De ce avem nevoie de bloguri de turism?

Este dimineata. Deschizi calculatorul, iti bei cafeaua si citesti ultimele noutati pe net. Deschizi pagina cu pagina, blog dupa blog, afli diverse informatii, apoi iti incepi ziua.

Am observat ca este “la moda” de ceva vreme sa citesti bloguri. Oare chiar avem nevoie de aceste bloguri? Cu ce ne ajuta? Ce ti se pare interesant atunci cand te pregatesti sa citesti ultimele noutati?

Eu cred ca blogurile sunt o importanta sursa de informare. Blogosfera a luat amploare in ultimii ani si, in timp, a crescut si calitatea articolelor. A avea un blog astazi nu mai este acelasi lucru ca acum cativa ani. Astazi toti cautam sa iesim in evidenta cu ceva, chiar daca unora le iese mai bine iar altora mai putin bine. Acest lucru se aplica si in cazul blogurilor. Gandeste-te ce te atrage pe tine la un blog. Atunci cand iti place ceva, nu-i asa ca retii anumite detalii si abia astepti sa te intorci pe blogul respectiv? Atat timp cat ai gasit ceva inedit, te vei intoarce. Atat timp cat subiectele abordate pe blogul respectiv sunt printre lucrurile de care esti tu interesat, te vei intoarce.

In turism avem cateva bloguri foarte bune, insa comparativ cu alte domenii, mai avem de invatat. In primul rand cred ca ar trebui sa existe mai multe persoane care sa se exprime in acest domeniu tocmai pentru ca sunt multi care au ceva de spus. Pentru mine, blogul este facut din pasiune, este refugiul meu atunci cand simt nevoia sa exprim ceva si sa fac ceva ce imi place.

In al doilea rand, blogul trebuie intretinut cu continut original si relevant. Cu cat scrii mai mult cu atat inveti mai mult si in acelasi timp imparti cu ceilalti ceea ce stii tu mai bine (sau ceea ce iti place cel mai mult).

Astazi gasim tot felul de informatii pe internet, insa nu toate sunt utile sau corecte. Totusi, atunci cand citesti un review facut de cineva din domeniul tau de activitate, parca esti mai deschis. Situatia se schimba atunci cand afli un anumit lucru de pe un blog decat atunci cand afli de pe un site specializat in domeniul respectiv sau de la stirile de la TV de exemplu pentru ca ceea ce se adauga este experienta persoanei care scrie respectivul articol.

Blogul ofera o credibilitate mai mare decat orice alt tip de site din punctul meu de vedere. De ce spun acest lucru? Iti voi spune in randurile ce urmeaza:

  • in primul rand, blogurile sunt facute de oameni, nu neapart de companii (desi exista multe bloguri ale companiilor insa acesta este un alt subiect)
  • pe blog scrii sub nume propriu si lasi cititorul sa te cunoasca
  • pe blog interactionezi mult mai usor si mai repede cu cititorii
  • blogul este mult mai accesibil din punct de vedere al exprimarii fata de un site specializat in domeniu
  • un blog facut de specialisti intr-un domeniu are o valoare mult ridicata deoarece aici se vede contributia tuturor participantilor

Dintr-un blog poti afla informatii dintre cele mai diverse: pareri personale, lucruri generale despre un anumit subiect, detalii despre lucruri la care poate  nu te-ai gandit inca, experiente, etc. Valoarea unui blog este data de calitatea continutului sau si de transparenta cu care bloggerul scrie si intereactioneaza cu cititorii sai.

Dupa cum spuneam, in turism exista cateva bloguri notabile, insa sunt convinsa ca sunt mult mai multe persoane care ar putea initia un blog de turism. Astfel sunt persoane care au calatorit sau care sunt specializate in acest domeniu si care si-au construit o cariera. Ii incurajez pe toti sa sa-si impartaseasca gandurile si experienta acumulata prin intermediul unui blog. Turismul este un domeniu frumos, un domeniu in care ai ce povesti si ai ce invata. Pentru mine a scrie despre destinatii, a organiza diverse tipuri de excursii si a pune la punct toate detaliile sunt activitati pe care le-as face tot timpul 🙂

Cred ca anul 2012 va fi un an plin de incercari indraznete. Vei fi si tu printre cei ce vor reusi? Eu te astept alaturi de noi!

Credit foto: unsplash.com

Tags : blog de turismCarmina Nitescumarketing si comunicare in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

21 Comments

  1. Cred ca un alt raspuns penru intrebarea ta ar putea fi:

    Traim intr-o epoca a artificialului, a exploziei de informatie si a FAKE-ului. Asa ca in aceste conditii, avem nevoie de locuri in care putem verifica, prin comunicare informatia. Si desi nici blogurile nu au intotdeauna informatii reale, faptul ca ofera o structura facila de a comenta si a discuta subiectul respectiv, iti ofera tie consumatorului posibilitatea de a “mirosi” veridicitatea informatiilor!
    P.S. Blogul si-a mai restrans din influenta, de vreo 2 ani incoace, odata cu explozia FACEBOOK-ului si a usurintei schibului de informatii pe care il ofera acesta, insa este inca un instrument bun de promovare si comunicare!

