Pe 13 septembrie am participat la prima conferinta de Influencer Marketing din Romania (am anuntat-o aici) si am plecat de acolo cu multa inspiratie.
Am lasat sa treaca mai multe zile pentru a se sedimenta informatia si iata ca astazi vin cu concluziile mele.
In primul rand trebuie sa recunosc ca, desi merg la o multime de conferinte cu teme de marketing, social media si turism, n-am mai fost demult la un eveniment atat de … empatic. Poate ca e ciudat ca spun asta despre o conferinta, insa au fost mai multe momente cand am simtit acest lucru. Plus ca am aflat o multime de informatii faine de la oameni de marketing talentati.
Conferinta a inceput in forta cu mesajul dat de organizator, Cristian Manafu: “Astăzi cele mai mari campanii includ componentă de influencer marketing sau se axează în principal pe asta.”
Cumva aceasta fraza ne-a introdus rapid in tema evenimentului si cu totii am fost curiosi sa aflam mai multe.
Ce inseamna de fapt acest “influencer marketing”?
Mai mult: ce inseamna de fapt sa fii “influencer”?
As incepe cu concluzia: a fi influencer sau “influentator”(in traducere) inseamna sa fii acea persoana care are un cuvant de spus in comunitatea ta. Iar asta poate insemna sa fii blogger, vlogger, instagrammer sau pur si simplu un om care are un cuvant de spus (fara legatura cu social media) si este respectat de cei din comunitatea ta (familie, grup de prieteni, parteneri de afacere, colegi de birou sau de scoala).
Acum ca am stabilit ce e cu influencerii acestia (si zic eu ca ne-am mai linistit), hai sa analizam putin situatia. Ce fac influencerii pentru a fi “influenceri”? Adica ce fac acesti oameni obisnuiti pentru a influenta parerea sau decizia celor din jur?
Vorba lui Marius Manole: “Oamenii ăia pe care îi influențezi cheltuie timp și bani deci, ca și influencer, ai o mare responsabilitate. Orice influencer trebuie să aibă o bază, ceva pentru care e acolo și e urmărit.”
Asadar, pentru a fi respectat si pentru ca parerile tale sa fie luate in calcul de catre cei din jur ai nevoie de “o baza”. Ai nevoie sa stii despre ce vorbesti, ai nevoie sa ai expertiza in acel domeniu si, usor, usor, cei care sunt interesati de ce ai tu de spus te vor urmari.
Conform definitiei de mai sus fiecare dintre noi poate fi un influencer in comunitatea sa. Comunitate online sau offline, nu conteaza atat de mult. Ce conteaza cu adevarat este faptul ca un influencer are putere de convingere in grupul sau, este respectat si cuvantul sau are intotdeauna greutate. El este un “creator de continut” ca sa spun asa (la conferinta toti cei din sala am fost de acord sa ii numim asa), iar continutul lui conteaza.
Acestea fiind spuse, fiecare dintre noi poate fi intr-o mai mica sau mai mare masura un “influencer”. Sau un “creator de continut”. Parca suna mai bine denumirea aceasta din urma, nu?
Revin la subiectele discutate in cadrul conferintei pentru ca au fost multe si interesante. Voi reda mai jos cateva lucruri care mi-au atras atentia in mod deosebit.
Studiul “Influence Me” realizat de Starcom Romania
Studiul analizeaza domenii precum Cosmetice, Telecom & Mobile, Banking, Food & Beverages, Automobile si Retail, domenii in care influencerii au cel mai mare impact in acest moment.
In functie de fiecare categorie in parte, sunt considerati influenceri fie celebritatile, fie profesionistii in domeniu, fie persoanele obisnuite. De exemplu:
- in cadrul Cometicelor influenceri sunt profesionistii (47%) si celebritatile (23%)
- in zona Mobile si Telekom influenceri sunt profesionistii (47) si persoanele obisnuite (18%)
- in Banking influenceri sunt profesionistii (52%)
- in Food & beverages influenceri sunt profesionistii (32%) si persoanele obisnuite(28%)
- in Automobile influenceri sunt profesionistii (51%)
- in Retail influenceri sunt profesionisii (36%) si persoanele obisnuite (30%)
In cadrul sesiunii de prezentare a studiului “Influence Me” am intrebat ce recomandari au pentru zona de turism (chiar daca turismul nu a fost o categorie de sine statatoare in cadrul studiului) iar raspunsul a fost simplu: “influencerul ar trebui sa traiasca experienta pentru a putea vorbi despre asta si pentru a fi credibil in fata celor care il urmăresc”. Nu as fi putut spune lucrurile mai bine de atat. 🙂
Concluzii de la conferinta
Pe langa concluziile trase in urma studiului mentionat mai sus au mai fost cateva momente pe care vreau sa le mentionez aici.
