De 3 ani încoace urmăresc și particip cu drag la “Săptămâna Haferland“, eveniment menit a readuce în mjlocul publicului tradițiile și obiceiurile săsești de altădată și a le transmite astfel mai departe generațiilor noi.
Acum 6 ani au început cu 5 sate, toate aflate în zona numită “Haferland” (în traducere “Țara Ovăzului”) – regiunea dintre Rupea și Sighișoara. Astăzi evenimentul include 10 sate săsești din inima Transilvaniei iar anul acesta are loc în perioada 25 – 29 iulie.
La început de iunie am participat la conferința de presă care anunța noutățile din acest an ale evenimentului. Cum iunie a fost o lună extrem de aglomerată pentru mine, nu am reușit să îți povestesc atunci despre noutățile aflate, așa că acord timp acestui subiect acum, la început de iulie, adică cu 2 săptămâni înainte de festivalul efectiv.
Ca în fiecare an, festivalul urmează o temă bine stabilită. Dacă acum trei ani tema a fost cea a familiei, acum doi ani tema a fost “gastronomia locală”, anul trecut aceasta a fost “meșteșugul săsesc”, iar în 2019 tema este “Fii parte din comunitate”.
Sub sloganul “Fii parte din comunitate!”, Săptămana Haferland își propune să îi aducă mai aproape pe toți cei interesați de arta și cultura sașilor, care vor putea descoperi tradițiile și frumusețile regiunii și vor putea deveni chiar ambasadorii acestei culturi.
Mai mult, anul acesta, temei centrale i s-a adăugat “Arta” că temă secundară, prin intermediul căreia comunitatea devine mai sudată și mai puternică. Astfel, fiecare participant la festival va primi o amintire, prin care se atestă apartenența la comunitatea celor care își doresc să revitalizeze satele săsești, dacă vor contribui la pictura literelor de lemn care vor semnaliza de acum înainte regiunea Haferland.
“Arta este liantul care apropie oamenii, iar noi ne dorim ca toți participanții la Săptămâna Haferland, fie ei sași sau turiști de orice naționalitate, să se simtă parte din comunitatea noastră deschisă. Ne bucurăm să vedem cum, de la an la an, în Haferland se dezvoltă din ce în ce mai multe proiecte frumoase și suntem mândri că am contribuit la acest lucru. Iar, odată cu această ediție, vrem să aducem laolaltă comunitatea pentru proiecte live, derulate chiar pe parcursul festivalului, o premieră pentru noi, pe care sperăm că participanții o vor aprecia”, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.
“Comunitatea săsească este caracterizată de o modestie şi o simplitate exemplare, însă care nu și-a expus adevăratele comori ale artei la nivelul valorii reale. În acest an am reuşit să convingem familia lui Hans Schuster, un mare pictor al acelor vremuri şi unchiul soţului meu, care păstrează cu demnitate un adevărat patrimoniu al picturilor lui pe pânză, să prezentăm aceste opere de artă în cadrul Săptămânii Haferland. Am aflat despre aceste tablouri prin vederile care colindau înainte de sărbători casele saşilor acum situaţi în Germania, amintindu-le de vremurile şi obiceiurile trăite în Transilvania”, a adăugat Veronica Schmidt, vicepreședintele Fundației Michael Schmidt.
Anul acesta, la ediția a șaptea, Săptămâna Haferland se desfășoară în localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf.
Fiecare zi este dedicată unuia sau mai multor sate, acestea gospodărindu-se singure în ceea ce periveste organizarea efectivă a activităților-un motiv de mândrie și o recomandare caldă din partea mea să mergi să vezi și tu câte minuni pot face oamenii locului atunci când își propun.

Ziua principală a festivalului va fi ziua satului Criț, în 27 iulie. În această zi, pe langă expoziția după picturile lui Hâns Schuster, expoziția dedicată lăzilor de zestre săsesti, și cea de fotografii vechi ale comunitătilor din Haferland, turiștii se vor putea bucura de ateliere interactive, un concert de violoncele în Biserica Fortificată, iar seara, de tradiționalul bal săsesc.
Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât coorganizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, împlinește 10 ani de activitate pe plan local, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei.
Pe lângă aceste lucruri, e bine să știi că atmosfera din fiecare sat participant la festival este diferită, precum și activitățile care au loc aici: de la ateliere de pictură, expoziții, activități pentru copii, concerte în bisericile fortificate, coruri de copii, proiecții de film, plimbări cu bicicleta, și până la vizite documentare la casele vechi din ținut și brunch-uri muzicale, turiștii vor putea alege din zeci de activități interesante. Găsești aici programul detaliat pe zile.
Primele șase ediții ale festivalului Săptămana Haferland au adus aproximativ 20.000 de participanți în satele săsești, doar pe perioada festivalului, însă inițiativele de promovare au contribuit la creșterea numărului de turiști și în restul anului. Din punctul meu de vedere Săptămâna Haferland este un model în ceea ce înseamnă promovarea unei zone turistice și mi-aș dori să existe mai multe astfel de inițiative la nivel de România.
În acest an, numărul așteptat de vizitatori este de peste 6000. Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești.
Așa că dacă aveți drum prin Transilvania în perioada 25-29 iulie sau dacă aveți turiști care vă cer recomandări inedite de vizitare în România ia în calcul evenimentul “Săptămâna Haferland”.
Multumesc mult pentru informatie!