Mixul canalelor de comunicare sau mai pe scurt mixul de media, reprezinta pentru un marketer provocarea la care este supus zi de zi in activitatea sa. Desi urmaresc atent ceea ce se intampla in activitatea de marketing a
agentiilor de turism de la noi, fara sa dau exemple din motive etice, pot sa va spun ca suntem inca destul de mici in comparatie cu alte industrii insa totusi pe o panta ascendenta.
In decursul timpului am vazut si campanii de comunicare bune dar si campanii in care s-a investit enorm si cu mici sanse de a masura un ROI. Acum, toate lucrurile rele au si parti bune, spun asta pentru ca si dintr-o campanie nereusita invatatam ceva. Este adevarat, pentru un patron este greu de acceptat ideea experimentarii canalelor media iar astfel asumarea unor riscuri.
Sa nu uitam insa ca bugetul de marketing reprezinta o INVESTITIE si nici decum o CHELTUIALA.
Comunicarea a existat inca din stramosi si nu va inceta sa existe, din contra capata noi forme din ce in ce mai moderne. Asadar, dragi marketeri hai sa comunicam constant si cat se poate calitativ.
Pentru asta insa, trebuie sa tinem cont de cateva reguli de baza pe care trebuie sa le urmam atunci cand incercam un mix de media. Iata despre ce e vorba:
1. Inainte de a incepe procesul de planificare media trebuie sa creionam un profil clar al publicului tinta. Nu va feriti de brainstorming-uri cu echipa de vanzari. Ei isi cunosc cel mai bine clientii.
2. Stabilirea tipului de targetare media – Targetare demografica sau Targetare geografica
3. Selectati canalele cele mai relevante publicului targetat.( internet, outdoor, TV, radio, Presa, etc)
4. Ultima etapa consta in stabilirea mixului de la punctul 3. De cum jonglati cu aceste canale dar si ce mesaje folositi pentru fiecare in parte, depinde succesul campaniei voastre.
Hai sa vorbim putin despre tipurile de media:
Televiziunea:
Este in mod cert cel mai scump canal de comunicare insa cu o penetrare extrem de mare. Personal nu va sfatuiesc sa abordati doar oportunitati de aparitii Tv ci campanii integrate pe cel putin 3 luni. Nu intodeauna costurile mici isi si justifica investitia pentru ca de cele mai multe ori campaniile integrate, desi mai scumpe, iti ofera o penetrare net superioara.
Presa scrisa:
Desi presa scrisa este in cadere libera, targetarea publicatiilor de specialitate poate reprezenta un succes al comunicarii. De unde succesul? Din credibilitatea de care se bucura in continuare presa. Va sfatuiesc sa implementati campanii de PR cu un continut relevant si de calitate chiar daca o faceti mai rar. Nu comunicati decat atunci cand aveti ceva de spus nu cand simtiti nevoia de a transmite ceva.
Online:
Printre principalele calitati ale online-ului putem enumera, targetarea foarte exacta a publicului, interactivitatea de care te poti folosi si mai ales masurarea impactului campaniei. Desi multi inca mai cred ca online-ul este un canal ieftin, imi pare rau sa va dezamagesc insa datorita evolutiei rapide, investitia in dezvoltarea tool-urilor dar si in creatie sau motoare de cautare, a crescut simtitor de la an la an. Asadar nu uitati, publicitatea online nu este nici pe departe ieftina insa este usor de masurat si de cele mai multe ori, MERITA.
Outdoor:
Outdoor-ul este unul din preferatele mele si asta pentru ca te poti juca cu mesajele si visualurile astfel incat sa atragi atentia oamenilor de pe strada chiar si celor mai putin familiarizati cu mediul online.
Nu va sfatuiesc sa folositi outdoor-ul pentru vanzarea produselor, folositi-l exclusiv pentru awareness si pentru a oferi oamenilor care il privesc o stare de bine prin mesajul sau vizualul afisat :). Asta va ajuta brandul vostru.
Radio:
Radioul este un canal din ce in ce mai folosit iar publicul targetat este in general cel aflat in trafic. Asadar, daca vreodata mi-am dorit sa se blocheze Bucurestiul din punct de vedere al traficului a fost atunci cand aveam o campanie pe radio:)
Exemplele pot continua insa pentru un prim articol pe aceasta tema cred ca ne-am putut face o ideea despre canalele pe care le avem la indemana dar si ce trebuie sa facem pentru a le folosi corect.
Mult succes.
Credit foto: unsplash.com