Nu stiu daca in compania in care lucrezi in momentul de fata ai avut ocazia sa lucrezi cu influenceri si nici daca ti-ai pus problema legata de cat ar trebui sa fie platiti acestia.
Ei bine, Alexandra Teja de la InfluencerDB Germania a sustinut o prezentare in cadrul conferintei in care a dat chiar si o formula de calcul pentru a aprecia corect valoarea colaborarii unui brand cu un influencer. O gasesti mai jos. Bineinteles, acesta se refera la piata din Germania insa formula poate fi adaptata pentru Romania.
Astfel, pretul este dat de o multime de factori (vezi mai sus) .
Ca sa ai lucrurile putin mai clare mai jos gasesti o analiza a unui caz de colaborare cu 2 influenceri pentru o reclama la Tommy Hilfiger. In functie de cifrele fiecaruia este clar care colaboare va fi mai benefica pentru companie, nu?
Un alt subiect pe care l-am retinut a fost abordat de Oana Bulexa – MSL The Practice si anume: tu ai auzit mituri despre influenceri?
Sunt convinsa ca afirmatiile de mai jos iti sunt cunoscute.
In prezentarea ei, Oana a demontat toate aceste mituri despre influenceri. Atat timp cat nu ai lucrat cu un influencer si nu cunosti toate datele situatiei cel mai probabil vei crede unul din miturile de mai sus. Insa influencerii sunt oameni care au muncit cu adevarat pentru a ajunge unde sunt (doar nu au devenit peste noapte influenceri, nu?) iar in momentul in care tu vrei sa lucrezi cu ei tu iti doresti de fapt audienta lor, deci munca lor.
La final revin la subiectul despre care iti spuneam ca am simtit multa empatie in cadrul conferintei.
Ai auzit de proiectul “Magic Home“? Anul trecut la inceput de noiembrie a aparut peste tot campania aceasta cu mesajul: “Am vrut sa aratam ca parintii copiilor bolnavi de cancer nu sunt singuri in lupta pe care o duc. Asa ca ne-am pus in locul lor. La propriu. Pe un scaun, asemeni celui pe care locuiesc zi de zi in spital. Am promis ca nu ne vom ridica pana cand nu vom strange banii pentru MagicHome, o cladire de 700 de metri patrati langa cel mai mare spital oncologic din Bucuresti. Un loc de care au atata nevoie. Sa gateasca, sa spele, sa planga.”
Sunt sigura ca stii despre ce vorbesc, mai ales daca ai vizionat clipul de mai sus. Ei bine, nu poti ramane indiferent la un astfel de clip, nu?
Eu am simtit asta acum, la distanta de 1 an, cand stiu ca proiectul si-a atins scopul si chiar mai mult de atat. Au strans cele 100 000 de sms-uri cu donatii de 2 euro fiecare in 23 de zile insa campania a continuat pentru ca au fost multi cei care au dorit sa se implice.
Ei bine, aceasta campanie sociala care a ajuns in mod organic la 60% din cei care au profil de Facebook in Romania a fost facuta cu influenceri: actori, muzicieni, bloggeri, vloggeri, oameni cunoscuti in general. Oameni pe care ii recunosti usor si care au dorit sa se implice. La acestia s-au adaugat si multi oameni obisnuiti iar impreuna au reusit sa mute muntii. Ei bine, cam asta este puterea influencerilor, iar daca ii pui la un loc pentru o singura cauza pot face minuni.
Minunat sumar, iti multumesc! Imi pare rau ca am ratat conferinta, dar ajuta mult ce ai scris tu!
Cu drag, Alina! Ma bucur sa stiu ca informatiile iti sunt utile. Si mie mi-au fost si abia astept editia din 2019. Ne vedem acolo 🙂