului, lângă Sighișoara, unde se află platoul Breite și zecile sale de stejari cu vârsta de sute de ani.

Participanții vor avea de asemenea ocazia de a face vizite la fermele și în curțile tradiționale ale localnicilor și de a degusta produse bio, iar copiii și adulții deopotrivă își vor putea încerca iscusința în atelierele live de pictură pe lemn, pâslit, împletit coronițe, cioplire în lemn, țesut și brodat etc.

Întreaga zonă a Țării Ovăzului oferă numeroase oportunități pentru vizitatori, de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz și Viscri fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO) la pitoreștile locuințe tradiționale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deținută de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.

Programul detaliat al festivalului îl găsești pe siteul oficial, precum și pe pagina de Facebook Săptămâna Haferland.

Despre Săptămâna Haferland
Festivalul Săptămâna Haferland a fost inițiat în 2013 de către Fundația M&V Schmidt, alături de Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizație fondată de muzicianul german de origine română, Peter Maffay. Obiectivul general al manifestării este promovarea culturii și a tradițiilor sașilor din Transilvania, precum și dezvoltarea turismului din regiunea Țării Ovăzului.

Tags : eveniment in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response