Cum se va termina oare telenovela: Google si industria turismului

De anul trecut de cand citesc tot felul de stiri interesante despre unul dintre gigantii Internetului, Google. Toti pasii pe care-i da Google pentru a intra in industria turismului par presarati de mistere, reactii de tot felul si “intrigi”. Mie mi se pare ca duce un pic a telenovela: Google are un “vis” de a acapara o buna parte din industria turismului si alte companii din industrie “sufera” la fincare pas pe care il face motorul de cautare si incearca sa faca tot ce le esta in putinta pentru a-l opri.

In ultimul timp, Google a urmat o strategie de integrare a tuturor serviciilor sale, mai ales dupa lansarea Google+. Cu contul tau pe Google poti accesa oricare dintre serviciile sale: gmail, Google+, motorul de cautare, Google Maps, etc. Recent Google a lansat “portofelul virtual”, Google Wallet, prin intermediul caruia utilizatorii pot face plati online sau prin intermediul telefonului mobil. Se pare ca Google vrea sa fim conectati mereu la platforma sa si toate activitatile noastre online sa se desfasoare acolo: cautarea de informatii si servicii, partajarea lor si cumparare si plata de servicii si produse.

Acum un an Google a achizitionat ITA Software, ceea ce a ridicat toata industria turismului impotriva sa si un numai. Companii precum Expedia, Kayak, Travelocity, Sabre, Amadeus si inclusiv Microsoft sa-u unit pe platforma FairSearch.org pentru a protesta impotriva pozitiei dominante a motorului de cautare. Teama s-a accelerat cand Google a incheiat un acord cu compania aeriana Cape Air pentru a comercializa zboruri prin intermediul ITA Software. In septembrie 2011 Google a lansat si Google Flights. Denunturile impotriva lui Google au inceput sa apara atat in SUA cat si in Europa. In curand Comisia Europeana trebuie sa se pronunte la cele vreo 15 plangeri primite impotriva lui Google pentru abuz de pozitie dominanta.

Majoritatea spun ca cele mai afectate de pasii pe care-i face Google sunt GDS-urile si agentiile online de turism. Iata cum cred eu ca afecteaza acesti pasi pe fiecare dintre ele: GDS-urile.

Desi Amadeus sustine ca Google un este unul din concurentii sai directi, prin cumpararea a ITA Software, Google a devenit o amenintare serioasa pentru aceasta companie. Experienta mea de acum trei ani intr-o agentie de turism mi-a lasat impresia ca atat tehnologia cat si modelul de afacere al Amadeus este invechit (tinand cont de posibilitatile tehnologice de la acea vreme).

Practic, in prezent, Amadeus nu mai este un avantaj competitiv ci mai mult un cost, mai ales pentru companiile aeriene. Dovada este ca deja companiile care getioneaza Amadeus, Iberia, Air France-KLM si Lufthansa incep sa arate semne cum ca ar vrea sa “abandoneze afacerea”. Lufthansa a vandut jumatate din actiunile sale si Iberia vinde deja bilete pe site-ul sau Web agentiilor care un sunt intr-un GDS. Pe acest GDS companiile aeriene au o marja foarte mica de competitie in pret si competitorii au acces la o informatie importanta: pretul si disponiblitatea zborurilor.

Si pentru agentiile de turism nu mai este o investitie atat de profitabila ca mai demult, deoarece nu le da posibilitatea sa vanda biletele de avion al companiilor low cost care au din ce in ce mai multi clienti, si putine agentii folosesc GDS-ul pentru altceva decat rezervarea de zboruri.

Pasul lui Google a venit intr-un moment foarte prost, tocmai cand companiile aeriene au foarte putini bani lichizi pentru a putea investi in imbunatatirea GDS-ului. ITA Software al lui Google ar putea aduce oportunitati agentiilor offline si companiilor aeriene, mai ales prin optiunea sa care va permite utilizatorilor sa interactioneze cu contul sau de Google si cel mai probabil sa plateasca cu Google Wallet. Voi cum credeti ca va evolua acest scenariu? Eu cred ca daca guvernele nu intervin, Google poate fi un jucator important in industria GDS-urilor.

Pentru agentii vad problema ceva mai complicata. Industria turismului se afla pe locul al treilea printre sectoarele economice care cheltuiesc cei mai multi bani pe anunturi Google, printre care Booking.com si Expedia ocupa locuri fruntase. Pentru ca Google sa provoace un prejudiciu mare acestor companii trebuie ca si castigurile din rezervari de pachete si servicii turistice sa fie mai mare decat cele cheltuite de aceste companii in publicitate. Cel mai probabil, Google va trebui sa gaseasca un echilibru, altfel se poate trezi cu pierderi de clienti si sanctiuni importante impuse de catre guvernele din SUE si UE.

Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre aceasta „telenovela”, puteti citi stirile preluate pe blogul meu publicate cu eticheta Google. Cum credeti ca vor evolua lucrurile? Si ce parere aveti de pasii pe care ii face Google pentru a intra din ce in ce mai mult in industria turismului?

In prezent, Google domina mai mult din doua treimi din piata globala a cautarilor pe Internet. Dar va trebui sa aiba grija atat de utilizatorii serviciilor sale cat si de companiile care ii sunt clienti. Daca nu va reusi acest lucru in momentul in care va aparea un competitor important Google va avea mult de pierdut. Si presa vorbeste ca Facebook pregateste propiul sau motor de cautare.