  2. Cred ca cea mai indrazneata incercare ar fi nu crearea unui blog ci crearea unei comunitati online care sa reuneasca mai multe bloguri a persoanelor specializate in turism. Asa cum este in Spania, Comunidad Hosteltur. Eu fac parte de aproape 4 ani in acea comunitate si mi-a schimbat total viata profesionala. Ceea ce inveti de la cei care isi impartasesc cunostiintele este important, dar mai important este sa-i cunosti in persoana. Noi oamenii suntem sociali prin natura si oricat am colabora si discuta online, exista o necesitate de a pune fata offline acelor persoane. Eu sper ca intr-o zi sa avem si in Romania parte de asa ceva.

  3. @Vasilica: Turism Market este o un blog dedicat specialistilor in turism. Nu este neaparat o comunitate online, insa este un loc unde se impartasesc idei si experiente ale specialistilor in acest domeniu. Speram sa gasesti si aici cel putin o parte din lucrurile frumoase pe care le-ai descoperit la Comunidad Hosteltur 🙂

    1. @Carmina: Da, citesc de cateva luni acest blog si imi pare bine ca exista asfel de bloguri in Romania. Am aflat multe lucruri interesante despre industria turismului romanesc de la persoanele ce scriu pe acest blog. Va doresc mult succes in continuare!!

  4. Din pacate exista si mult balast in blogosfera. Se vantura prin blogosfera romaneasca un neica nimeni cu pareri din industrie, care n-a lucrat un ceas intr-o agentie de turism si-si spune ca e cel mai mare blog(er) de turism. Cine acorda statutul de specialist in turism propietarilor de bloguri si pe ce criterii? Ca-ti place sa scrii pe un blog al tau e una, ca ai in spate ani buni de experienta in industrie e deja altceva. Personal agreez blogurile companiilor (agentiilor).

    1. @plimbaretu: Blogurile de turism sunt de 2 feluri: cele facute de turisti ipe baza calatoriilor lor (sunt destule bloguri de acest fel) si cele facute de specialisti in domeniu(din pacate acestea cam lipsesc din blogosfera romaneasca).

      In articolul de mai sus am subliniat faptul ca sunt foarte putine bloguri facute de specialisti in domeniul turismului(oameni nu studii in domeniu, oameni cu experienta). Sper ca in viitorul apropiat sa existe mai multe astfel de bloguri facute de specialisti in domeniu tocmai pentru ca avem nevoie de informatii verificate si reale. Un lucru foarte important pe care il poate oferi un specialist in domeniu este consultanta, iar aceasta consultanta face diferenta!

      1. Multumesc de…clarificari, nu sunt chiar novice in bransa ci doar dezamagit. Unii scriu versuri cu lingura spunea un clasic in viata.

  5. Again me:
    Marele bloger cerseste pe la agentii infotripuri promitandu-le marea cu sarea dupa intoarcere, oare asta sa fie experienta si profesionalismul blogerilor de turism??

  6. Deși e greu de crezut, blogosfera de turism există în ambele ei forme de care ai amintit: blogosfera celor ce scriu despre călătoriile lor (majoritară, de altfel) și blogosfera celor ce scriu despre experiențele lor din industrie.

    Din păcate, văd că oamenii din industrie încep cu avânt și renunță pe parcurs, și asta pentru că audiența nu e așa de mare. Înainte de a ajunge pe acest blog, am citit despre Gala Premiilor AJTR și am ajuns la concluzia că oamenii se premiază între ei, publicul fiind destul de restrâns pentru astfel de matriale.

    Mie unul îmi place să citesc despre experiența oamenilor implicați direct în industrie și a consumatorilor cu tot ce ține de partea de online a unui business în turism (din poziție de coordonator și consumator deopotrivă). Pe partea asta blogurile sunt destul de puține, articole nișate mai găsești pe blogurile celor ce se ocupă de SEO pentru agenții și asta rar. Împreună cu Marius, cred că suntem singurii care ne axăm pe partea de online a turismului; eu mai mult pe partea de user experience, Marius și în această direcție dar și pe partea de gestionare a business-urilor online.

    Așa cum am zis și într-un articol al lui Marius, nu cred într-un nou val de bloggeri de turism, ci în ieșirea în față a celor prezenți. Ăsta e primul pas pe care îl văd eu în conturarea blogosferei de turism.

    @plimbaretu, ce găsești interesant la blogurile de agenție? Personal, le găsesc plictisitoare, construite fără imaginație și cu același obiectiv ca al agenției în sine. Nu îmi plac nici în ruptul capului articolele de promovare a destinațiilor din ofertele agențiilor. Sunt făcute sec …

    1. Daca trebuie ales intre util prozaic ca informatie cred ca trebuie ales utilul,substanta si expertiza informatiei. Blogurile turistilor sunt suete cu diferite pareri emotional personale si care nu cred ca merita luate in seama in deciziile ulterioare.

  7. Eu cred ca toti isi au locul in blogosfera. Personal, am vazut cateva bloguri de calatorie extrem de bine structurate, cu un potential foarte bun. Referitor la “Marele bloger cerseste pe la agentii infotripuri promitandu-le marea cu sarea dupa intoarcere” desi nu am certitudinea ca te referi la cine cred eu, trebuie sa intelegi ca pt un blogger independent si cu multa priza la public, relatia b2b in industrie este extrem de importanta. Nu stiu sincer daca e cazul de cerseala cat de un parteneriat.
    Ma rog, fiecare poate avea propria opinie.

  8. Blogurile sunt o sursa de informare foarte relavanta pentru toate tipurile de persoane. In ulmii ani au aparut multe bloguri si este foarte bine.

Leave a Response