Tags : Vasilica Margalina

6 Comments

  1. 1.Problema cu Cape Air nu este ca va “comercializa zboruri” prin ITA Software ci faptul ca au implementat pentru prima data un “Airline Reservation System” adica un sistem care include controlul inventarului acestei companii. Astfel Google incearca sa controleze lantul de distributie in aval, in zona de generare a celor mai mari venituri si cheltuieli.
    Comparativ, Altea de la Amadeus este folosit de peste 115 companii aeriene.
    2.Amadeus insa este un sistem atat de complex si de avansat din punct de vedere tehnologic incat sunt putini cei care vad dincolo de varful icebergului. Amadeus Selling Platform, care este folosit in agentii este doar o mica parte si nici acea parte nu este folosita la maxim de catre agenti.

  2. Intr-adevar, interesant de urmarit ce se va intampla legat de travel in online, la acest nivel.
    Din moment ce ‘flights from Bucharest (OTP) are not currently supported’ pe Google flights, mi-e greu sa imi dau cu parerea despre cum voi putea folosi sau cum vom fi afectati de intrarea Google pe acest segment.

    Pe de-o parte, fara sa fi studiat problema, nu sunt adeptul interventiei ‘guvernelor’ in reglementarea pietelor.

    Pe de alta parte, e posibil ca informatiile pe care Google le centralizeaza sa ii aduca un avantaj greu de imaginat.

    Dupa cum bine spuneai, depinde ce are de gand si de ce va reusi Google sa faca cu informatiile si cu tehnologiile pe care le detine.

    Nevoia fireasca de echilibru si de a isi pastra clientii din advertising si nu numai multumiti, ar trebui sa fie suficienta pentru a ‘reglementa’ situatia.

    Cat despre concurenta FaceBook – Google, este o infruntare de urmarit. Si, sper sa profitam din aceasta competitie, nu nsa fim afectati negativ de ea!

    Daca Google e acuzat ca detine informatii care duc la conflicte de interese, cred ca si FaceBook detine informatii esentiale atat dinspre utilizatorii sai, cat si dinspre clientii corporate si advertiseri.

    Nu as vedea un Search engine FaceBook ca un salvator din ghearele Google 😉

    Si, pana la urma, cu totii folosim Google, corect? Sunt intotdeauna relevante rezultatele furnizate de Google? Depinde si de ceea ce cautam, cum cautam si cum selectam rezultatele.

    Daca Google Flights (sau Google Search sau orice alt serviciu Google) NU va oferi rezultate neutre si relevante, daca nu se va dovedi util pt end user, atunci piata – consumatorii il vor sanctiona!

    Cred inca in faptul ca online, clientul final poate foarte usor sa compare preturi, rezultate, oferte si… poate alege liber cu cine lucreaza si de unde cumpara!

    Sa nu uitam ca putem folosi orice portal sau platforma pt a CAUTA, COMPARA si SELECTA zboruri, servicii sau produse, insa vom cumpara de acolo de unde simtim ca e cel mai potrivit pt noi! In functie de prioritati: de la siguranta, la pret, la support sau la…comoditate!

    Intrarea Google in industria de Travel a trezit la viata si la realitate greii din domeniu!

    Asadar, inca ma astept ca PIATA sa aiba de castigat din toate aceste dezvoltari si strategii ale GREILOR!

    Ba chiar si din discutiile si dezbaterile generate!

    In asteptarea unui Next Big Thing, cu incredere ca nu Viitorul ci Prezentul este Online… raman CONECTAT! 😉

    PS:
    De curand auzisem de http://www.hipmunk.com/. Din pacate nu am timp pe cat as vrea sa urmaresc si testez toate noile platforme si tehnologii din domeniu.
    Ma bucur insa ca oameni ca tine si ca Razvan sunt cu ochii pe Online si ca ne tineti si pe noi informati si ‘in priza’! Multumim!

  3. Marius, Cristian va multumesc pentru comentarii.
    Marius ai dreptate, Amadeus Selling Plataform este doar o mica parte din tot sistemul. Cand a aparut a oferit multe avantaje agentiilor de turism si companiilor de turism, in special celor aeriene. Cred totusi ca de la inceput modelul de afacere a avut o problema. Companiile no folosesc decat aceasta parte a sistemului nu atat pentru ca nu cunosc intregul sistem ci pentru ca exista solutii mai profitabile si mai simple. Cred ca concurenta cu Google ii poate face bine, pentru ca are nevoie de o schimbare, sau poate duce cu timpul la sfarsitul acestui sistem.
    Cristian, foarte interesante informatiile pe care le-ai publicat in comentariile tale. Si eu sper ca guvernele sa nu intervina in concurenta dintre Google si celelalte companii, pentru ca nu cred ca acea interventie ar beneficia mult clientul final. Cred ca toate aceste plangeri facute de aceste companii la CE au ca scop sa intarzie inaintarea Google in industria turismului din Europa.
    Din pacate Internetul a trezit tarziu la viata greii turismului. Abia incepusera sa se dezmorteasca cand apare Google si initiativele lui. Nu este un moment usor pentru greii turismului, pentru ca nu au un acces la finantare pentru a investi in R&D, ceea ce lui Google nu-i lipseste.
    Eu astept cu nerabdare urmatoarele stiri si sa vad cum evolueaza atat online-ul cat si offline-ul in turismul pentru ca cred ca in acest moment sunt si din ce in ce mai mult vor fi inseparabile.

Leave a Response